Alimente contaminate în România

11 aug. 2017
Vizualizari: 2327

Dacă ieri sesizam un scandal european de proporții, ouă infestate cu un insecticid periculos și care au fost descoperite pe piețele țărilor din vestul Europei, astăzi aflăm că aceste alimente contaminate au ajuns și în România.

„Inspectorii sanitari din Timiș au confiscat o tonă de gălbenuș de ou lichid, contaminat cu un insecticid foarte periculos. Era destinat procesării și nu a ajuns în magazine, ne liniștesc autoritățile care fac acum controale în toată țara. Marfa a fost importată din Germania”, relatează TVR.

Indiferent de ce spun autoritățile, procesate sau nu, destinat obținerii unor alte alimente, gălbenușul lichid este extrem de periculos pentru sănătate.

„Insecticidul poate afecta rinichii, ficatul și glanda tiroidă a consumatorului în cazul în care este ingerat în cantități mari”, scrie News.ro, care mai amintește că scandalul oulelor infestate a ajuns și în Danemarca.

„Douăzeci de tone de ouă contaminate cu insecticid au fost vândute în Danemarca, a anunțat joi seara autoritatea daneză în domeniul siguranței alimentare”, relatează BBC News, citat de News.ro.

În statele UE s-au declanșat deja mai multe anchete pentru a afla cine sunt vinovații acestui scandal alimentar, fără precedent.

„Mai mulți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au cerut discutarea în ședința Plenului din 30 august a punctului doi din solicitarea procurorului general, Augustin Lazăr, privind exprimarea unei opinii referitoare la legalitatea transmiterii de către Parchetul General de copii de pe documentele din dosarul alegerilor din 2009”, a declarat, pentru Agerpres, președintele CSM, Mariana Ghena.

„Mi-au solicitat o parte dintre colegi, nu știu câți dintre ei, dar o parte dintre ei, da, mi-au solicitat. Și dacă se va întruni majoritatea, atunci sigur că da, se va discuta pe Plen. Așa este corect, așa este regulamentar”, a spus președintele CSM, Mariana Ghena, întrebată dacă membrii CSM i-au cerut introducerea pe ordinea de zi a ședinței din 30 august discutarea punctului doi din cererea procurorului general”, scrie Agerpres.

Menționăm că procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis o sesizare președintelui CSM, Mariana Ghena, în contextul analizei solicitării Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 și implicit a problemei de drept pe care o ridică aceasta.

„Președintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Oana Florea, a afirmat joi, la Parlament, că raportul final al comisiei va cuprinde și propuneri de modificare a legislației, astfel încât un astfel de for să aibă pârghiile legale necesare pentru a-și atinge obiectivul, existând posibilitatea să se impună și sancțiuni pentru cei care refuză să vină la audieri”, mai arată azi, în aceeași chestiune, News.ro.

La începutul săptămânii, presa rusă scria despre baza militară de instruire de la Bulboaca din Republica Moldova, care beneficiază de finanțare americană. Azi TVR revine asupra subiectului.

„Programul Inițiativa Globală pentru Operațiuni de Menținere a Păcii, finanțat de SUA, a început acum 5 ani. Prima etapă a vizat modernizarea câmpului de ținte multifuncțional și a două aliniamente de tragere în poligonul de la Bulboaca. Cea de-a doua etapă se desfășoară acum și include construția unor cazărmi și a unor anexe. A treia etapă se va încheia anul viitor și presupune reconstrucția unui orășel tactic, unde condițiile de instruire vor fi similare celor din realitate”, notează TVR.

După cum a relatat presa din Republica Moldova, de la începutul anului, președinte Igor Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni la exerciții internaționale organizate de forțele NATO. Cu toate acestea, potrivit TVR, ambasadorul SUA la Chișinău, care a vizitat baza de instruire de la Bulboaca, „a spus că finanțarea nu a fost suspendată”.

„500 de militari din Rep Moldova au fost deja instruiți în SUA. (…) SUA au investit 1 milion de dolari pentru îmbunătățirea condițiilor de instruire a militarilor. Există și un așa numit program de finanțare militară străină de peste 12 milioane de dolari pentru modernizarea armatei Republicii Moldova”, mai scrie TVR.

Seară frumoasă!

Alimente contaminate în România was last modified: august 11th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: