CE a activat procedura de infringement pentru stoparea tăierii pădurilor din România

14 feb. 2020
Vizualizari: 1022

Pădurile din România ar putea fi salvate chiar de oficialii europeni. Comisia Europeană (CE) ne cere să luăm măsuri concrete pentru stoparea defrișărilor ilegale. Miercuri, Comisia Europeană a activat procedura de infringement pentru țara noastră.

„Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene, scrie Adevărul.

„După anunțul Comisiei Europene, România are la dispoziție o lună pentru a lua măsuri concrete pentru stoparea defrișărilor ilegale. Procedura de infringement presupune sancțiuni financiare severe pentru statele ce nu respectă legislația europeană. (…) De obicei, termenul este de două luni. În cazul în care statul vizat nu face nimic, CE se adresează Curții Europene de Justiție (CJUE), unde se decide dacă a fost sau nu încălcată legislația comunitară, urmând ca într-o etapă ulterioară să se stabilească și cuantumul unei amenzi zilnice”, mai arată Adevărul.

Potrivit aceluiași ziar, ministrul Mediului Costel Alexe a reacționat după anunțul CE: „Decizia nu a fost luată peste noapte, decizia a fost luată după trei ani de așteptare din partea Comisiei Europene pe această temă. De atunci, România era întrebată de ce nu face nimic ca pădurea să rămână pădure și nu o comoară luată cu asalt de hoți. Lucrurile nu au fost făcute la timp pentru faptul că grupuri de interese au avut în fruntea ministerului oameni care să le servească acest scop de a tăia și de a fura din România. Cred că Europei și Comisiei Europene le-au păsat mai mult de pădurile României decât guvernelor anterioare.”

Cotidianul titrează: „Liber pentru cumularea pensiei cu salariul”, referindu-se  la decizia CCR cu privire la  o sesizare  a PSD.

„CCR a admis sesizarea formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege care modifică ordonanța de urgență nr. 114/2018. Astfel, actul normativ care schimbă prevederilor OUG 114 e neconstituțional. PSD a sesizat CCR, în luna decembrie a anului, în legătură cu modificarea OUG 114 pe care și-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu același obiect, cât și la fond – interzicerea cumulului pensiei cu salariul”, notează Cotidianul.

Presa mai scrie că a fost respinsă, de către CCR, sesizarea lui Marcel Ciolacu și a lui Teodor Meleșcanu privind procedura de adoptare a bugetului de stat prin angajarea răspunderii Guvernului.

„Curtea Constituțională a fost sesizată de președinții celor două Camere ale Legislativului cu privire la posibilul conflict juridic dintre Guvern și Parlament pe legea bugetului de asigurări sociale și legea bugetului de stat pe anul 2020. Până pe 10 ianuarie părțile implicate în conflict au trebuit să transmită punctele de vedere. Premierul Ludovic Orban a anunțat, pe 23 decembrie 2019, în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul își asumă răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020 și pe Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor”, amintește Cotidianul.

Presa mai scrie că doar o parte dintre ordonanțele guvernului Orban au ajuns la Monitorul Oficial, spre publicare.

„Vicepremierul interimar Raluca Turcan a declarat, joi, că din cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate în ultima ședință înainte de demiterea Guvernului, 18 au fost publicate în Monitorul Oficial și mai sunt încă două care așteaptă publicarea, menționând că ordonanțele care se referă la fondurile europene au fost retrase pentru a nu lăsa Comisiei Europene nici cea mai mică suspiciune că acestea ar avea «ceva slăbiciuni”, relatează Agerpres.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat, joi, că Executivul Orban a constatat nereguli în cazul a 17 plăți făcute prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, în valoare de 54 de milioane de lei.

„Încă de la preluarea guvernării în 4 noiembrie, de către PNL, (…) atât prim-ministrul Ludovic Orban, cât și noi ceilalți membri ai Cabinetului am avertizat public de nenumărate ori asupra neregulilor flagrante înregistrate la Fondul de Dezvoltare și Investiții, o schemă de scamatorii contabile inventate de cuplul Dragnea-Vâlcov pentru a reuși să facă plăți către anumite primării, evitând raportarea lor în cadrul deficitului bugetar și fără a da o sursă bugetară sigură alocată. A fost un mecanism care contrazicea atât legislația în domeniu, cât și principiile de bună guvernare a unei astfel de instituții și a unui astfel de program. Iată că avertismentele noastre s-au confirmat la nivel suspiciunilor constatate de procurori și, în acest moment, din câte am înțeles, se desfășoară anchete la nivelul a 17 primării”, a susținut Dancă, după ședința de Guvern, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că avem jumătate de milion de români în Regatul Unit „Ambasada României la Londra informează că, potrivit datelor furnizate de autoritățile britanice, 498.700 de români au aplicat până la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident (SettledStatus/PreSettledStatus) în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în cadrul procedurii EU Settlement Scheme pusă de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care doresc să continue să locuiască în UK și după 31 decembrie 2020”, a anunțat ambasada României la Londra, care a precizat că numărul a crescut de la ultima raportare”, scrie Libertatea.

„La nivel total, în cadrul EU Settlement Scheme au fost înregistrate 3.107.900 aplicații depuse de cetățeni europeni, din care 2.730.200 au fost deja validate, dintre acestea 58% fiind aplicații pentru SettledStatus si 41% PreSettledStatus”, mai precizează ambasada amintită, arată Libertatea.

 

Seară frumoasă!

CE a activat procedura de infringement pentru stoparea tăierii pădurilor din România was last modified: februarie 14th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: