Ce se va întâmpla după 15 iunie?

5 iun. 2020
Vizualizari: 909

Numărul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, vineri, la 20.103 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 196 de noi îmbolnăviri.

„În același timp sunt înregistrate 1.308 de decese, iar 14.145 de persoane s-au vindecat. Numărul pacienților în stare gravă internați la terapie intensivă a ajuns la 152. Până astăzi, 5 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 20.103 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 14.145 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1308 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 196 noi cazuri de îmbolnăvire”, arată Adevărul.

Dacă românii se gândeau că după data de 15 iulie va veni o perioadă de relaxare, se pare că se înșală. Medicii rămân în continuare în alertă. Făcând referire la acest subiect, secretarul de stat Raed Arafat a declarat:

„Au fost anunțate câteva măsuri posibile de către ministrul Economiei, de către alți miniștri. Ideea este că la acest moment încă este prea devreme de a spune și de a specula ce măsuri s-au putea lua, ce va fi deschis. Măsurile anunțate de miniștri sunt măsuri foarte posibil să se întâmple. Toată lumea spune foarte clar: „Dacă situația rămâne sub control!”. De ce spun că e prea devreme? Pentru că suntem la doar 4 zile de la relaxarea din data de 1 iunie. Noi trebuie să vedem efectele acestei relaxări, ca să putem să spunem cu certitudine ce va rămâne și ce nu dintre activitățile care urmează să se deschidă. Noi, lumea medicală, rămânem în acest moment în observație. Este posibil ca unele activități de la mall-uri să se deschidă. Este posibil să ajungem ca unele activități în unele spații să se deschidă cu limită, dar e prea devreme să spunem care dintre ele, cum va fi acest lucru până nu vedem care este impactul perioadei 1 iunie – 15 iunie. Săptămâna viitoare vom începe să spunem, dacă totul este sub control, care vor fi măsurile suplimentare de relaxare din data de 15 iunie”, relatează Cotidianul.

Pe 12 februarie, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate ridicată de PSD în legătură cu angajarea de către Guvern a răspunderii pe O.U.G. nr. 114/2018 care privește unele măsuri fiscal-bugetare, precum și modificarea și completarea unor acte normative.

„Legea de modificare a O.U.G. 114/2018, pe care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea, nu are un obiect de reglementare «clar», «unic» și «bine definit», iar un act normativ nu poate viza decât un singur domeniu de reglementare, precum și domenii aflate în conexitate directă cu acesta, a explicat Curtea Constituțională a României (CCR) în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea formulată de 111 deputați PSD”, relatează Agerpres.

„Astfel, legea nu are un singur domeniu de reglementare, ci mai multe, fiecare domeniu păstrându-și individualitatea. Or, o lege nu poate viza decât un singur domeniu de reglementare, precum și domenii aflate în conexitate directă cu acesta. În acest sens sunt și prevederile art.14 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.260 din 21 aprilie 2010, care stabilesc că reglementările de același nivel și având același obiect se cuprind, de regulă, într-un singur act normativ, iar un act normativ poate cuprinde reglementări și din alte materii conexe numai în măsura în care sunt indispensabile realizării scopului urmărit prin acest act”, se precizează în motivarea CCR, mai scrie Agerpres.

Executivul a dezbătut joi mai multe proiecte, printre care și cel privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Potrivit presei, premierul Ludovic Orban a acuzat parlamentarii Opoziției că vor să aducă România în starea de a nu putea să facă față plăților.

 „Premierul Ludovic Orban a cerut miniștrilor Executivului să pregătească proiectele privind relansarea economică. El a declarat că Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Muncii trebuie să opereze câteva modificări legislative pentru a putea accesa bani europeni, prin Programul Comisiei Europene, SURE, «pentru că acolo este vorba de muncă flexibilă». Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a anunțat că «garanția pentru programul SURE este de 393 milioane de euro și în acest moment putem să accesăm 5 miliarde de euro, fiind și suma maximă pe care am comunicat-o, de altfel, către Comisia Europeană»”, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Ce se va întâmpla după 15 iunie? was last modified: iunie 5th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: