Alegerea unei noi conduceri a CSM a fost amânată

10 dec. 2019
Vizualizari: 563

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit azi, pe ordinea de zi  a ședinței CSM fiind prezentarea raportului de activitate pentru anul 2019 și alegerea noii conduceri.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu , a declarat, marți, că așteaptă de la noua conducere a CSM ca obiectivele Mecanismului de Cooperare și Verificare să fie privite «altfel» și să fie luate «în serios» toate problemele care trebuie rezolvate”, notează News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a declarat azi la ședința CSM că asaltul asupra justiției a fost oprit, dar răul făcut trebuie reparat cât mai curând.

„Privind retrospectiv, anul 2019 va rămâne anul în care cetățenii au protejat, prin votul lor, independența justiției și buna sa funcționare în cadrul unor demersuri sistematice de slăbire a sistemului judiciar. (…) Nu am ezitat ca în cursul mandatului să acționez când s-a încercat destabilizarea sistemului de justiție. Am utilizat toate mjloacele constituționale, am oprit intrarea în vigoare a prevederilor nocive, m-am opus unei periclitări a funcționării parchetelor, am organizat o largă dezbatere pe tema situației din justiție. (…) Am reiterat an de an încrederea în sistemul de justiție și sprijinul meu pentru întregul corp al justiției.(…) Asaltul asupra justiției a fost oprit, dar răul făcut trebuie reparat cât mai curând. Acest proces propune concursul real al CSM. În 2015, la prima particiare a unei ședințe a CSM, am subliniat că instituțiile nu trebuie personalizate pentru că ele nu aparțin conducătorilor. Cred cu tărie că tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute în plan secund”, a declarat președintele în discursul său de la CSM, scrie News.ro

„Alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, a anunțat, marți, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în cadrul ședinței de Guvern. Magistrații au supus de două ori la vot candidatura judecătorului Nicoleta Țînț, de fiecare dată înregistrându-se 9 voturi „pentru” și 9 voturi „împotrivă”, mai scrie News.ro

Tribunalul București a amânat luni pentru 16 decembrie, sentința în primă instanță în dosarul Colectiv.

„Dosarul a fost trimis în instanță în aprilie 2016, inițial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul București. La dosarul principal au fost atașate alte două dosare întocmite de DNA.
Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat inițial să se ocupe de acest caz a ieșit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluționarea dosarului și a reușit într-un an să audieze sute de martori și victime, dezbaterile fiind încheiate săptămâna trecută”,
scrie Agerpres.

Presa scrie azi că PSD cere demisia ministrul Finanțelor, printr-o moțiune care a fost adoptată deja de Senat. În favoarea moțiunii inițiate de PSD și intitulată „Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE” s-au pronunțat 59 de senatori, iar împotriva acesteia 56.

„Domnule Cîțu, domnule Orban, nu este o greșeală să vă recunoașteți limitele. Din contră, de cele mai multe ori, este nevoie de acea doză de onestitate cu privire la greșelile din trecut și la neliniștile și hazardul prezentului. Aceasta nu va știrbi cu nimic din ceea ce este „smart” sau ”bright” în fiecare dintre dumneavoastră, dar vă va așeza, la un moment dat, acolo unde vă este locul, dincolo de tendința, poate firească, de a încerca să înaintați pe scara ierarhiei până la limita de incompetență, parafrazând principiul enunțat de Peter. Și atunci, domnule Cîțu, domnule Orban, vom prefera să vă dați o demisie demnă în acest moment, unei demiteri rușinoase mai târziu!”, se arăta în textul moțiunii, scrie News.ro.

„Dacă PNL îmi cere să îmi dau demisia, îmi dau demisia”, a afirmat ministrul Cîțu după vot, mai scrie News.ro.

Ministerul Justiției anunță că la Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a fost împuternicit, în calitate de director general pe o perioadă de un an, dl. Tiberiu F. Ungureanu.

„Potrivit Ministerului Justiției, ministrul Cătălin Predoiu a semnat ordinul ministerial prin care a dispus încetarea împuternicirii comisarului-șef de poliție penitenciară Cristian Pleșă în funcția de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor și împuternicirea, începând din 10 decembrie, a comisarului-șef de poliție penitenciară Tiberiu F. Ungureanu în funcția de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru o perioadă de un an de la data numirii”, scrie News.ro.

„Provocările aflate în fața Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt foarte mari din perspectiva reducerii supra-aglomerării și a condițiilor de detenție, respectării drepturilor omului și securității cetățenilor, inclusiv din perspectiva problematicii condamnărilor suferite de România la CEDO din cauzele indicate mai sus. Acest context reclamă un management energic, profesionist și orientat pe rezultate, în condiții de stres financiar și instituțional, în condițiile unei presiuni de timp care ține de așteptările cetățenilor. Îmi exprim încrederea și așteptările ca proaspătul director împuternicit să facă față acestor așteptări, grație experienței sale îndelungate în sistemul penitenciar și a expertizei acumulate, atât în calitate de manager de penitenciar, cât și de manager de sistem. Sunt, de asemenea, încrezător că va exista o colaborare loială și onestă din partea managementului ANP față de Ministerul Justiției, în cadrul atribuțiilor legale ale fiecărei instituții”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se arată într-un comunicat al MJ, mai  arată News.ro.

Seară frumoasă!

Alegerea unei noi conduceri a CSM a fost amânată was last modified: decembrie 10th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: