Capcana anticipatelor

20 ian. 2020
Vizualizari: 595

După ce majorarea alocațiilor pentru copii a fost amânată, acum premierul ​Ludovic Orban vine și anunță că și majorarea pensiilor începând cu luna septembrie a.c. depinde de evoluția economică.

„Banii sunt prevăzuți, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reușim să asigurăm un trend economic solid, o crește eco consolidată, să relansăm investițiile, să îmbunătățim colectarea. (…) Vom crește pensiile cu siguranță, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluția economiei pe termen lung. Vom crește și alocațiile, vom încerca să asigurăm o creștere cât mai mare. (…) Sper să nu vină și o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economic românească”, a arătat premierul Orban, scrie News.ro, citând Hotnews.

Întrebat dacă pensiile vor crește cu 40% din septembrie a.c., premierul Orban a răspuns:„Nu e 100% asta”, mai arată News.ro.

„Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a afirmat că susține 100% declarațiile lui Orban și că PSD nu a prezentat surse de finanțare nici pentru pensii, nici pentru dublarea alocațiilor”, mai scrie News.ro.

Presa scrie și despre viitorul Secției Speciale, din cadrul ministerului Justiției. Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Secția Specială va dispărea „cât de curând” și, în cazul în care proiectul va fi blocat în Parlament, „îl rezolvăm pe cale parlamentară, prin Guvern, însă”.

„Este un proiect pe care PNL și l-a asumat. În momentul de față există în Parlament, dacă vom constata că și acest proiect, și ne așteptăm la lucrul acesta, este blocat în continuare în Parlament să îl rezolvăm pe cale parlamentară, prin Guvern, însă. Pentru că vreau să menționez aici pentru toată lumea că PSD spune cum PNL încalcă democrația și substituie guvernul, au invocat chiar și un conflict instituțional între Guvern și Parlament și se substituie Guvernul Parlamentului și venim cu angajările de răspundere. Pe Constituție, angajarea de răspundere este un proces parlamentar pentru că permite parlamentarilor să depună amendamente, să participe la procedura de angajare a răspunderii și să depună moțiune de cenzură prin vot în Parlament. Dacă nu o fac înseamnă că nu pot sau nu vor”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, scrie News.ro.

Alegerea președinților de consilii județene este o altă temă comentată în presă.

„În privința alegerii președinților de consilii județene, din cauză că și UDMR susține această alegere a președinților de consilii județene, există o șansă foarte mare ca acest proiect de lege să iasă din defuncta Comisie de cod electoral. Există o majoritate favorabilă să se poată adopta pe cale parlamentară, dar vom analiza să vedem clar ce se întâmplă. Și aici vrem să intervenim în cazul în care prin tergiversări procedurale poate fi împiedicată adoptarea acestei modificări (…) adică, practic, respingerea Ordonanței 40, cea care a reglementat schimbarea modului de alegere a președinților de consilii județene. Și poziția noastră este foarte clară, vrem ca președinții de consilii județene să fie aleși de consilierii județeni”, a declarat premierul Ludovic Orban, duminică, într-un interviu acordat Hotnews, scrie Agerpres.

PSD pregătește Guvernului Orban o moțiune de cenzură, ca reacție la decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea pe Legea privind alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Alături de PSD în acest demers parlamentar se află și UDMR.

„Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că 115 parlamentari au semnat până acum pentru moțiunea de cenzură anunțată de PSD și UDMR, ca reacție la decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea pe Legea privind alegerea primarilor din două tururi de scrutin”, notează News.ro.

„Vom merge în continuare, cum am promis. O să depunem moțiunea de cenzură, facem calendarul, sesiune extraordinară convocată de președintele României, depunem moțiunea și, repet, moțiunea nu este… într-o sesiune parlamentară ai dreptul să depui o moțiune în respectiva sesiune parlamentară. Nouă ne-au dat acum șansa să depunem două. Sper să se oprească odată cu asumările, sper Curtea Constituțională să judece cele trei sesizări de până acum și sperăm noi că se va respecta până la urmă legea și se vor stopa aceste asumări de răspundere. Nu depunem moțiunea, având un proiect politic în spate, depunem moțiunea avertizând faptul că este o linie roșie a democrației, care nu trebuie încălcată. (…) Nici guvernul Orban nu a avut matematic numărul suficient nici pentru a schimba guvernul Dăncilă, nici pentru a intra dânșii la guvernare, deci jocul este deschis și vom vedea. În cazul în care moțiunea nu trece, vom ataca la CCR”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu duminică, scrie News.ro

Liberalii iau în calcul moțiunea anunțată de PSD, care ar putea „să-i ducă” exact la anticipatele pe care le doresc și asupra cărora au convenit cu președintele Iohannis.

„Ei (n.n. PSD) tot fac agitație, eu nu pot să înțeleg cum adună ei voturile, decât dacă îi va ajuta Ponta. Din arcul guvernamental, din consultările pe care le avem, nu vor vota. Practic, votează moțiunea PSD și UDMR. (…) Au împreună 227 sau 228 (de voturi – n.r.) în total, dar și aici să vedem câți dintre ei vor vota. Or, voturi externe nu pot să adune decât dacă Ponta votează moțiunea de cenzură”, arată premierul Orban, scrie Agerpres.

„Cu siguranță, dacă ajungem în situația declanșării procedurii de anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern pentru a oferi șansa organizării alegerilor anticipate. Alegerile anticipate nu sunt un moft al nostru. Parlamentul actual reflectă votul din 2016, opțiunile actuale ale oamenilor sunt radical schimbate și asta nu spunem noi. Ne-au arătat alegerile din 2019, în care PSD, care câștigase alegerile cu 46,5% în decembrie 2016, a obținut 23%, PNL a câștigat alegerile pentru Parlamentul European, iar, ulterior, cu președintele Iohannis am câștigat alegerile prezidențiale la un scor zdrobitor, la raport de 2 la 1 voturi”, a afirmat Orban, într-un interviu acordat Hotnews, scrie Agerpres.

„Premierul a afirmat că nu a evaluat niciodată până în prezent varianta de a-și da demisia din funcție, dacă moțiunea de cenzură anunțată de PSD nu va trece”, mai arată Agerpres. 

În finalul Revistei, scriem despre o nouă boală, a cărei prezență a fost semnalată și în România de medici: boala Evali. Semnele acestei afecțiuni includ: tahicardie, febră, accelerarea anormală a respirației – tahipnee, scăderea cantității de oxigen din sânge – hipoximie.

„Evali – o nouă afecțiune indusă de țigara electronică, o nouă consecință a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu niște victime recrutate din rândul adolescenților. Dinamica este îngrijorătoare. Cine este responsabil de această afecțiune? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aș zice, fără menajamente, cei care promovează siguranța acestor produse și, bineînțeles, și doctorii care nu sunt educați să stopeze, și ONG-urile, guvernele, țările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câștiguri imediate și pe contribuția la bugetul de stat”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, scrie Adevărul citând Agerpres.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

 

Capcana anticipatelor was last modified: ianuarie 20th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: