80 de miliarde de euro pentru România, în următorii 7 ani

22 iul. 2020
Vizualizari: 606

Știrea acestei zile vine de la Bruxelles, acolo unde România a obținut, în urma negocierile din Consiliul European, aproape 80 de miliarde de euro pentru următorii 7 ani.

„Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți dimineață că țara noastră va primi de la Uniunea Europeană 79,9 miliarde de euro. Șeful statului nu a anunțat însă precis cum se vor împărți acești bani între cei alocați pentru exercițiul multianual 2021-2027 și cei din fondul de redresare economică al UE. Din informațiile ziarului, aproximativ 46,5 miliarde de euro sunt banii destinați României în bugetul de 7 ani al UE, iar circa 33,4 miliarde de euro vor veni prin mecanismul de redresare economică, instituit ca urmare a crizei provocate de COVID-19”, notează Libertatea.

„Este al treilea exercițiu bugetar de 7 ani pe care România îl prinde ca membră a Uniunii Europene. Între 2007 și 2013, țara noastră a primit o alocare de 33,6 miliarde de euro, care a fost mărită în perioada 2014-2020 la 39.8 miliarde de euro. Astfel, cei 46,5 miliarde din următorii 7 ani reprezintă o creștere cu circa 16% față de exercițiul anterior. În 2014, creșterea a fost de 18%”, mai explică Libertatea.

Libertatea prezintă și un clasament al țărilor din Europa centrală și de est privind alocațiile stabilite prin noul buget: „Polonia va obține însă cei mai mulți bani – puțin peste 160 de miliarde de euro. Bulgaria va primi 29 de miliarde de euro, premierul Boiko Borisov spunând că este foarte mulțumit, pentru că a reușit să obțină cu un miliard de euro mai mult decât preconiza în iarnă, țara sa fiind una dintre puținele care au avut parte de acest tratament. Croația va primi 22 de miliarde, Slovenia 10,5 miliarde de euro, iar Estonia 6,8 miliarde. Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a anunțat încă rezultatele negocierilor pentru țara sa, dar a spus că a obținut 3 miliarde de euro în plus față de cât propusese Comisia Europeană”.

Presa mai scrie că Senatul a respins, decizional, Proiectul de Lege al USR pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

„Comisia juridică a Senatului a adoptat luni un raport de respingere la proiectul de lege inițiat de USR pentru desființarea  SIIJ. Senatul a votat marți respingerea inițiativei legislative în calitate de for decisional”, arată News.ro.

USR acuză PSD că a făcut „scut” în jurul SIIJ.

„Senatorii PSD, UDMR și ALDE au facut azi scut în jurul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, instrumentul lui Liviu Dragnea pentru intimidarea judecătorilor și procurorilor. Aceștia au votat azi, în plenul Senatului, împotriva inițiativei USR de desființare a acestei structuri, deși acest lucru era cerut atât de organisme ale Uniunii Europene, de Comisia de la Veneția și de GRECO, grupul statelor împotriva corupției”, arată USR, într-un comunicat de presă remis marți, notează News.ro.

Miercuri a început examenul național de definitivare în învățământ, sesiunea 2020.

„Proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2020, se va desfășura miercuri, 22 iulie, începând cu ora 10:00, în 42 de centre de examen. Dintre cei 7.105 candidați înscriși la începutul anului școlar la 95 de discipline de examen, au fost admiși la proba scrisă 6.776 de candidați, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs «Bine» sau «Foarte bine» și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective)”, a anunțat Ministerul Educației într-un comunicat de presă, notează Știrile Transilvaniei.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 crește de la o zi la alta. Premierul Ludovic Orban a declarat că legea oferă posibilitatea carantinării zonale, însă, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie de a carantina un județ sau vreo localitate.

„Cu siguranță, odată cu intrarea in vigoare a legii, există această posibilitate de a dispune carantina zonală, în cazul în care e o răspândire a virusului semnificativă, care nu este focar. Dacă într-o localitate, de exemplu un sat sau un cartier sau o comună sau un oraș există un număr de cazuri care depășește numărul de minim 3 cazuri la mia de locuitori se poate dispune carantinarea zonală”, a afirmat Ludovic Orban marți, la finalul videoconferinței cu prefecții, pe tema gestionării crizei sanitare de la sediul MAI, scrie News.ro.

„Nu suntem în situația de a carantina niciun județ. La ora actuală există un număr de localități care sunt sunt supraveghere. Încă nu e demarată procedura pentru carantinarea niciunei localități, dar sunt trei localități care sunt sub evaluare. S-a făcut o evaluare de localități. Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar dacă vor fi multe cazuri nu vom ezita să luăm astfel de decizii”, a mai spus premierul Orban, notează News.ro.

Toată lumea așteaptă un vaccin pentru COVID-19. Reuters scrie că vaccinul dezvoltat de cercetătorrii Universității Oxford ar putea fi disponibil de la sfârșitul anului 2020.

„Cercetătorii de la Oxford intenționau ca până în septembrie să fie produse 1 milion de doze de vaccin. Deși acordul cu AstraZeneca a oferi capacitatea de producție necesară, prevalența scăzută a noului coronavirus în Marea Britanie a complicat procesul de dovedire a eficacității vaccinului. În prezent sunt în curs studii clinice în faze finale pentru a oferi datele necesare, în Brazilia și Africa de Sud, urmând să înceapă și în Statele Unite. În prezent nu există vaccinuri pentru Covid-19 aprobate, dar Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că vaccinul AstraZeneca este unul dintre principalii candidați. Vaccinul experimental, care a fost licențiat către compania farmaceutică britanică AstraZeneca, a provocat un răspuns imunitar în studiile clinice preliminare, potrivit datelor publicate luni, care susțin speranțele că acesta va putea fi utilizat de la sfârșitul anului 2020”, scrie News.ro, citând Reuters.

Seară frumoasă!

80 de miliarde de euro pentru România, în următorii 7 ani was last modified: iulie 22nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: