1 iulie, un nou Guvern, dar şi primele majorări de preţuri

23 iun. 2017
Vizualizari: 1811

Este sfârșit de săptămână și România este foarte aproape de instalarea unui nou Guvern. Președintele Iohannis este optimist în privința găsirii unei soluții politice care să ducă la încetarea crizei de la București. Acest punct de vedere și l-a exprimat și în cadrul discuțiilor cu președintele Macron. Aducând în planul second al discuțiilor, criza guvernamentală, președintele Iohannis a discutat cu președintele Macron despre Schengen.

„Am avut o primă întâlnire așezată, bilaterală, cu președintele Macron. Am abordat, într-un timp foarte scurt, multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare și bilaterală, și în formate europene. Am discutat despre colaborări, de exemplu, pe Schengen. Am discutat despre colaborarea pe care o pregătim pentru sezonul cultural. Am discutat despre mult vehiculata directivă pe detașarea muncitorilor”, a afirmat Iohannis, după întâlnirea  cu Macron, scrie Agerpres.

Deși unii lideri din opoziție vehiculează ideea alegerilor anticipate ca, președintele Iohannis consideră că aceasta este o variantă în cazul unei crize profunde.

„Alegerile anticipate sunt o soluție prevăzută de Constituție, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, și eu în niciun caz nu îmi doresc așa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse și, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament”, a spus președintele Iohannis la Bruxelles, scrie News.ro.

Criza de la București  poate afecta și mediul de afaceri.  Ministrul Petrescu, revenit la birou, îi asigură pe oamenii de afaceri că proiectele demarcate nu vor fi afectate de criza guvernamentală.

Decizia de a asigura interimatul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat are scopul de a asigura antreprenorii și investitorii români și străini că România va rămâne un partener sigur, „de cursă lungă”, iar proiectele începute nu vor fi afectate „de sincopa intervenită pe scena politică”, a declarat pentru News.ro ministrul Alexandru Petrescu.

Primarul Capitalei Gabriela Firea și-a prezentat, astăzi bilanțul, la un an de mandat la Primărie.

Potrivit News.ro în bilanț se arată că: „au fost stârpite firmele fantomă, că au fost deblocate numeroase șantiere și anunțând că vor fi construite șase cartiere de locuințe în toate sectoarele Bucureștiului, un spital metropolitan, creșe și grădinițe, precum și săli pentru organizarea de evenimente”.

Odată cu noile majorări salariale sunt necesari mai mulți bani la buget. Ministerul Finanțelor vrea să lanseze un nou program, prin care să se împrumute de la populație.

„Ministerul Finanțelor propune un nou program prin care să se împrumute direct de la populație, Tezaur, în cadrul noii strategii de administrarea datoriei publice corespunzătoare strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2017-2019, arată un comunicat transmis joi. Ministerul a dezvăluit și valoarea buffer-ului valutar de la Trezorerie, care este în prezent de 6,3 miliarde euro”, scrie News.ro.

1 iulie vine pentru români, nu numai cu majorări salariale pentru unii dintre bugetari, dar și cu majorări de prețuri.

„Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, au declarat pentru Agerpres, reprezentanții instituției.

Pentru românii din Marea Britanie apar primele vești bune.

Gândul notează: „Premierul britanic Theresa May a declarat, vineri, că oferta pe care a prezentat-o cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene care vor locui în Marea Britanie după Brexit este foarte corectă și foarte serioasă. Liderii europeni au primit cu scepticism oferta făcută joi în cadrul summitului de la Bruxelles, dar Theresa May a dat asigurări că vor fi garantate drepturi de rezidență pentru europenii aflați în Marea Britanie. Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naționalitate, după polonezi (916.000) și irlandezi (322.000)”.

Tot News.ro scrie despre relocarea Agenției Europene a Medicamentului: „UE a decis să amâne pentru noiembrie decizia privind mutarea a două agenții importante – Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Autoritatea Bancară Europeană (EBA) – de la Londra, după Brexit, pentru a le oferi suficient timp liderilor să discute subiectul, arată un document obținut de Politico. Criteriile adoptate la summitul de la Bruxelles pentru găzduirea instituțiilor ar putea să nu fie favorabile României, precizează publicația”.

Revenim în actualitatea internă. Abuzul în serviciu devine una dintre temele favorite ale dezbaterilor din România, nu numai la tv, dar și în mediul juridic.

Agerpres scrie că „Ministerul Justiției (MJ) a anunțat, joi, programul de desfășurare a dezbaterii publice privind modificarea și completarea dispozițiilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile Curții Constituționale a României (CCR)”.

În aceeași notă, „Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că prevederile unui articol din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, referitor la tentativa de abuz în serviciu, sunt neconstituționale”, mai notează Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

1 iulie, un nou Guvern, dar și primele majorări de prețuri was last modified: iunie 23rd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: