Un nou virus gripal ameninţă Europa

24 ian. 2020
Vizualizari: 1030

După cum știm, la 24 ianuarie 1859 avea loc Unirea Principatelor Române, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Azi, pentru români, 24 ianuarie este zi liberă, pentru bugetari fiind începutul unei noi minivacanțe. Și pentru elevi ziua de 24 ianuarie este zi liberă. Pentru mulți dintre cititorii noștri, minivacanța este un prilej foarte bun pentru o călătorie în străinătate. Pentru cei care vor trece în aceste zile prin aeroporturi sau prin zone aglomerate din străinătate consemnăm o informație îngrijorătoare despre un pericol care amenință Europa: un nou virus gripal 2019nCoV care face ravagii în China.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, le-a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregătirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus”, scrie Fanatik.ro.

Președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, spune că în prezent posibilitatea ca noul coronavirus să ajungă în Europa este moderat. Autoritățile din România intenționează să cumpere camere cu termoviziune, ce identifică persoanele care au febră, și să le monteze în aeroporturi”, mai notează Fanatik.ro.

Fanatik.ro consemnează și explicațiile dr. Alexandru Rafila în legătură cu modul în care cetățenii se pot feri de acest virus: „Simptomele pe care trebuie să le aibă un pacient sunt strict legate de contextul epidemiologic.  Trebuie să fie o persoană care a venit din China sau a avut contact în timp ce se afla acolo cu o persoană care prezenta o infecție respiratorie. În momentul de față, virusul nu s-a globalizat încât să putem să discutăm infectarea oricărei persoane”.

Presa mai scrie că posibila sursă a noului coronavirus 2019‐nCoV, care provoacă forma letală de pneumonie din China, este carnea de șarpe, după cum susține o echipă de cercetători chinezi.

Într-un articol publicat în Journal of Medical Virology este indicat că majoritatea pacienților infectați cu 2019nCoV au avut contact cu animale în piața Huanan din Wuhan, unde sunt vândute de la păsări la lilieci, șerpi și animale domestice. Piața a fost închisă de la izbucnirea epidemiei. Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate și de la fructele de mare prin piața din Wuhan.Semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra și insuficiența respiratorie. Serviciile sanitare ruse lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronaviruslui depistat luna trecută în China, a anunțat miercuri directoarea organismului rus Rospotrebnadzor, Ana Popova”, notează News.ro.

Secția pentru procurori a CSM a stabilit calendarul și a pus în dezbatere publică proiectele de management ale Gabrielei Scutea, propusă pentru funcția de procuror general, Crin Bologa, propus la șefia DNA, și Giorgianei Hosu, propusă la conducerea DIICOT.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justiției de avizare a numirii Gabrielei Scutea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a lui Crin Nicu Bologa în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și Giorgianei Elena Hosu în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Astfel, miercuri au fost puse în dezbatere publică proiectele de management, acestea fiind postate pe site-ul CSM, și se fac verificările asupra candidaturilor. În 11 februarie, vor fi analizate rezultatele și vor fi intervievați candidații, în intervalul orar 10:00 – 15:30. Avizele vor fi transmise către Ministerul Justiției în perioada 11-14 februarie”, scrie News.ro.

Noul an chinezesc, care debutează azi, nu începe sub cele mai bune auspicii pentru investitorii chinezi din România. Parteneriatul cu China General Nuclear Power Corporation pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la centrala atomoelectroelectrică de la Cernavodă va fi oprit, potrivit unei declarații apremierului Ludovic Orban.

 „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii”, a spus premierul Ludovic Orban într-un interviu acordat HotNews.ro, citată de Cotidianul.

„Guvernul va căuta alt partener. Eliminarea chinezilor vine ca urmare a unor documente semnate de oficialii români cu administrația americană. De exemplu, fostul premier Viorica Dăncilă și secretarul american al Energiei, Rick Perry, au semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil. Conform Executivului român, documentul este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri pașnice și marchează angajamentul de a lucra în direcția intensificării cooperării în domeniul nuclear civil. Documentul semnat cu americanii a venit la câteva luni după compania de stat Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă, și China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment au încheiat Acordul Investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă”, relatează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Un nou virus gripal amenință Europa was last modified: ianuarie 23rd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: