Atribuirea unor contracte de achiziţii în domeniul sanitar, cercetată de DNA

22 mai 2020
Vizualizari: 599

În timp ce românii se gândesc la reluarea activității în întreaga economie, directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, avertizează că „Europa trebuie să se pregătească pentru un al doilea val de COVID-19”.

„Problema nu este de a ști dacă va exista un nou val de contaminări, ci când va avea loc și ce amploare va avea”, a afirmat Andrea Ammon într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, scrie Wall-street.ro.

„«Virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult, decât în ianuarie și februarie», a adăugat ea, subliniind că cifrele privind imunitatea populației nu sunt încurajatoare: «85% până la 90%» dintre cetățeni rămân expuși la maladia COVID-19.(…) Nu vreau să prezint o imagine catastrofică, dar cred că trebuie să fim realiști. Nu este momentul, acum, de a ne relaxa complet”, a adăugat directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)”, notează Wall-street.ro, citând The Guardian.

„Europa este continentul cel mai afectat de pandemie, cu aproape 2 milioane de cazuri confirmate, dintre care 169.932 mortale, în principal în Regatul Unit, în Franța și în Spania, potrivit unui bilanț întocmit joi de AFP. În total, planeta a atins pragul de cinci milioane de cazuri, între care 328.220 de decese”, mai arată Wall-street.ro.

SUA se pregătesc de un nou val al pandemiei, finanțând un potențial vaccin.

„Statele Unite și-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19 planificate de AstraZeneca, prin alocarea unor fonduri de până la 1,2 de miliarde de dolari, în condițiile în care puterile mondiale încearcă să obțină medicamente care să le permită să își redeschidă economiile”, transmite Reuters, citată de News.ro.

Adevărul scrie despre un studiu realizat de profesorul Zhen Yan privind motivele pentru care unii trec peste COVID-19, fie fără simptome, fie cu forme ușoare ale bolii, în timp ce alții ajung la spital sau chiar la Terapie Intensivă.
„Concret, Zhen Yan a aflat că un antioxidant numit «Extracellular superoxide dismutase» (EcSOD) joacă un rol crucial în combaterea COVID-ului! Acest antioxidant se eliberează în corp, în mod natural, în timpul exercițiilor fizice. Mai întâi, în mușchi, iar apoi, în urma circulației sângelui, se «lipește» de organele noastre vitale. Când un individ se angrenează în exerciții fizice, în corp se eliberează cantități mai mari de EcSOD. Profesorul Zhen Yan a explicat cum acest antioxidant ne ajută în lupta cu COVID-19. Pe scurt, el previne sau reduce drastic riscul apariției sindromului ARDS, care afectează grav sistemul respirator, și care se numără printre consecințele grave ale bolii COVID-19. Sindromul ARDS a fost identificat ca fiind una dintre principalele cauze ale decesului printre bolnavii de COVID-19. Ceea ce nu e tocmai surprinzător, fiindcă oamenii de știință aveau deja date, chiar înainte de pandemie, potrivit cărora 45 la sută dintre cei cu sindromul ARDS mureau”, relatează Adevărul.

„Ce ar fi de reținut, pe scurt, după toate aceste date științifice? Exercițiile fizice favorizează producerea acelui antioxidant-minune, EcSOD, care, la rândul său, reduce riscul apariției sindromului ARDS. Și chiar și o singură ședință de antrenament fizic poate îmbunătăți eliberarea EcSOD în corp! Iar, cu cât un individ are o masă musculară mai dezvoltată, ceea ce se obține prin antrenamente regulate cu greutăți, nivelul antioxidantului EcSOD existent în corp crește”, mai arată Adevărul.

„Ambasadorii NATO vor avea o întâlnire de urgență după ce SUA au confirmat că se retrag din Acordul «Cer deschis», a declarat o sursă diplomatică”, citată de AFP, anunță Digi 24.

„Reuniunea Consiliului NATO va analiza consecințele anunțului făcut de Washington, cu atât mai mult cu cât Moscova a anunțat că aliații vor resimți în primul rând consecințele retragerii americane. (…) Presa americană anticipase deja că aceasta va fi reacția Moscovei și atrăgea atenția că aliații din NATO ar putea fi afectați. Statele membre NATO sunt și ele semnatare ale Acordului Cer deschis.  Teoretic, celelalte state membre mențin acordul, după retragerea SUA, dar este foarte probabil ca odată cu ieșirea Washingtonului, Rusia să le interzică și lor zborurile. Aliații se folosesc de aceste zboruri pentru a monitoriza mișcările de trupe ale rușilor la granițele lor, acordul fiind deosebit de important pentru țările baltice”, mai arată Digi 24.

La București, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a transmis procurorilor un mesaj ferm, în care îi îndeamnă să le ia banii infractorilor, evidențiind faptul că pandemia de coronavirus oferă diverse oportunități infractorilor de a ataca instituțiile medicale.

„Urmăriți banii rezultați din infracțiuni, nu numai infractorii, luați-le banii produși prin infracțiuni, luați-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanțe”, le-a cerut ministrul Justiției procurorilor în deschiderea webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei COVID-19”, eveniment organizat de Ministerul Justiției, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la București, scrie Agerpres.

Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a anunțat joi că procurorii anticorupție au înregistrat 33 de dosare în legătură cu atribuirea unor contracte de achiziții în domeniul sanitar, realizate în ultimele luni.

„În legătură cu pandemia provocată de coronavirus, pot să vă aduc la cunoștință că la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, dintre care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze, se efectuează cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea și derularea unor contracte de achiziții publice directe a unor echipamente de protecție: măști, viziere, combinezoane, izolete și altele materiale. De asemenea, achiziționarea de măști medicinale neconforme, considerate periculoase și interzise în UE”, a declarat șeful DNA, în cadrul unei conferințe de presă online, scrie Agerpres.

Presa mai consemnează declarația ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care a spus, joi seară, după ședința de Guvern, că a fost adoptată o O.U.G., prin care se prelungește termenul de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie, procedura în acest sens fiind simplificată, fermierii putând trimite solicitările online.

„Guvernul a adoptat în această seară o OUG prin care se prelungește termenul de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020. Pentru a venit în sprijinul fermierilor afectați de restricțiile de circulație și de respectarea normelor de prevenire a infecțiilor cu COVID. De asemenea, am simplificat foarte mult procedurile de depunere a acestor cereri. Ele se depun online, iar adeverințele de la primării se obțin direct de către centrele noastre APIA”, a spus  ministrul Oros, notează  Știri.tvr.ro.

Seară frumoasă!

Atribuirea unor contracte de achiziții în domeniul sanitar, cercetată de DNA was last modified: mai 22nd, 2020 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: