Ecuaţia europeană

8 dec. 2016
Vizualizari: 1872

Deschidem „Revista de Dimineață” cu o știre de la Cotroceni.

„Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de decorare a lui James J. Townsend Jr., adjunctul asistentului Secretarului Apărării al Statelor Unite ale Americii, pentru politica europeană și NATO”, notează HotNews.

„Astfel, în semn de apreciere a contribuției substanțiale avută la dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii pentru sprijinul constant acordat țării noastre în vederea atingerii obiectivelor naționale de securitate, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național Steaua României în grad de Ofiter domnului James J. Townsend Jr., adjunctul asistentului Secretarului Apărării al Statelor Unite ale Americii, pentru politica europeană și NATO” – se arată în comunicatul de la Cotroceni.

Decorarea a fost făcută la propunerea Ministrului Apărării Naționale, Mihnea Motoc, scriu ziariștii de la HotNews.

Este clară preocuparea României în legătură cu viitorul NATO și al raporturilor dintre SUA și țările UE după alegerea lui Donald Trump la președinția SUA.

De altfel, Agerpres scrie că Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a fost desemnat miercuri „Personalitatea Anului 2016” de revista Time, după cum transmit AFP și Reuters.

Alegerea lui Trump rămâne o surpriză enormă pentru politicienii de la Bruxelles.

DC News publică o analiză interesantă, cu un titlu pe măsură, semnată de Alexandru Cumpănașu: „Distrugerea UE a început! Ce se întâmplă cu România?”

Concluziile analizei ar trebui lecturate de toți politicienii, care pot face ceva pentru România.

La doi pași de noi, în Republica Moldova se înregistrează un val de demisii în sistemul judecătoresc, scrie HotNews.md. Acest fapt se întâmplă la scurt timp după alegerile care au monopolizat viața politică a acestei țări.

16 magistrați au depus cererea de demisie, motivându-și decizia prin faptul că sunt nemulțumiți de prevederile reformei sistemului de pensii care îi privează de o serie de privilegii. Alți 6 judecători au demisionat cu două săptămâni în urmă”– notează ziariștii HotNews.md.

Adevărul prezintă o sinteză a unui eveniment foarte interesant, „European Angst”, care a avut loc la Bruxelles marți și care a avut-o ca protagonistă pe scriitoarea de origine română Herta Müller.

Aceasta face nu numai o descriere a tendințelor din spațiul european, dar și explică foarte bine care este cauza degringoladei din Europa: „După căderea dictaturilor din Europa de Est, oamenii știau că libertatea este ceva concret, că fiecare om joacă un rol, gândește fără frică și vorbește, că granițele sunt, în sfârșit, deschise, că pot călători. Dar această euforie a trecut. Succesul individual este legat de riscul individual, iar asta îi agită pe oameni și ei vor să se bazeze din nou pe ceva. Există o nouă nevoie de a fi supus. Nimeni nu se aștepta la asta. Moștenirea lăsată de dictaturi este dependența. Noua libertatea doar a acoperit-o, dar ea nu a dispărut cu adevărat. Dictaturile s-au dus, însă sinapsele sociale ies din nou la suprafață”.

Laureata Premiului Nobel, Herta Müller, vorbește despre „xenofobism”, „curentele populiste, care fac scenarii demonice ce induc frica” și despre „democrații de tip Fuhrer”, care par să se instaureze în câteva dintre statele europene din fostul Tratat de la Varșovia.

Despre criza Europei scrie și Agerpres, care citează dintr-un interviu acordat de suverantul pontif săptămânalului catolic belgian „Tertio”.

Papa Francisc este de părere că „Europa duce lipsă de lideri, în prezent”. Papa a lăudat generația postbelică de politicieni, care au pus bazele Uniunii Europene: „Robert Schuman, Alcide De Gasperi și Konrad Adenauer au lucrat „sincer” pentru unitatea europeană ca modalitate de a nu mai fi război”, dar a și remarcat că „în prezent Europa are nevoie de lideri de perspectivă”.

La București, societatea românească reclamă lipsa liderilor, deși nu prea o recunoaște. Ar trebui să amintim numai cât de greu le-a fost unor partide mari să-și găsească nume și personalități, care să tragă în sus listele electorale.

Dincolo de audierile din dosarele DNA și declarațiile politicienilor înscriși în cursa electorală, din presa dâmbovițeană aflăm că bugetarii, în jur de jumătate de milion, vor ști abia după 14 decembrie, dacă vor avea sau nu salarii mărite în 2017.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Curtea Constituțională a României a amânat miercuri pentru 14 decembrie discutarea celor două sesizări depuse de PNL și de Guvern referitoare la legea care modifică ordonanța privind salarizarea bugetarilor”, scrie Agepres.

Pe 11 decembrie românii, bugetari sau nu, vor vota, iar pe 14 decembrie, cu siguranță, se va cunoaște și ce culoare politică are viitorul guvern, dacă nu cumva vom ști și numele viitorului premier. Și tot atunci vom afla care e soarta majorărilor salariale. Aproape orice declarație politică sau orice promisiune guvernamentală fluturată în aceste zile trebuie tratată cu o oarecare rezervă.

Pentru că vorbim de alegeri, ne oprim la o știre News.ro: „Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, măsurile pentru organizarea alegerilor parlamentare în diaspora, unde vor fi 417 secții de votare în străinătate, „cel mai mare număr organizat vreodată”, pentru care au fost tipărite aproape două milioane de buletine de vot, dar vor putea vota doar românii cu domiciliul sau resedința în străinatate, nu și turiștii”.

HotNews scrie despre unde și cum vor putea vota studenții: „La alegerile parlamentare de duminică vom putea vota doar în județul în care avem domiciliul. Mai exact, dacă alegătorul nu se află în localitatea în care are domiciliul sau resedința, poate vota în orice secție din același județ. Din acest motiv, Guvernul a decis săptămâna trecută să dea bilete gratis de tren, dus-întors, pentru elevii și studenții cu drept de vot”.

Guvernul Cioloș s-a pregătit pentru o participare masivă la vot a românilor din diasporă și a facilitat, ca și guvernele anterioare, votul studenților în localitățile de reședință.

Diaspora și tinerii pot modifica semnificativ harta votului, aruncând în derizoriu sondajele comandate de principalii competitori.

Pe 11 decembrie românii își vor decide viitorul, dar și… banii.

Nu încheiem fără a vă aminti că puteți urmări un eveniment marca „Universul juridic”: Lansarea numărului 2 al revistei „Legal Point”, transmis în direct pe portalul Universul Juridic, joi 8 decembrie, cu începere de la orele 17:00.

Un eveniment dintr-o Românie mai bună, pe care „Legal Point” o propune cititorilor și telespectatorilor din România.

Bună dimineața!

Ecuația europeană was last modified: decembrie 7th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: