Alexandru Cumpănașu cere ca Alexandra Măceșanu şi Luiza Melencu să fie căutate de Europol şi de Interpol

23 aug. 2019
Vizualizari: 662

După cazul „Caracal”, Guvernul vrea să modifice legislația astfel ca  tragedii de genul petrecute la Caracal să poată fi evitate.

„Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat, joi, că între modificările propuse la legislația penală pentru a fi adoptate prin O.U.G. este și o prevedere potrivit căreia cererea procurorului pentru încuviințarea percheziției domiciliare se soluționează de îndată, nu în 24 de ore. De asemenea, percheziția în caz de flagrant sau salvarea vieții se poate face la orice oră”, scrie News.ro.

Ministerul Justiției propune și înăsprirea pedepselor pentru lipsire de libertate în mod ilegal și incriminarea separată a răpirii, care presupune violența asupra victimei.

„Astfel, se propune incriminarea în mod distinct a răpirii ca variantă agravantă a faptei de lipsire de libertate în mod ilegal, cu o pedepsă sporită de la doi la opt ani. (…) De asemenea, propunem înăsprirea tuturor pedepselor în situația lipsirii de libertate, pentru variantele agravante ale acțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, practic majorând pedepsele pentru acțiunea de lipsire de libertate, respectiv răpire, se poate ajunge acum inclusiv la aplicarea pedepsei detențiunii pe viață”, a afirmat ministrul Ana Birchall.

„Totodată, se propune înăsprirea condițiilor liberării condiționate, întrucât s-a constatat că de aceasta beneficiază mult prea ușor persoane care au comis fapte cu violență. Atribuțiile DIICOT au fost extinse la variantele agravate ale lipsirii de libertate, iar cauzele înregistrate la DIICOT și parchete înaintea intrării în vigoare a O.U.G. vor rămâne la aceste structuri, decizia fiind astfel aplicabilă și în cazul Caracal”, mai scrie News.ro.

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu solicită atât Interpolului cât și Europolului să le caute pe nepoata sa și pe Luiza Melencu.

„Am cerut a identifica acele clanuri, acele rețele de crime organizată transfrontalieră, care pleacă dinspre Caracal sau care pleacă din județul Olt și merg către țări din U.E și nu numai. Această solicitare, evident, are legătură directă cu acest caz și cu Dincă pentru că, așa cum am mai spus, eu nu cred nicio secundă că acest om a acționat singur, nu cred nici acum că este singur, ci dimpotrivă, cred că a avut complici dacă aceste fete sunt ucise, ceea ce eu nu cred, sper că nu este așa și până la o probă evidentă, nu am nicio probă clară care să spună că lucrurile stau așa. A avut complici, acești complici trebuie identificați eu sunt convins că penibilul cu care au acționat autoritățile în prima fază și acolo nu mai trebuie să mai amintim nimic pentru că știți deja tot acel episod cu Parchetul Teritorial Olt. Le-a dat tot timpul acestor complici să iasă din țară. Deci eu nu cred că acești oameni mai stăteau după ce știau ce-i așteaptă, decât desigur, Dincă, care a dormit liniștit până la 6 dimineața deși știa că vine Poliția”, a arătat Cumpănașu, relatează Cotidianul.

Presa mai scrie că o delegație condusă de colonelul Ian Iverson, magistrat șef al Armatei americane în Europa, a efectuat, miercuri, o vizită la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

„Din delegația americană au mai făcut parte locotenent-colonel John W. Caulwell, șeful Diviziei Naționale de Drept de Securitate, și locotenent-colonel James Robert JR McKee, șeful Departamentului de Drept Străin, precum și domnul avocat Flavius Graur-Vârtopeanu, ofițer de legătură la Ambasada Statelor Unite ale Americii. Principala temă a întrevederii a fost reprezentată de cazuistica parchetelor militare și particularitățile urmăririi penale în acest domeniu specific de competență, în special din perspectiva acordurilor și tratatelor internaționale la care România este parte, referitoare la forțele sale militare aflate în teatre de operații în străinătate, în calitate de țară membră NATO, precum și la forțele militare străine staționate pe teritoriul țării noastre”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Public remis joi News.ro.

După cum știți, liderii coalitiei PSD-ALDE au decis miercuri ca în cadrul sesiunii parlamentare extraordinare să respingă proiectul de lege privind amnistia și grațierea. Azi presa scrie despre postările fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader pe această temă.

„Apreciem decizia de respingere a proiectului de Lege privind amnistia și grațierea, proiect care a «stat» în Parlament din ianuarie 2017 (când la MJ era Fl. Iordache), asteptându-și momentul favorabil. Exprim convingerea faptului că a devenit și mai simplu de înțeles refuzul meu, în calitate de Ministru al Justiției, de a promova O.U.G. privind amnistia și grațierea, împotriva tuturor presiunilor care au existat. Politica penală este apanajul legiuitorului!”, a scris inițial fostul ministru Toader pe Facebook, notează News.ro.

Ulterior, fostul ministru a revenit cu o nouă postare, în care explică motivele revocării sale din Guvern.

„Doar pentru cei ce vor să vadă/ știe adevărul! În principal, pentru că am refuzat: 1. O.U.G. privind amnistia și grațierea; 2. O.U.G. pentru modificarea Codului penal; 3. O.U.G. pentru modificarea Codului de procedură penală; 4. O.U.G. pentru contestarea hotărârilor pronunțate de către ICCJ în completele de 5 judecători, …am fost revocat din Guvern!”, scrie rectorul Tudorel Toader într-o nouă postare pe Facebook, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Alexandru Cumpănașu cere ca Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu să fie căutate de Europol și de Interpol was last modified: august 23rd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: