Alegeri cu miză pentru românii din Italia

5 mart. 2018
Vizualizari: 694

Reforma din justiție rămâne unul dintre subiectele comentate în presa de azi.

Procurorul general, Augustin Lazăr, susține, într-un interviu acordat Agerpres, că „imaginea oferită de intrarea în vigoare a modificărilor aduse legilor justiției este «sumbră»”.

„Întrebat dacă Ministerul Public a făcut o analiză în legătură cu impactul intrării în vigoare a modificărilor aduse legilor justiției, Augustin Lazăr a spus că imaginea este «sumbră», iar una din consecințe va fi o plecare masivă a procurorilor din sistem, ceea ce va face ca deficitul din schema de personal să ajungă la 40%. (…) Procurorul general susține că majoritatea celor care vor avea dreptul să iasă la pensie sunt șefii din Parchete, astfel încât multe unități vor fi «decapitate»”, scrie Agerpres.

Sâmbătă, ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, a oferit presei o declarație de susținere a conducerii DNA.

„«Noi avem o încredere deplină în, de exemplu, Direcția Națională Anticorupție și în conducerea sa. Facem multe lucruri în cadrul Parteneriatului nostru strategic, iar o zonă specifică în care desfășurăm o activitate foarte bună este în domeniul autorităților pentru aplicarea legilor. Procurorii români și americani și agențiile pentru aplicarea legilor în general s-au bucurat de o colaborare foarte, foarte bună», a afirmat Klemm”, conform News.ro.

Ambasadorul Klemm a mai precizat că acest lucru „ne permite ca împreună să combatem terorismul, să combatem infracțiunile din domeniul cibernetic, să combatem traficul de persoane, să combatem crima organizată și să combatem corupția”, mai arată Digi 24, citată de News.ro.

Un proiect de lege, aflat în dezbaterea Parlamentului, propune conversia acțiunilor la purtător în acțiuni nominale, fapt ce ar transparentiza acționariatul unor societăți pe acțiuni.

„Un proiect de lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, elaborat de Ministerul Justiției, stipulează faptul că firmele care emit acțiuni la purtător au obligația ca, într-un an și jumătate, să le convertească în acțiuni nominative”, arată Cotidianul.

Cotidianul mai precizează că: „La finele anului trecut, în România, funcționau 483 de societăți emitente de acțiuni la purtător, echivalentul a 5,26% din numărul total de societăți pe acțiuni. Mai mult, 106 dintre aceste firme sunt în faliment, dizolvare sau lichidare voluntară, ori în întrerupere temporară a activității”. 

Prețurile locuințelor din marile orașe continuă să crească, evidențiază studiile de piață, publicate la începutul acestui an. O confirmare a acestui fapt vine și din partea unui oficial BNR.

„«Locuințele rezidențiale din orașele mari, precum București, înregistrează creșteri ale prețurilor de aproape 9%, peste media națională de 6,1%», a declarat, vineri, Florin Dragu, șef serviciu Monitorizare Riscuri Sistemice – Direcția Stabilitate Financiară, din cadrul Băncii Naționale a României (BNR)”, notează Agerpres.

Mulți dintre cei care doresc o locuință în capitală apelează la Programul „Prima Casă”.

La mai puțin de 20 de zile de la lansarea Programului „Prima Casă”, 5% din plafonul pe 2018 a a fost deja epuizat.

„În avanpremieră, vă pot spune că programul a fost demarat pe data de 15 februarie și am epuizat, până acum, 5% din plafonul pe 2018. De pe 15 februarie, primim cam 60-70 de dosare Prima «Casă pe zi»”, a spus Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), scrie astăzi Agerpres.

Viitorul românilor care lucrează în Italia depinde foarte mult și de rezultatul scrutinului care a avut loc duminică, în peninsulă. Componența noului parlament italian ar putea determina schimbări esențiale în politicile publice ale viitorului executiv.

Italienii, dar și românii cu dublă cetățenie, au fost chemați la urne pentru a-i alege pe cei 630 de membri ai Camerei Deputaților și pe cei 315 membri ai Senatului italian.

Noul Parlament se va reuni, pentru prima dată, pe data de 23 martie a.c., iar discuțiile oficiale pentru formarea Guvernului vor începe în luna aprilie.

Potrivit presei italiene, prezența la vot a fost de 71,48% – mai mică cu aproape 4 procente, față de cea înregistrată la alegerile din 2013.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

News.ro relatează: „Scrutinul parlamentar din Italia s-a încheiat duminică, la ora locală 23.00, exit-poll-urile indicând o victorie a Mișcării 5 Stele, cu 29,5-32,5% din voturi. Partidul Democrat este pe locul al doilea, iar Forza Italia e pe locul trei, cu 12,5-15,5% din voturi. Cu toate acestea, coaliția de centru-dreapta – formată din Forza Italia, Liga Nordului și Frații Italiei, și condusă de Silvio Berlusconi – pare să fi obținut cele mai multe mandate în Parlament. Partidul Democrat a obținut 20.5-23.5% din voturile exprimate. Coaliția de centru-dreapta, condusă de Berlusconi, totalizează între 33 și 36% din voturi. Un alt exit-poll indică faptul că Mișcarea 5 stele a obținut 28,8-30,8%, Partidul Democrat a obținut 21-23%, Forza Italia 13,5-15,5%”.

Seară frumoasă!

Alegeri cu miză pentru românii din Italia was last modified: martie 5th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: