Alegeri în SUA: democraţii – majoritari în Cameră, republicanii – majoritari în Senat

7 nov. 2018
Vizualizari: 769

Astăzi, și în România, ca în întreaga lume, rezultatele alegerilor din SUA țin prima pagină a presei.

„Camera Reprezentanților din SUA va trece sub controlul democraților, în timp ce republicanii președintelui Donald Trump ar urma să își păstreze majoritatea în Senat, conform previziunilor transmise după alegerile de la mijloc de mandat, de marți, de posturile de televiziune CNN, Fox News și ABC, preluate de agențiile internaționale de presă”, scrie Agerpres.

„Previziunile sunt în mare parte în conformitate cu sondajele de dinaintea scrutinului, care anticipau un Congres împărțit între democrați și republicani, și ar putea fi o lovitură pentru agenda politică a lui Trump. În plus, democrații ar putea folosi controlul asupra Camerei Reprezentanților pentru a deschide investigații asupra președintelui, ceea ce ar putea lansa o nouă luptă în politica din SUA”, mai notează Agerpres.

La București, CCR declară neconstituționale mai multe modificări legislative, recent votate de Parlament. Curtea Constituțională a României a decis ieri că Legea privind Codul administrativ, care prevede pensii speciale pentru aleșii locali, este neconstituțională în ansamblul său.

„Potrivit unui comunicat remis marți, CCR a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de grupurile parlamentare ale PNL, USR și PMP, precum și de președintele Klaus Iohannis, și a constatat că Legea privind Codul administrativ este neconstituțională, în ansamblul ei, fiind contrară prevederilor art. 141 raportat la art. 1 alin. (5), precum și celor ale art. 61 alin. (2) și ale art. 75 alin. (4) și (5) din Constituție. «Pentru a pronunța această soluție, Curtea a constatat, pe de o parte, că legea criticată a fost adoptată fără ca avizul Consiliului Economic și Social să fi fost solicitat cu prilejul declanșării procedurii parlamentare de legiferare, astfel cum prevede art. 141 raportat la art. 1 alin. (5) din Constituție, cu referire la art. 1 alin. (1) și art. 2 alin. (1) și (2) din Legea nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social. Pe de altă parte, Curtea a reținut că unele texte au fost adoptate de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu nerespectarea principiului bicameralismului, prevăzut de art. 61 alin. (2) din Legea fundamentală, și/sau a regulilor privind distribuirea competențelor decizionale între cele două Camere, rezultate din prevederile art. 75 alin. (4) și (5) din Constituție», declară Curtea Constituțională”, scrie Agerpres.

Și modificările aduse de către parlamentari Legii ANI au fost declarate neconstituționale.

„Curtea Constituțională a României a decis marți că modificările aduse Legii ANI, privind prescrierea faptelor mai vechi de trei ani ce determină conflictul de interese, sunt neconstituționale. Pe 2 august, președintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative”, notează Agerpres.

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii a adus câteva noutăți.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins solicitarea fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de recunoaștere a gradului profesional corespunzător pentru Parchetul General, asta după ce ministrul justiției, Tudorel Toader, afirma că, urmare a O.U.G. privind legile justiției, Kovesi, dacă are gradul de procuror la parchetul de pe lângă tribunal, nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost numită de procurorul general Augustin Lazăr în luna iulie”, consemnează News.ro.

Și tot CSM, prin Secția pentru procurori, potrivit Agerpres, „a respins marți cererea depusă de fostul procuror Mariana Alexandru privind reîncadrarea la Direcția Națională Anticorupție”.

„Conform deciziei CSM, Mariana Alexandru nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru reîncadrarea în funcția de procuror la DNA. Mariana Alexandru a ocupat funcția de procuror-șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA, ea ieșind la pensie în septembrie 2014. (…) În prezent, Mariana Alexandru ocupă funcția de consilier al procurorului-șef DIICOT, Felix Bănilă, ea fiind pensionată din magistratură”, mai notează Agerpres.

Valiza cu documente primită de Rise Project, de la un țăran din Teleorman, precum și valizele cu gogoși și articole din presă, aduse de Liviu Dragnea în Parlament, au stârnit o serie de replici dure, fără precedent, între președintele Camerei și Președintele României, fiind astăzi consemnate de presa din România.

Dincolo de acest schimb de replici, Președintele României a vorbit ieri presei și despre cererea de revocare a procurorului general, formulată de ministrul Toader, care se află pe masa sa de lucru.

„Președintele Klaus Iohannis a spus, referitor la solicitările de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, și de numire în funcția de procuror-șef al DNA a Adinei Florea, că abordarea ministrului justiției în acest sens este «pe lângă lege». Șeful statului a spus că nu va face nimic până când judecătorii nu vor avea un verdict în privința Adinei Florea, în timp ce, despre Augustin Lazăr, a spus din nou că acesta și-a făcut foarte bine treaba și că solicitarea de revocare a sa este greșită din punct de vedere politic”, notează News.ro.

Întrebat fiind, cât timp va aștepta să primească un răspuns din partea președintelui Klaus Iohannis, ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat ieri că va avea grijă și își va respecta competențele „izvorâte din lege”.

„Înainte de a venit aici, în Parlament, eu am declarat un lucru foarte simplu, și anume că eu, ca ministru, am grijă și îmi respect competențele mele izvorâte din lege. Deci vă asigur că eu îmi voi respecta competențele mele, în rest vă rog să nu mă întrebați pe mine dacă și cum își respectă alții competențele lor”, a declarat ministrul Toader, scrie News.ro.

Actorul și prezentatorul Florin Busuioc a suferit, marți seară, un infarct miocardic, după un spectacol la Craiova, fiind transportat la Spitalul de Urgență din oraș, pentru o intervenție chirurgicală. Vestea bună este că operația a reușit și că Florin Busuioc va reveni pe micul ecran la ProTV.

„Florin Busuioc a făcut infarct imediat după spectacolul pe care-l avea la Craiova, la fața locului fiind chemat un echipaj SMURD, care l-a resuscitat minute bune, după care l-a transportat la spitalul din oraș. Acesta a fost operat, medicii montându-i un stent. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Cristina Geormăneanu, operația a fost o reușită”, notează Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Alegeri în SUA: democrații – majoritari în Cameră, republicanii – majoritari în Senat was last modified: noiembrie 7th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: