Audierile miniştrilor din Guvernul „Orban II”

17 feb. 2020
Vizualizari: 458
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Miniștrii propuși pentru a face parte din Guvernul Orban II sunt audiați, luni, marți și miercuri, în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Ultimul ministru propus programat, miercuri, la ora 15.00, este Lucian Bode, pentru portofoliul „Transporturi”.

Ministrul propus al Finanțelor Florin Cîțu a primit azi pentru a doua oară aviz negativ în comisiile parlamentare.

„În programul de guvernare care a fost aprobat în Parlament anul trecut au fost câteva lucruri pe care deja le-am făcut și aș vrea să le menționez, pentru că sunt foarte mândru că s-au rezolvat. În primul rând, Ordonanța 114, care, deși a trebuit să avem două încercări, până la urmă a fost ucisă prin ordonanță de urgență. A fost eliminat split TVA, a fost eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part-time și, bineînțeles, eliminarea supraaccizei la carburanți. Deci, câteva lucruri pe care eu sunt mândru că am reușit să le facem în aceste trei luni de mandat”, a declarat luni Florin Cîțu, la audierile din comisiile reunite de specialitate, scrie Agerpres.

Ministrul Florin Cîțu a mai declarat la audierea în comisiile reunite de specialitate, că în mandatul următor se va finaliza informatizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală și va fi implementată o strategie pentru instituțiile financiar-bancare de stat.

„Vom continua și în mandatul următor, prin măsurile pe care le luăm, să avem încrederea investitorilor străini, să finalizăm informatizarea ANAF, care înseamnă mai mulți bani la buget. Vom finaliza în acest an să conectăm casele de marcat la ANAF, un lucru simplu în 2020, dar nu s-a vrut să se facă, plus acel fișier electronic (…) Un lucru nou în programul de guvernare este o strategie pentru instituțiile financiar-bancare unde statul este acționar unic sau majoritar. Înainte de a se lua o decizie, strategia va fi prezentată public. În acest moment, aceste instituții nu sunt cele mai profitabile din piață (…) Vrem să facem din aceste instituții instituții serioase, profitabile, care să aducă dividende la bugetul de stat”, a mai spus ministrul Cîțu, scrie Agerpres.

Ministrul propus al Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor din Comisia de Apărare.

„Ciucă a afirmat, la audierile din Parlament, că nu consideră pensiile militarilor drept «pensii speciale», că vrea ca soldații să nu se afle «pe ultima linie» a grilei salarizării, dar și că nu crede că în prezent pot fi produse vaccinuri la Institutul Cantacuzino. El nu a răspuns comentariilor unor reprezentanți ai PSD care au făcut referire la faptul că propriul partid nu îl va vota în plen”, scrie News.ro.

Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat negativ azi renominalizarea lui Costel Alexe pentru funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, în Guvernul Ludovic Orban II.

„Astfel, membrii Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, respectiv cei din Comisia pentru Mediu și Comisia pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic din Senat s-au exprimat «împotrivă» cu 17 voturi, «pentru» cu 15 voturi, respectiv o abținere în ceea ce privește validarea lui Alexe”, notează Agerpres.

Presa mai scrie că premierul Ludovic Orban a făcut un anunț în legătură cu data alegerilor locale.

„Primarii m-au întrebat când estimez că vor fi organizate alegerile locale și am răspuns că cel mai probabil în data de 14 iunie și am prezentat argumentele. Pe 31 și pe 7 fiind sărbători creștine, Rusaliile, ar fi o impietate să organizez alegeri când sunt sărbători creștine, așa ceva nu se face și atunci termenul de 24 mai este un termen destul din scurt și e cu mult înaintea încheierii mandatelor, așa că cel mai probabil va fi data de 14 iunie”, a afirmat Orban la reuniunea Asociației Comunelor din România, scrie Adevărul.

După cum anunțam săptămâna trecută, UDMR intenționa să ceară Avocatului Poporului trimiterea la CCR a ordonanței de urgență privind organizarea alegerilor anticipate.

Azi, Adevărul notează: „UDMR i-a solicitat Avocatului Poporului, Renate Weber, să trimită la CCR ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, potrivit unui document obținut de Adevărul. Partidul condus de Kelemen Hunor contestă articolul care permite votul la orice secție de votare, indiferent de adresa din buletin. UDMR critică faptul că Guvernul Orban a schimbat legea electorală prin OUG, nu prin lege, și doar cu câteva luni înainte de scrutin”.

„Ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, care le permite românilor să voteze la orice secție de votare, va ajunge zilele viitoare în Parlament, unde PSD se pregătește să o respingă, astfel încât prevederile impuse de Guvernul Orban să nu intre în vigoare, susțin surse politice pentru Adevărul. În paralel, PSD și ALDE vor cere Avocatului Poporului să sesize CCR, astfel încât OUG să fie declarată neconstituțională. În ciuda presiunilor PSD și UDMR, Guvernul Orban nu a modificat articolul 84 din ordonanța de urgență, care, pentru alegerile parlamentare, permite votul la orice secție, indiferent de domiciliu”, mai scrie Adevărul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Audierile miniștrilor din Guvernul „Orban II” was last modified: februarie 18th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: