Calcule şi jocuri de imagine

17 dec. 2016
Vizualizari: 1431

Suntem la sfârșitul unei săptămâni extrem de agitate.

Deschidem „Revista de sâmbătă” cu o informație care vine din Polonia, acolo unde „mai multe sute de manifestanți ai opoziției au blocat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, toate ieșirile Parlamentului de la Varșovia, unde se aflau prim-ministra Beata Szydlo, șeful partidului conservator la putere, Jaroslaw Kaczynski și mai mult de două sute de deputați ai majorității”, după cum transmite AFP, citată de Agerpres.

Cum s-a ajuns aici, aflăm tot din relatarea Agerpres: „Răspunzând chemării mișcării de apărare a democrației KOD, participanții au dorit să protesteze mai întâi contra unui nou regulament care ar limita accesul mass-media la activitatea deputaților, iar mai apoi împotriva adoptării bugetului de stat pe 2017 în condiții neuzuale și pe care opoziția le consideră ilegale”.

La celălalt capăt al Europei, „Administrația Recep Tayyip Erdogan a avertizat vineri că Turcia va lua măsuri împotriva Austriei „la toate nivelurile”, după ce Guvernul de la Viena a cerut blocarea negocierilor cu Ankara privind admiterea în Uniunea Europeană”, relatează EUObserver, citată de Mediafax.

Instabilitate în Polonia, pornind de la lipsa de transparență a activității parlamentare, nemulțumiri în Turcia legate de admiterea în UE, o Grecie, în criză, pusă din nou în fața creditorilor și un val de emigranți care amenință Europa.

În acest tablou, plin de amenințări, la București asistăm la jocuri de imagine, la un balet al politicienilor după alegerile de duminică, 11 decembrie, în care PSD a obținut o victorie istorică.

Din păcate, se întârzie formarea guvernului, căutându-se soluții pentru formarea unor noi alianțe, care să surmonteze rezultatul slab al dreptei politice.

Dreapta forțează scoaterea ALDE din alianța cu PSD.

S-a vehiculat chiar și varianta preluării conducerii PNL de către Tăriceanu și oferirea postului de premier al dreptei lui Daniel Constantin, pentru trimiterea PSD-ului în opoziție.

ALDE pare să rămână adepta unei guvernări alături de PSD, așa cum se angajase în fața propriului electorat înainte de alegerile parlamentare.

DCNews consemnează, în acest sens, declarația copreședintelui ALDE, Daniel Constantin: „Alianța Liberalilor și Democraților își păstrează consecvența și va guverna alături de PSD”.  

Daniel Constantin a mai arătat că „o guvernare de centru-dreapta ar fi ineficientă”. O declarație care ar putea pune punct discuțiilor pe tema „extragerii” ALDE din alianța cu PSD.

Dincolo de „întâlnirile informale”, news.ro scrie că: „președintele a felicitat partidele care au reușit să intre în Parlament și în primul rând PSD, care a obținut cel mai bun scor. El i-a felicitat pe toți cei 465 de parlamentari care vor forma noul parlament. Klaus Iohannis a precizat că „votul popular nu a desemnat niciun partid cu majoritate absolută”. Acesta a anunțat că a convocat noul parlament marți, 20 decembrie, ora 12:00, iar pentru miercuri, 21 decembrie, va convoca consultări cu partidele politice”.

Tot din presă aflăm că Legea privind eliminarea a 102 taxe nu a fost promulgată.

„Voi retrimite această lege în Parlament. Nu cred că este bine să se renunțe fără o discuție aprofundată, așezată, calmă la taxa radio și taxa tv. Din acest motiv trimit legea înapoi, dacă noul parlament va discuta această chestiune și va lua o decizie fie de renunțare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci sigur, când va trimite în forma care se va considera atunci, o voi promulga”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres.

O altă lege de această dată, așteptată cu interes de zeci de mii de români, este cea a insolvenței persoanelor fizice. Și în acest caz, guvernul Cioloș, pe ultima sută de metri a mandatului, a hotârât  o amânare a intrării în vigoare. „Guvernul a prorogat, în ședința de joi, termenul de intrare în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice cu 9 luni, potrivit unui comunicat al Executivului, având în vedere că este nevoie de o mai lungă perioadă de timp pentru pregătirea cadrului legal al măsurilor prevăzute în lege”– scrie Agerpres.

Aceelași guvern Cioloș dă o veste și comerciaților: „Guvernul a decis să amâne cu 9 luni, până în octombrie 2017, intrarea în vigoare a măsurilor care obligă comercianții care deschid afaceri noi să cumpere doar case de marcat cu jurnal electronic, în vederea eliminării celor care tipăresc pe hârtie, eliminarea lor totală urmând să aibă loc până la 1 ianuarie 2018” – notează news.ro.

Întârzierea desemnării premierului și formării guvernului împinge stabilirea și votarea bugetului pe 2017 dincolo de Crăciun și posibil, chiar dincolo de Anul Nou. Efectele le vom vedea în ianuarie. Atunci vom afla cât ne-au costat jocurile de imagine din această săptămână.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În final, vă recomandăm să urmăriți pe portalul Universul Juridic o ediție specială a emisiunii Legal Point, cu invitați de marcă: Drept penal național vs Drept penal european.  Un exercițiu de normalitate într-o Românie în convulsiile post-electorale.

Bună dimineața!

Calcule și jocuri de imagine was last modified: decembrie 17th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: