18.000 de militari, la graniţa cu Rusia

5 iun. 2018
Vizualizari: 793

Curtea Constituțională a României anunță că, motivarea deciziei prin care președintele Iohannis este obligat să o revoce pe șefa DNA, se amână.

„Dacă, inițial, era vorba despre o motivare publicată în timp record, marți sau miercuri, în această săptămână, se pare că documentul oficial va apărea în Monitorul Oficial săptămâna viitoare sau chiar peste două săptămâni. Drept urmare, fără motivarea deciziei CCR, Iohannis nu este obligat să semneze decretul de revocare. Motivul invocat de judecătorii CCR, potrivit Antena 3, ar fi că motivarea este un material amplu, de zeci de pagini”, scrie Cotidianul.

„Curtea Constituțională a anunțat faptul că «președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA»”, mai notează Cotidianul.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat ieri că a transmis, Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, o scrisoare prin care cere să i se comunice dacă declarațiile șefului structurii anticorupție din cadrul acesteia, Drago Kos, pe tema deciziei Curții Constituționale a României (CCR) în cazul șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), au fost făcute în numele organizației sau în nume personal.

„Pentru a se clarifica dacă declarațiile atribuite domnului Kos au fost făcute în nume personal sau în numele OECD, am transmis scrisoarea către OECD!”, a scris ministrul Toader pe Facebook, scrie Agerpres.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea O.U.G. pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)”, notează Mediafax.

Statul dorește să controleze proveniența banilor care intră în conturile românilor.

„Românii din diaspora, care trimit sume de peste 2.000 de euro, trebuie să le justifice prin documente, se arată într-un act normativ adoptat în ultima ședință de Guvern, pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, notează Cotidianul.

Potrivit noii legi, sumele peste 2.000 de euro trebuie raportate Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

„Entitățile raportoare sunt: instituțiile de credit persoane juridice române și sucursalele instituțiilor de credit persoane juridice străine; instituțiile financiare persoane juridice române și sucursalele instituțiilor financiare persoane juridice străine; administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu și pentru fondurile de pensii private pe care le administrează, cu excepția caselor de pensii ocupaționale profesionale; furnizorii de servicii de jocuri de noroc; auditorii, experții contabili și contabilii autorizați, cenzorii, persoanele care acordă consultanță fiscală-financiară, de afaceri sau contabilă; notarii publici, avocații, executorii judecătorești și alte persoane care exercită profesii juridice liberale; furnizorii de servicii pentru societăți; agenții imobiliari; fundațiile și asociațiile, federațiile, precum și orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial; alte entități care comercializează bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacții în numerar, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 de euro, indiferent dacă tranzacția se execută printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni ce par a avea o legătură între ele”, precizează Cotidianul.

Tema corupției este prezentă și în Ucraina, țară care dorește un parcurs european.

„Premierul ucrainean, Volodimir Groisman, a amenințat luni cu demisia, în cazul în care nu se adoptă rapid măsuri anticorupție-cheie promise Occidentului, un nou semn al dificultăților Kievului în consolidarea luptei împotriva acestui flagel, relatează AFP”, citată de News.ro.

„Aproximativ 18.000 de militari din 19 țări participă la exercițiul NATO SABER STRIKE 18, care se desfășoară în perioada 3-15 iunie, în POLONIA și STATELE BALTICE, a anunțat Armata americană, citată de Radio Europa Liberă (RFE/RL)”, scrie Gândul.info.

Reacțiile Rusiei și ale Belarusului nu au întârziat să apară.

„Rusia și Belarus și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea activităților militare NATO în apropierea frontierelor, conform miniștrilor de Externe din cele două țări, Serghei Lavrov și Vladimir Makei. Potrivit șefului diplomației ruse, administrațiile din Rusia și Belarus cred că suplimentarea capabilităților NATO în apropierea frontierelor celor două țări este distructivă”, mai arată Gândul.info.

Festivalul de la Sibiu revine în atenția mass-media. Anul acesta, manifestarea are loc sub co-patronajul Alteței Sale Regale, Prințul Charles, și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

„Bugetul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), ajuns la cea de-a XXV-a ediție, este de aproape 13 milioane de euro, cu 700.000 de euro mai mult decât anul trecut, a anunțat, luni, directorul festivalului, Constantin Chiriac. Manifestarea va începe vineri și reunește 3.300 de artiști și invitați din 73 de țări, urmând a fi organizate 525 de evenimente în 73 spații de joc”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
18.000 de militari, la granița cu Rusia was last modified: iunie 5th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: