Ce sporuri vor fi eliminate

16 feb. 2021
Vizualizari: 541

Deschidem Revista din această seară cu Proiectul de Ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, prin care se urmărește reducerea cheltuielilor bugetare. Mare parte dintre prevederile acestei Ordonanțe au fost anunțate de premierul Florin Cîțu, încă de săptămâna trecută.

Digi 24 prezintă câteva dintre aceste prevederi, așa cum sunt formulate în Proiectul de Ordonanță: În anul 2021, valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei. (…) În anul 2021, autoritățile și instituțiile publice nu acordă vouchere de vacanță. Actul normativ stabilește abrogarea prevederilor legale prin care a fost instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituțiilor prefectului, implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepția prefectului și subprefectului”.

Potrivit documentului menționat, articolul de lege care acorda studenților gratuitate la transportul intern feroviar, pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a, va fi abrogat.

„Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în Proiectul ordonanței menționate, scrie Digi 24.

Guvernul Cîțu vrea să elimine o serie de sporuri, pentru a reduce efortul bugetar. O parte dintre ele ar putea fi eliminate prin noua Lege a salarizării, care ar putea intra în vigoare peste un an. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, face referire la câteva sporuri care ar trebuie eliminate.

Ministrul spune că sporul de antenă ar putea fi acordat ca sumă fixă, astfel încât, «dacă există un nivel de radiații sau expunere la radiații, funcționarii să fie recompensați»”, relatează Digi 24.

Despre sporul de calculator, ministrul Raluca Turcan spune că „nici nu ar trebui să existe” și că „va propune eliminarea lui”, așa cum va propune eliminarea și pentru sporul de confidențialitate.

„Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidențialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecți legea”, a adăugat ministrul Raluca Turcan, mai notează Digi 24.

Capital publică azi o declarație a premierului Cîțu, în legătură cu impactul sporurilor asupra bugetului țării și cu necesitatea modificării legii salarizării personalului bugetar.

În continuare, cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării în România. Sporurile reprezintă, din acele 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială plătim aceste sporuri anual. Problema este că aș vrea ca aceste sporuri și salarizarea să fie legate de performanță. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde. Eu nu cred că performanța în sectorul public s-a dublat”, a declarat premierul Cîțu la Parlament, notează Capital.

Într-o declarație făcută la Antena 3, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că, la reducerea cheltuielilor statului și economiile la buget, trebuie avute în vedere și veniturile și sporurile de la ASF, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz și ANRE.

„L-am votat (pe Florin Cîțu) să fie reformist. Eu am zis: când tăiem, să vedem și veniturile nesimțite de la ASF, sporurile nesimțite de la Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz, ANRE. Adică, să reformăm statul român din temelii; nu poți să te uiți doar la studenți (…) Cu aceia care nu-i trimit lui Cîțu reformarea companiilor din subordine, nu merge să stăm până la Sfântul Așteaptă după fiecare ministru”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3, notează Capital.

În timp ce politicienii români sunt preocupați de buget și de împărțirea banilor între ministere, Guvernul Ungariei a finanțat mare parte din construcția unui patinoar acoperit, în valoare de peste 1 milion de euro, în comuna Sângeorgiu de Mureș.

În Târgu Mureș, de peste 10 ani, se construiește acel teren de hochei acoperit, și nu e gata, iar acest teren s-a construit în doar câteva luni. Este o investiție a Guvernului Ungariei, de peste 1 milion de euro, și tot ce a însemnat dotare, tot ei s-au ocupat. Au găsit aici mulți parteneri, inclusiv Academia de Hochei și Asociația LIDER, Valea Superioară a Mureșului, din care fac parte 5 primării, printre care Primăria Sângeorgiu de Mureș. Noi ne simțim onorați că s-a construit tocmai pe teritoriul comunei noastre, dar nu pentru că se dorea într-o comună, ci pentru că este în imediata vecinătate a municipiului Târgu Mureș și este o locație unde foarte mulți mureșeni vin, pe malul râului Mureș, la pescuit, la sport, deci este foarte ușor accesibil acest loc pentru toți mureșenii”, a declarat primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sofalvi Szabolcs, notează Știrile Transilvaniei.

România Liberă scrie despre măștile cu supapă, care, potrivit Ministerului Sănătății, nu sunt recomandate împotriva COVID-19.

„Sunt recomandate măștile cu supapă, împotriva COVID-19? Nu, măștile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste măști sunt destinate lucrătorilor industriali, pentru a preveni respirația prafului și particulelor, în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permițând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, relatează România Liberă.

În încheierea Revistei, ne oprim asupra unei știri din Tanzania, acolo unde cel puțin 15 persoane au murit și alte 50 au fost spitalizate, în sudul țării, din cauza unei infecții neidentificate.

„Felista Kisandu, medicul șef din districtul îndepărtat Chunya, din orașul Mbeya, a declarat că o echipă de experți medicali a fost detașată pentru a evalua clinic pacienții și a investiga cauza focarului. Cauza bolii lor nu a fost, încă, identificată, dar Ministerul Sănătății din Tanzania a exclus un focar. «Această problemă nu a fost încă răspândită, s-a întâmplat într-o singură secție administrativă din Ifumbo, unde oamenii vomită sânge și mor dacă ajung la spital târziu», a spus Kisandu. (…) Potrivit înregistrărilor de la cabinetul medical principal din Mbeya, o boală similară a afectat regiunea în 2018, când s-a confirmat că mai multe persoane care vomau sânge sufereau de febră considerabilă și dureri stomacale”, scrie România Liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Ce sporuri vor fi eliminate was last modified: februarie 16th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: