CCR va discuta, în 18 septembrie, sesizarea premierului pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştri interimari

13 sept. 2019
Vizualizari: 485

Deschidem Revista din acestă seară cu o hotărâre publicată în Monitorul Oficial, potrixit căreia premierul Viorica Dăncilă a eliberat din funcție mai mulți secretari de stat ai ALDE, la aproape trei săptămâni de când ALDE a ieșit de la guvernare.

Doar trei dintre secretarii de stat ai ALDE au fost eliberați din funcție de către prim-ministru fără să solicite acest lucru. Aceștia sunt: Maria Magdalena Grigore, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Silviu-Dănuți Măcuță, secretar de stat la Ministerul Cercetării și Inovării și Cezar Caleap, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. Alți șase secretari de stat, printre care și Andreea Lambru, secretar adjunct al Guvernului, au fost eliberați din funcțiile pe care le dețineau în Executiv, la cerere”, notează Mediafax.

După ce președintele Klaus Iohannis a declarat că respinge categoric propunerile înaintate pentru miniștrii interimari pentru ministerele deținute de ALDE, partid ai cărui reprezentanți s-au retras din Guvern, premierul Dăncilă a sesizat CCR.

„Curtea Constituțională va discuta, în 18 septembrie, sesizarea premierului pe tema refuzului președintelui de a numi miniștri interimari. Până în 11 septembrie, părțile au avut termen să-și prezinte punctele de vedere. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joia trecută, că a fost sesizată Curtea Constituțională cu privire la refuzul președintelui de a numi miniștri interimari și a precizat că sesizarea ar trebui privită și ca un mijloc de a avea niște reguli pentru viitor”, notează News.ro.

Presa mai notează azi și o declarație a liderului USR Dan Barna cu privire la criza politică generate de refuzul președintului Iohannis de a valida noiule propuneri de miniștri.

„Singura soluție democratică pentru ieșirea din actuala criză politică sunt alegerile anticipate. Președintele Iohannis a dat trei șanse PSD să conducă România și de trei ori PSD a eșuat. Acum guvernarea este blocată pentru că PSD se agață de guvernare, iar președintele nu are ce să le facă”, a scris Dan Barna, azi pe Facebook, notează Mediafax.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost audiat joi ca martor, la Tribunalul București, în dosarul în care fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, este acuzat de fapte de corupție.

„Valeriu Zgonea a părăsit joi după amiază sediul Tribunalului București, unde a avut loc un nou termen în procesul în care fostul președinte al Camerei Deputaților este judecat pentru trafic de influență, fiind acuzat că ar fi intervenit în favoarea angajării unei persoane într-o funcție de conducere în Ministerul pentru Societatea Informațională. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise, accesul publicului și al presei nefiind permis în sala de judecată. La edință a fost adus din penitenciarul Rahova și fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, care are calitatea de martor în acest dosar”, scrie News.ro.

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect pentru înființarea Autorității Vamale Române, instituție care se va afla în subordinea Ministerului de Finanțe, Camera Deputaților fiind for decizional.

„În subordinea Ministerului Finanțelor Publice se înființează Autoritatea Vamală Română, ca efect al reorganizării prin divizare parțială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul Ministerului Finanțelor Publice, denumită în continuare Autoritate”, prevede proiectul de lege inițiat de senatorul PSD Eugen Teodorovici, scrie DC News.

Totodată, Autoritatea ar prelua de la ANAF și unitățile subordonate acesteia, activitatea, posturile și personalul structurilor vamale, respectiv Direcția Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenției, direcțiile regionale vamale și birourile vamale de interior și de frontieră din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice, potrivit sursei citate”, mai notează DC News.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a decis să interzică exportarea a 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare de bază, după ce a constatat că pentru 12 dintre ele sunt deja discontinuități și vor trebui aduse, la un moment dat, pe nevoi speciale.

„Din România se va interzice exportul a 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare de bază. Pentru 12 dintre ele există deja discontinuități așa că ministrul Sorina Pintea a semnat și parafat deja autorizațiile de aducere nevoi speciale, care vor fi folosite la un moment dat. Dar asta înseamnă costuri mai mari pentru statul român. Ministrului a anunțat că a compus un ordin care va prevedea interzicerea acestora până în martie 2020”, scrie DC News.

Un nou proiect de lege, depus la Senat, propune modificarea valorii tichetelor de masă.

Conform noului proiect legislativ, valoare tichetelor de masă se va majora de la 15,18 lei la 20 de lei. În expunerea de motive, inițiatorii spun că valoare majorată va aduce beneficii atât pe plan social cât și pe plan economic dar și pentru dezvoltarea mediului de afaceri”, scrie DC Business.

 

Seară frumoasă!

CCR va discuta, în 18 septembrie, sesizarea premierului pe tema refuzului președintelui de a numi miniștri interimari was last modified: septembrie 13th, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: