Achiziţiile directe din spitale intră în atenţia Guvernului

26 feb. 2021
Vizualizari: 392

Lipsurile din spitale determină guvernanții să urmărească, mai atent, achizițiile directe din sănătate. În acest sens, Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență nr. 12/2021 pentru transparentizarea licitațiilor din spitale.

„Guvernul României a aprobat, în ședința de guvern din data de 24 februarie 2021, la propunerea Ministerului Sănătății, Ordonanța de urgență a Guvernului (O.U.G.) nr. 12 din 25 februarie 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care aduce modificări cu privire la rolul și responsabilitatea consiliilor de administrație ale spitalelor publice în vederea transparentizării licitațiilor din spitale. OUG nr. 12/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial, ieri, 25 februarie 2021”, a transmis, vineri, Ministerul Sănătății, scrie News.ro.

„Sursa citată precizează că OUG nr. 12/2021 stabilește noi atribuții pentru consiliile de administrație ale spitalelor publice, printre care avizarea achizițiilor directe care depășesc valoarea de 50.000 de lei și dreptul de a propune realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital”, mai arată News.ro.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a vorbit, recent, despre o problemă a statului român – recuperarea prejudiciilor – și a anunțat ce măsuri intenționează să ia pentru eficientizarea activității în această direcție.

„Este foarte important să se aplice acea legislație referitoare la confiscarea extinsă. Avem un instrument foarte important, care nu este aplicat la parametri optimi, ca să spun așa. Este foarte important ca, odată cu demersurile de identificare a făptuitorilor, de trimitere în judecată și de tragere la răspundere, să fie un effort, cel puțin la fel de mare, pentru identificarea bunurilor pe care le-au produs acești infractori, prin infracțiuni, și pe care le dosesc. Avem în planul nostru ca, până în luna iunie, să venim cu o strategie integrată cu privire la recuperarea prejudiciilor”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion, scrie Evenimentul Zilei.

„Am discutat, într-un calendar pe care l-am agreat împreună cu directorul ANABI, o instituție fanion, dar care a fost sabotată în ultimii ani. Vă spun cu toată sinceritatea, li s-a blocat activitatea, nu au fost scoase posturi la concurs, pentru că a fost modificată legislația și trebuie corectată. Până în octombrie, vreau să venim cu un pachet de legi care să întărească această instituție”, a mai spus ministrul Justiției, notează Evenimentul Zilei.

Guvernul caută surse noi de finanțare și se împrumută și la populație. Ministerul Finanțelor lansează, pe 1 martie 2021, două emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației. Veniturile provenite de la dobânzile titlurilor de stat sunt neimpozabile.

„Titlurile oferite în cadrul celor două programe au scadență la 1, 3 sau 5 ani, iar cele FIDELIS se pot cumpăra inclusiv în euro”, anunță Ministerul de Finanțe, într-un comunicat, notează Digi 24.

„În perioada 1-29 martie 2021, persoanele fizice rezidente pot subscrie pentru titluri de stat TEZAUR, prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A. Dobânzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și 3,25% pentru scadența de 5 ani. (…) Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans”, mai notează Digi 24.

Presa mai scrie despre o decizie fără precedent a Curții de Apel București.

„Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și ordinele Ministerelor Educației și Sănătății cu privire la suspendarea activităților care presupuneau prezența fizică în unitățile de învățământ și comutarea acestora online au fost anulate, joi, de Curtea de Apel București. Astfel, potrivit deciziei publicate pe portalul instanțelor de judecată, au fost anulate următoarele hotărâri CNSU și ordine de miniștri: «HCNSU nr. 53/08.11.2020 – OMEC nr. 5972/08.11.2020 – HCNSU nr. 57/07.12.2020 – OMEC nr. 6122/07.12.2020 – HCNSU nr. 2/08.01.2021, în privința art. 1 – OMEC nr. 3090/08.01.2021 – Ordinul comun MEC/MS nr. 5487/1494/31.08.2020 – HCMBSU nr. 15/10.09.2020, în privința art. 2 si art. 3. – HCMBSU nr. 24/2020, in privința art. 1, pct. 6»”, scrie Evenimentul Zilei.

„Printre reclamanți se numără Asociația Școlilor Particular, care a contestat, încă de la început, deciziile autorităților cu privire la suspendarea cursurilor în format fizic. Dacă va fi să fie definitivă, decizia luată de Curtea de Apel București va reprezenta un precedent important în materie”, mai notează Evenimentul Zilei.

Directorul general al Metrorex, Gabriel Mocanu, a demisionat vineri. Demisia intervine după o serie de critici din spațiul public la adresa conducerii societății și a sindicatelor de la metrou.

„Întrebat dacă solicitarea sa are vreo legătură cu «războiul» izbucnit între ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, pe de o parte, și sindicatul de la Metrou și conducerea Metrorex, pe de altă parte, Gabriel Mocanu a răspuns: «Eu, în general, am încercat să fiu fair-play și sportiv în viață și asta am învățat: în momentul în care este criticată echipa, antrenorul trebuie să știe să facă un pas în lateral», relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Achizițiile directe din spitale intră în atenția Guvernului was last modified: februarie 26th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: