Subiecte sensibile pe masa Guvernului

16 ian. 2020
Vizualizari: 583

Alegerile locale și modul în care se vor desfășura ele par să fie subiectul momentului. Ludovic Orban a anunțat, joi, că Guvernul își va angaja răspunderea pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, după ce Parlamentul a tergiversat discutarea unui proiect mai vechi al PNL referitor la alegeri.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unul din voturi. În urmă cu doi ani de zile am depus un proiect de lege pentru a transpune această dorință a oamenilor.(…) Proiectul de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă Comisie de cod electoral pentru a împiedica dezbaterea și adoptarea proiectului de plenul Camerei. Ca atare, evident în discuțiile cu domnul ministru și alți colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul privind primarii în două tururi”, a mai premierul Orban, scrie Adevărul.

„Liberalii încearcă să decidă care este varianta cea mai bună pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Surse din conducerea formațiunii susțin că ar mai rapidă și fără bătăi de cap varianta ordonanței de urgență pentru schimbarea legislației electorale, dar PSD are avea mai multe căi pentru a răspunde modificării, inclusiv respingerea rapidă în Parlament. Pe de altă parte, mai există și varianta angajării răspunderii, ceea ce ar duce atât la contestarea la CCR a legii, dar și la depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban de către PSD și UDMR, partide care nu vor alegerea primarilor în două tururi”, mai notează Adevărul.

Președintele PMP, Eugen Tomac, se declară în favoarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

„Am convingerea că Guvernul pe care îl susținem va face această schimbare, indiferent de consecințe în planul jocurilor politice. Așa cum am spus de nenumărate ori, și o repet, în acest moment nu există niciun proiect mai important pentru România decât revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Asumarea unei asemenea modificări legislative urmărește creșterea încrederii cetățenilor în procesele și instituțiile democratice prin apropierea aleșilor de cetățean”, a scris Tomac, azi, pe Facebook, arată Agerpres.

Liderul PMP menționează că PMP a depus un proiect de lege în acest sens, adoptat de Senat și blocat mai apoi în Camera Deputaților.

„Anul trecut am strâns peste un milion de semnături pentru susținerea acestei inițiative legislative. Prima solicitare pe care am adresat-o Guvernului Orban înainte de învestitură a fost tocmai cea de promovare a alegerii primarilor în două tururi. Noi ne-am ținut de cuvânt și am votat Guvernul, acum e rândul partenerilor noștri liberali să facă ce au promis. Sunt sigur că actualul Executiv va găsi cea mai bună soluție pentru ca românii să își aleagă primarul în două tururi începând din acest an”, mai spune Tomac, arată Agerpres.

Presa revine azi asupra discuțiilor în legătură cu viitorul pensiilor speciale.

„Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că social-democrații «îi mint pe români» că doresc eliminarea pensiilor speciale, arătând că în cazul în care va exista o sesiune extraordinară a Parlamentului, va solicita introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului PNL privind desființarea acestor pensii. (…) El a afirmat că proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară este cel inițiat de PNL, indicând că liberalii în mod consecvent nu au susținut pensiile speciale, ci doar pe cele de serviciu pentru militari”, notează Agerpres.

Un alt subiect comentat zilele trecute de magistrați și politicieni, desființarea Secției speciale din cadrul Ministerului Justiției, este azi analizat și de Președintele Iohannis.

„Secția specială, dacă rămâne varianta în picioare să se desființeze, și sper să rămână, atunci acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară. Asta este foarte clar. Ordonanța de urgență este exclusă prin referendumul care a fost votat foarte clar de români și care au spus clar că nu își mai doresc ordonanțe de urgență în domeniul Justiției”, a declarat, miercuri, Președintele Klaus Iohannis, scrie News.ro.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, miercuri, că speră ca până la 1 februarie să fie gata proiectul care vizează desființarea Secției speciale și pe baza căruia să aibă loc dezbaterile”, mai amintește News.ro.

Nu puteau lipsi din temele comentate azi de presă nici alegerile anticipate. PSD a susținut joi că alegerile anticipate sunt cea mai mare capcană a PNL pentru alegători.

„Anticipatele sunt cea mai mare capcană a PNL pentru alegători! Nu vor să dea socoteală pentru anularea unor măsuri sociale adoptate de PSD. (…) Vor alegeri înainte de 1 septembrie, când ar trebui să majoreze punctul de pensie cu 40% și să crească salariile profesorilor (care nici nu sunt prinse în buget!), și înainte de 1 iulie, când au amânat plata alocațiilor dublate pentru copii (deși au bani în buget să le plătească chiar din acest moment!)”, a mai transmis PSD, scrie News.ro.

 

Seară frumoasă!

 

Subiecte sensibile pe masa Guvernului was last modified: ianuarie 16th, 2020 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: