Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul crimelor de la Caracal

30 iul. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 341

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Crimele de la Caracal continuă să țină prima pagină a presei. PNL solicită desecretizarea apelurilor făcute de către Alexandra la 112, în cazul din Caracal, transmis deputatul Florin Roman. Liberalul spune că „oricât de șocante ar fi înregistrarile, ele sunt dovada că adevărul nu poate fi ascuns”.

„PNL solicita desecretizarea apelurilor făcute prin 112 in cazul tragediei de la Caracal. Oricât de șocante ar fi aceste înregistrări, ele sunt dovada ca adevarul nu poate fi ascuns. Opinia publica din România este mintita in continuare aruncându-se pe piața tot soiul de fake-news-uri, menite sa distragă atenția de la incompetenta crasa a unor funcționari ai statului. Înregistrările sunt considerate a fi secrete, pentru simplu motiv ca reflecta un adevăr și o emoție, care cu siguranța vor bulversa opinia publica. Nimic nu este mai important decât aflarea adevărului și tragerea la răspundere a vinovaților. Mizeria autorităților, incompetența lor, indiferența și cinismul nu pot fi ascunse sub preș”, a afirmat deputatul PNL Florin Roman, printr-un comunicat de presă remis, luni, Mediafax.

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM, susține că e nevoie de anchetarea sumelor uriașe pentru dotarea STS, iar statul să înceteze „să fie adversarul cetățeanului”. Acesta susține că există mecanisme de localizare, dar nu au fost folosite la Caracal.

„Cazul dramatic petrecut la Caracal privind pe copilul Alexandra Mâceșanu, victimă a unor infracțiuni și reacția anchilozată, incompetentă și sfidătoare și cu tente penale a polițiștilor și magistraților implicați până la un anumit moment în cadrul procedurilor legale de intervenție ne obligă pe toți să tragem un semnal de alarmă față lipsa de inters a statului și funcționarilor săi în privința siguranței și drepturilor cetățenilor dar și față de condiția umană în general. La momentul acestui apel nu este confirmat oficial dacă Alexandra Mâceșanu este încă în viață sau nu, însă modul în care au acționat persoanele cu funcții de răspundere în acest caz a denotat o gravă încălcare a legii dar și o gravă criză de sistem care a fost constant orientat spre desconsiderarea cetățeanului și în final a ființei umane, în favoarea unor pârghii de putere îndreptate constant împotriva sa. Din acest punct de vedere atât sistemul judiciar și de ordine publică cât și cel administrativ sunt grav bolnave”, arată Victor Alistar în mesajul său, arată Cotidianul.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat investigații în legătură cu crimele de la Caracal, iar apoi va întocmi un Raport Special referitor la problemele din sistem, pentru a evitat apariția unor situații asemănătoare pe viitor.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a început investigațiile și va întocmi un Raport Special referitor la problemele de sistem care au înlesnit crimele de la Caracal. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 21, art. 22, art. 47 alin. (1) și art. 49 din Constituția României privind accesul liber la justiție, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, nivelul de trai și protecția copiilor și a tinerilor. În cadrul investigațiilor, Avocatul Poporului va solicita lămuriri de la STS, ANCOM, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Afacerilor Interne în legătură funcționarea, procedurile și timpul de reacție în cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. În același timp, Ministerul Transporturilor, Consiliile Județene, Prefecturile, dar și Ministerul Educației vor fi solicitate să dea detalii cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter și intrajudețean (pentru toți cetățenii României), dar și transportul elevilor către și dinspre școli”, a tranmis instituția, într-un comunicat de presă, scrie Cotidianul.

După ce judecătorii CCR au admis, luni, sesizările de neconstituționalitate depuse de partidele de opoziție PNL-USR și de către președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, spune că niciuna dintre modificările codurilor penale declarate neconstituționale de CCR nu a fost ințiată de către Ministerul Justiției, într-o postare pe internet.

„ I – În iulie 2017, MJ a elaborat și transmis către Guvern, proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost aprobat de către Guvern și transmis la Parlament, fiind apoi preluat de către Comisia specială. Comisia specială a modificat, în mod substanțial, proiectul de lege, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale.
II – În noiembrie 2017, MJ a elaborat și transmis către Guvern, proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție. Proiectul de lege a fost aprobat de către Guvern și transmis la Parlament, fiind apoi preluat de către Comisia specială. Comisia specială a modificat, în mod substanțial, proiectul de lege, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale. III – Nici una dintre soluțiile legislative care au fost declarate neconstituționale nu a fost inițiată de către MJ, toate fiind propuse în limitele deciziilor CCR și ale Directivelor europene”,
se arată în postarea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, mai arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul crimelor de la Caracal was last modified: iulie 30th, 2019 by Claudiu Pamuc
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter