Camera Comunelor respinge acordul cu privire la ieşirea Regatului Unit din UE

16 ian. 2019
Vizualizari: 899

Acordul cu privire la ieșirea Regatului Unit din UE este principala temă a zilei în presa din Europa.

„Deputații britanici i-au aplicat marți, cu mai puțin de trei luni înaintea Brexitului, o înfrângere istorică premierului Theresa May, respingându-i masiv acordul cu privire la ieșirea din UE, declanșând depunerea unei moțiuni de cenzură de către opoziția laburistă, relatează AFP”, citată de News.ro.

Camera Comunelor a respins textul cu 432 de voturi la 202 – cea mai grea înfrângere suferită de un lider britanic din anii ’20 și până astăzi.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reacționat apreciind că „riscul unui Brexit fără acord a crescut”, Brexitul fiind programat la 29 martie.

„Îndemn Regatul Unit să-și clarifice intențiile cât mai repede posibil. Timpul aproape s-a scurs”, a adăugat Jean-Claude Juncker, scrie News.ro.

Oficialii europeni, în declarațiile lor după acest vot isoric din Camera Comunelor, au sugerat Regatului Unit revenirea în UE.

„Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, susține că organizarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE este «singura opțiune credibilă», după ce parlamentarii britanici au respins în mod categoric Acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May, informează postul BBC News”, citat de Mediafax.

Fostul președinte al României vede în revenirea Marii Britanii în UE, dar și în mandatul României la Președinția Consiliului UE, o oportunitate pentru țara noastră.

„Fostul președinte Traian Băsescu susține că Brexit este «un vis urât din care Marea Britanie s-a trezit» și că România are șansa să fie țara în a cărei președinție UE s-a consolidat, în loc să fie țara în mandatul căreia Uniunea Europeană s-a micșorat”, scrie Mediafax.

„Taxa pe lăcomie”, introdusă de către Guvern, determină noi comentarii ale oficialilor români și străini, consemnate de presă.

„Banca Națională a României (BNR) este de părere că măsurile fiscale și bugetare, pe care le-a introdus Guvernul la începutul anului, ar putea duce la scumpiri peste așteptări ale unor produse alimentare, servicii și utilități și că «taxa pe lăcomie» este o măsură care afectează capacitatea băncii centrale de a ține inflația sub control”, scrie Adevărul.

„În minuta ședinței de politică monetară, membrii Consiliului BNR vorbesc despre «ipoteza măririi peste așteptări a prețurilor unor produse alimentare sau a prețurilor unor servicii și utilități, inclusiv ca efect al măsurilor fiscale și bugetare intrate în vigoare la începutul acestui an, contextul rămânând, prin urmare, relevant din perspectiva implicațiilor asupra anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu»”, mai adaugă Adevărul.

Așa cum era de așteptat, apar reacții și din partea bancherilor străini din România. Una dintre ele vine de la șeful Raiffeisen Bank International, Johann Strobl.

„«Ne îndeamnă astfel să ne reducem activele din România», a menționat bancherul austriac într-un panel de discuție, la Conferința Euromoney de la Viena, potrivit ZF.ro”, scrie Adevărul.

Raiffeisen Bank deține a patra bancă din România, iar taxa bancară impusă prin așa-numita «ordonanță a lăcomiei», la nivelul actual și aplicată trimestrial, nu anual, va avea un impact major asupra profitului. Cei mai mari investitori din sistemul bancar din România sunt Erste, Raiffeisen și UniCredit Bank Austria, deținând o treime din active”, mai arată Adevărul.

Autoritățile continuă să investigheze mitingul din 10 august 2018.

„Inspecția Judiciară i-a cercetat disciplinar pe șeful Secției Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ, Gheorghe Cosneanu, și pe procurorii Codruț Mihalache și Bogdan Ciprian Pîrlog, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, pentru nerespectarea dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului, ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege și regulamente, în legătură cu dosarul violențelor din 10 august”, scrie News.ro.

În dosarul privind drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, instanța ia noi decizii.

„Fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, și fostul director al RCS-RDS S.A., Ioan Bendei au fost condamnați marți de Tribunalul București la câte 4 ani de închisoare în dosarul privind drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, decizia nefiind însă definitivă”, scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Camera Comunelor respinge acordul cu privire la ieșirea Regatului Unit din UE was last modified: ianuarie 16th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: