100 de ani de antreprenoriat în România

18 apr. 2018
Vizualizari: 1253

În deschiderea Revistei din această seară, prezentăm câteva dintre modificările aduse Codului de procedură penală, modificări aflate în dezbaterea Parlamentului.

„Proiectul de modificare a Codului de procedură penală – depus miercuri la Parlament și care va fi discutat începând de joi de comisia specială – prevede că în cursul urmăririi penale sau al judecății pot fi comunicate public informații, doar dacă acestea justifică un interes public, iar suspecții nu pot fi prezentați cu cătușe sau alte mijloace de imobilizare de natură a induce în percepția publică faptul că ar fi vinovați de săvârșirea unor infracțiuni. Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore”, notează News.ro.

„Datele obținute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice, care nu au legătură cu infracțiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză, se șterg definitiv din copiile efectuate și nu pot fi folosite în alte cauze penale și pentru dovedirea altor fapte pentru care nu există mandat de percheziție. Dispozițiile legii ar urma să se aplice și hotărârilor pronunțate până la intrarea acesteia în vigoare”, mai arată News.ro.

Tot în Parlament, azi, plenul reunit al Parlamentului a votat cu 208 de voturi „pentru”, 92 de voturi „împotrivă” și trei abțineri, înființarea Comisei speciale care să modifice legile privind securitatea națională.

„Astfel, comisia are următoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare și sistematizare a textelor legislative care reglementează materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a inițiativelor legislative care au incidență în materia securității naționale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului. De asemenea, «comisia poate avea rol de inițiator al propunerilor legislative în domeniul securității naționale, organizează dezbaterile asupra acestora și întocmește rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere și adoptare»”, mai scrie News.ro.

Azi, la București, s-a desfășurat primul Summit Parlamentar al Formatului București (B9). Președintele Iohannis a vorbit în cadrul evenimentului și despre DNA, lăudând rezultatele instituției.

„«DNA este o instituție cu rezultate remarcabile. Dacă apar probleme, sunt convins că există toate instrumentele necesare pentru a face ordine. Atunci când apar probleme, și în toate sistemele mari apar probleme, este bine să se acționeze repede, ferm», a declarat Iohannis, miercuri, la Parlament, unde a participat la primul Summit Parlamentar al Formatului București (B9)”, scrie News.ro.

„Șeful statului a comentat și sesizarea Curții Constituționale după refuzul său de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, spunând că nu există niciun temei și niciun conflict între Guvern și președinte pentru sesizarea CCR”, menționează News.ro.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a vorbit miercuri, presei, despre decizia Guvernului de a sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcție pe șefa DNA.

„Întrebat la ce se așteaptă după sesizarea CCR, ministrul justiției a răspuns că instanța constituțională va judeca «în favoarea statului de drept»”, scrie Agerpres.

Cotidianul scrie azi despre performanțele economiei românești.

„Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 4,4% la 5,1%, estimările privind evoluția economiei României în acest an, conform raportului «World Economic Outlook», publicat marți. Potrivit FMI, Malta și România vor înregistra, în acest an, cea mai mare creștere economică din Europa, de 5,7% și, respectiv, 5,1%”, arată Cotidianul.

Reducerea locurilor bugetate, aprobate universităților din Consorțiul Universitaria, declanșează un nou conflict în învățământ.

„Ministerul Educației a publicat repartiția preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licență, pentru forma de învățământ cu frecvență, în anul universitar 2018-2019. Toate universitățile din Consorțiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc, din septembrie, mai puțini bani de la stat pentru licență”, scrie News.ro.

„Studenții și profesorii facultăților din cadrul Universității din București vor intra, de joi, în grevă japoneză, în semn de protest față de decizia Ministerului Educației Naționale de a reduce numărul locurilor bugetate în universitățile din Consorțiul Universitaria. (…) Și studenții Universității de Vest din Timișoara au intrat în grevă japoneză. Studenții spun că sunt ignorați de către Ministerul Educației Naționale, în pofida încercărilor de a atrage atenția asupra repartizării netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019”, menționează News.ro.

În finalul Revistei, semnalăm o expoziție inedită „Muzeul antreprenoriatului – 100 de ani de antreprenoriat în România”.

„Poveștile a treizeci de antreprenori români, industriași, bancheri, producători din perioada interbelică, dar și oameni de afaceri din prezent, sunt prezentate timp de patru zile la Palatul Noblesse din strada Sfinților Nr. 7, în expoziția «Muzeul antreprenoriatului – 100 de ani de antreprenoriat în România». Inițiativa are scopul de a sublinia importanța antreprenoriatului românesc pentru economia țării și de a sărbători spiritul antreprenorial autohton, cu ocazia Centenarului”, anunță News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

100 de ani de antreprenoriat în România was last modified: aprilie 18th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: