Alegerile locale nu vor fi amânate

10 aug. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 182

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că starea de alertă va fi, cel mai probabil, prelungită, dacă nu apar reduceri semnificative ale numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„Orice decizie va ține de cont contextul epidemiologic pe baza datelor pe care le avem până astăzi. Dacă nu apar ameliorări, reduceri semnificative, cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”, a afirmat premierul Orban, scrie News.ro.

Inteligența artificială în materie penală

Premierul a spus că autoritățile nu analizează impunerea niciunei noi restricții.

„Nu analizăm nicio restricție și nu ne dorim impunerea niciuneia alte restricții. Ați văzut că am preferat adoptarea a două măsuri, limitarea programului la terase și portul măștii în spații aglomerate unde nu e posibilă asigurarea distanței fizice. Astea sunt singurele măsuri de restricție și ele nu afectează desfășurarea activităților economice pentru că obiectivul nostru este acela de a nu mai afecta în niciun fel economia prin măsurile pe care le luăm, dimpotrivă, toate măsurile pe care le-am adoptat în planul de investiții și relansare economică să demareze”, a explicat Orban, arată News.ro.

O altă temă despre care au discutat ziariștii cu premierul este legată de organizarea alegerilor locale.

„La nivelul actual de cazuri zilnice, care s-au înregistrat în ultimele două săptămâni, se pot organiza alegerile, iar odată cu adoptarea regulilor de desfășurare a campaniei de organizare a votului, care să reducă la maximul riscul de răspândire, nu există niciun fel de problemă în ceea ce privește desfășurarea alegerilor. Au fost în Polonia, de exemplu, care a avut alegeri prezidențiale, Croația care a organizat alegeri parlamentare, sunt țări care și-au organizat alegerile și unde organizarea alegerilor nu a dus la o creștere a numărului de infectări, cu condiția ca toți candidații, toți activiștii partidelor și în general cetățenii să respecte regulile de protecție sanitară”, a precizat premierul Orban, notează News.ro.

Presa anunță astăzi că persoanele care vin din Spania vor fi plasate în carantină pentru 14 zile, măsura urmând să intre în vigoare din această noapte, potrivit noii liste a statelor din zona galbenă, pe care se află acum 41 de state.

„Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat lista statelor plasate în zona galbenă, pentru care se aplică măsura carantinei timp de 14 zile. Potrivit INSP, Singapore și Arabia Saudită au fost eliminate din listă, însă a fost adăugată Spania. Decizia intră în vigoare din data de 11 august, ora 0:00. (…) Spania avea înregistrate 89,4 cazuri la 100.000 locuitori, după ce țara a înregistrat în ultima săptămână o creștere a cazurilor de COVID-19, cele mai multe cazuri fiind în Aragon, Catalonia și Navarra”, relatează Libertatea,care prezintă lista statelor din zona galbenă.

News.ro scrie și despre evoluția dosarului satul Gornet din județul Prahova, al cărui edil a contestat în instanță măsura carantinării.

„Avocatul care a contestat în instanță și a obținut anularea ordinului Departamentului pentru Situații de Urgență privind carantinarea satului Gornet din județul Prahova a recurat sentința civilă pronunțată de Curtea de Apel București, care a dispus anularea ordinului privind carantinarea, dar a respins cererea prin care reclamanții solicitau daune morale și materiale în cuantum de patru milioane de euro.(…) Deși instanța de fond a refuzat acordarea daunelor morale solicitate în numele localnicilor pe motiv că reclamant este unitatea administrativ-teritorială, care nu a suferit pagube nici în ceea ce privește bugetul nici în ceea ce privește patrimoniul, apărătorul susține, în recurs, că ordinul emis de Departamentul pentru Situații de Urgență «a produs efecte juridice asupra fiecărei persoane fizice ce locuiește în satul Gornet» și că cei 2.300 de localnici din satul carantinat «nu aveau posibilitatea să devină subiecte de sezină pentru a avea calitate procesuală activă» în litigiul cu DSU”, relatează News.ro.

Recursul depus vineri în numele comunei Gornet va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Presa mai scrie că Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională prevederi din legea privind carantina.

„Sesizarea înaintată la CCR de către Renate Weber vizează art. 8 alin. (3-9) referitor la sintagma «izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare», respectiv art.19 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Astfel, aceasta atacă articolele din lege care se referă la internarea obligatorie a pacienților infectați cu COVID-19 în spital pentru 48 de ore și la detașarea personalului medical. În sesizarea sa, Avocatul Poporului afirmă că prevederile din lege atacate încalcă decizii precedente date de CCR și încalcă, suplimentar, norme ale CEDO”, notează Cotidianul.

Premierul Ludovic Orban a reacționat la acțiunea Avocatului Poporului. „Persistența asta în a ataca legi fundamentale care permit guvernului și autorităților sanitare să se lupte împotriva epidemiei mie îmi pare deja un atac împotriva drepturilor fundamentale ale României”, a declarat premierul la Ludovic Orban, mai scrie Cotidianul.

Conferința națională de executare silită, ediția a XI-a, Online

Premierul a reamintit și de cele trei săptămâni de vid legislativ în privința carantinei și a izolării.

„După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală, de izolare sau carantinare a pacienților diagnosticați ca fiind pozitivi, mii de cetățeni, nu am avut posibilitatera de a lua nicio măsură pentru a putea izola persoanele de conctact ale fiecărei persoane diagnosticate pozitiv, Avocatul Poporului recidivează și atacă și o lege adoptată de Parlament în urma deciziei CCR”, a mai aratat premierul Orban, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Alegerile locale nu vor fi amânate was last modified: august 10th, 2020 by Claudiu Pamuc
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter