Anchetele sociale ale primăriilor vor fi verificate

18 ian. 2021
Vizualizari: 325

Odată cu declanșarea acțiunilor de vaccinare în toate țările UE, se vorbește tot mai mult despre apariția unui pașaport de vaccinare, care să permită posesorilor circulația mai facilă în spațiul european.

„Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat în favoarea unui pașaport de vaccinare care să le asigure deținătorilor libera circulație în blocul comunitar”, relatează Știrile Transilvaniei.

„Într-un interviu acordat presei portugheze, oficialul european a făcut apel la recunoașterea unui certificat de vaccinare unic la nivelul Uniunii Europene. Este însă de așteptat ca un pașaport de vaccinare să fie aprig disputat între liderii europeni. Un asemenea certificat ar reprezenta un precedent cu efecte pe termen lung asupra liberei circulații a persoanelor în spațiul comunitar. De altfel, giganții din Sănătate și IT, s-au aliat și lucrează împreună pentru a crea un „pașaport de vaccinare”, astfel încât oamenii să poată dovedi că s-au vaccinat împotriva COVID-19. Pașapoartele ar putea fi folosite pentru turism, la călătoriile cu avionul sau pentru participarea la diferite evenimente cu public, scrie Business Insider.Vaccination Credential Initiative (VIC), o coaliție de organizații din care fac parte inclusiv Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems și Clinica Mayo, elaborează standarde tehnice pentru a realiza «pașapoarte de vaccinare», se arată într-un comunicat publicat joi”, relatează Știrile Transilvaniei.

Austria anunță prelungirea stării de lockdown pentru Covid-19 până la 8 februarie.

„Sectorul de catering și de turism nu se va redeschide în februarie, au adăugat oficialii.  Austria, o țară cu 8,9 milioane de locuitori, este în al treilea lockdown, doar magazinele esențiale fiind deschise.  Austria a decis să impună, începând de la 25 ianuarie, o distanță socială de doi metri între fiecare persoană în locurile publice, în loc de un metru până în prezent. Purtarea de măști FFP2 va deveni obligatorie în magazine și în transportul în comun. Guvernul nu prevede o redeschidere a restaurantelor și hotelurilor înainte de începutul lunii martie și cere angajaților să lucreze de la domiciliu”, scrie News.ro.

În timp ce Europa se luptă cu SARS-CoV-2, în Asia se vorbește, deja, de un alt virus Nipah, mult mai periculos decât SARS-CoV-2.

„Oamenii de știință sunt îngrijorați ca după ce pandemia COVID-19 se va încheia, omenirea ar putea fi atacată de un alt virus, mult mai periculos. Acest virus se numește Nipah și provoacă o boală cu același nume. A fost descoperit pentru prima dată în Cambodgia. Față de SARS-COV-2, care are o rată de mortalitate de 3%, noul virus are o rată de mortalitate este de 75%”, scrie Capital.

„Similar SARS-COV-2, Nipah se transmite de la lilieci la om, virusul fiind prezent în fecalele acestor animale, realtează BBC. «Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament, și are o rată de mortalitate mare», a declarat unul dintre cercetătorii care studiază acest virus”, mai notează Capital.

La București, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor.

„Am cerut colegilor din Agenție, celor din Inspecția Socială, reluarea verificărilor anchetelor sociale ale primăriilor. Sunt doi ani de zile de când astfel de controale nu au mai avut loc. Am un deosebit respect pentru munca funcționarilor din asistență socială a primăriilor, știu că uneori lipsa personalului le îngreunează situația, însă cred că Inspecția Socială trebuie să se asigure că datele sunt cele corecte. De altfel, la nivel de guvernare, i-am asigurat pe români că cei care pur și simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duși în spate de oamenii harnici”, a spus ministrul Raluca Turcan, notează Agerpres.

Presa mai scrie despre întâlnirea dintre Ministrul Justiției, Stelian Ion, cu Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene, în sistem videoconferință, care a avut loc vineri. Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat aspecte privind Mecanismul de Cooperare și Verificare și nou înființatul Mecanism privind Statul de Drept.

„Ministrul Justiției a apreciat implicarea constantă a Comisiei Europene în procesul de reformă a justiției din România și a precizat că îndeplinirea recomandărilor MCV reprezintă o prioritate a mandatului său. De asemenea, a subliniat importanța instituirii, la nivelul Uniunii Europene, a Mecanismului privind Statul de Drept”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Justiției, scrie News.ro.

„Conform sursei citate, oficialul european și-a manifestat întreaga disponibilitate de cooperare cu autoritățile române, pentru a se asigura sustenabilitatea și stabilitatea procesului de reformă a justiției din România. Progresele care se vor face în perioada următoare vor putea determina finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. (…) La rândul său, ministrul Justiției a exprimat intenția de a finaliza și a transmite Parlamentului, în cursul lunii aprilie 2021, cele trei proiecte de legi ale justiției, puse în dezbatere publică în septembrie 2020”, mai notează News.ro.

Presa internațională prezintă reacțiile cancelariilor lumii, după arestarea lui  Alexei Navalnîi, duminică seară, pe aeroportul din Moscova, chiar în momentul în care acesta a revenit din Germania.

„Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Remarcăm cu îngrijorare serioasă că reținerea acestuia este cea mai recentă dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi și pe alți lideri din Opoziție, precum și vocile independente critice la adresa autorităților ruse”, a anunțat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, scrie România Liberă.

„Oficiali din Uniunea Europeană au cerut Rusiei, la rândul lor, punerea în libertate a lui Alexei Navalnîi, acesta fiind cel mai cunoscut opozant al președintelui Vladimir Putin”, mai arată România liberă.

Seară frumoasă!

Anchetele sociale ale primăriilor vor fi verificate was last modified: ianuarie 18th, 2021 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: