Schimbări în conducerile structurilor vamale

11 feb. 2019
Vizualizari: 836

Deschidem săptămâna și Revista din această seară cu știri din justiție.

Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a declarat vineri, la București, că recomandările din raportul MCV sunt fezabile, bine gândite și urmăresc asigurarea independenței sistemului judiciar din România.

„«Comisia a venit cu niște recomandări în raportul MCV după o analiză foarte detaliată a ceea ce se întâmplă în România, unde sunt lacunele, unde s-au făcut pași în urmă în cadrul reformei și unde identificăm unele riscuri în reformele actuale. Nu am formula aceste recomandări dacă nu am ști că România va lucra serios și le va pune în aplicare, după ce va fi evaluat fezabilitatea recomandărilor. Noi credem că sunt fezabile, bine gândite și merg în direcția asigurării independenței sistemului judiciar, care trebuie să fie stabil, durabil și care va funcționa ca un sistem în care cetățenii pot avea deplină încredere», a afirmat comisarul european pentru justiție, Vera Jourova întrebată dacă autoritățile de la București trebuie să respecte recomandările din raportul MCV”, scrie News.ro.

Comisarul Vera Jourova a fost chestionată dacă, personal, consideră că fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi potrivită pentru poziția de șef al Parchetului European, candidatură contestată de ministrul român de justiție.

„«Nu am discutat-o astăzi (candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European – n.r.). Cred că autoritățile române trebuie să-și pună această întrebare. Eu nu voi comenta asupra acestui lucru. Dna Kovesi este unul dintre cei trei candidați propuși de o comisie de experți. Procedura este în desfășurare și ține de Parlamentul European și de statele membre să se ocupe de procedura transparență… Trebuie să găsim cel mai bun șef pentru Parchetul European. Avem speranțe mari că acest parchet va consolida activitatea de urmărire a infracțiunilor împotriva intereselor UE, a corupției, deci va trebui să găsim cea mai potrivită persoană, dar cine va fi aceasta, veți înțelege că nu mă voi pronunța», a răspuns comisarul european Jourova, într-o conferință de presă comună cu ministru justiției, Tudorel Toader, după Consiliul JAI”, mai notează News.ro.

Despre operaționalizarea Parchetului European s-a discutat și la Parchetul General, în cadrul unei întâlniri a procurorului general Augustin Lazăr la sediul PÎCCJ, cu președintele Eurojust, Ladislav Hamran, iar una dintre temele abordate se referă la operaționalizarea Parchetului European.

„«Întâlnirea a avut ca teme centrale operaționalizarea Parchetului European (EPPO) și cooperarea judiciară internațională. A fost subliniată, în cadrul discuțiilor, excelenta colaborare între Biroul național român la Eurojust și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în combaterea formelor grave ale criminalității transnaționale», se arată într-un comunicat al Parchetului General, transmis vineri Agerpres.

Declarațiile recente ale oficialilor ruși în legătură cu scutul de la Deveselu au fost comentate și la Washington, în cadrul unei întrevederi pe care viceprim-ministrul Ana Birchall a avut-o cu John Bolton, consilierul președintelui SUA pentru siguranță națională.

„«Am discutat cu John Bolton despre gravele acuzații ale Federației Ruse la adresa țării noastre, prin care este solicitată distrugerea de către SUA a scutului antirachetă de la Deveselu. Am primit asigurări că, în calitate de partener strategic și de aliat în cadrul NATO, SUA vor fi în continuare alături de România. Consolidarea prezenței în regiunea Mării Negre, inclusiv pentru contracararea influenței maligne a Rusiei, este un obiectiv comun. România contează în continuare pe sprijinul SUA, inclusiv pentru creșterea nivelului de conștientizare cu privire la riscurile de securitate din această regiune. Marea Neagră are o importanță geostrategică deosebită, iar cooperarea strânsă în regiune este esențială din perspectiva gestionării provocărilor actuale de securitate», a declarat viceprim-ministrul Ana Birchall”, notează Agerpres.

Presa scrie astăzi și despre ultimile schimbări din structurile vamale cerute de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Mihaela Triculescu.

„Potrivit unei informări remise presei, au avut loc schimbări la nivelul conducerii pentru 19 structuri vamale, respectiv: la Direcția Generală a Vămilor, la nivelul Direcțiilor Regionale Vamale (trei directori executivi), cinci șefi Birou Vamal, un șef-adjunct birou vamal la Birourile Vamale de Interior și nouă șefi birou vamal la Birourile Vamale de Frontieră. ANAF asigură administrarea impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor venituri bugetare date prin lege în competența sa, aplică politica și reglementările în domeniul vamal și exercită atribuțiile de autoritate vamală, precum și controlul operativ și inopinat privind prevenirea, descoperirea și combaterea oricăror acte și fapte care au ca efect evaziunea fiscală și frauda fiscală și vamală, precum și a altor fapte date prin lege în competența sa”, notează Adevărul.

Tenisul românesc obține o nouă victorie în Fed Cup, care ne plasează în elita acestui sport.

„România a învins Cehia cu scorul de 3-2 duminică seara, la Ostrava, după victoria perechii Irina Begu/Monica Niculescu în fața cuplului Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova, cu 6-7 (2), 6-4, 6-4 și s-a calificat în semifinalele Fed Cup”, scrie Mediafax.

În finalul Revistei, notăm o declarație menționată de Cotidianul, care citează MTI.

„Guvernul ungar nu va primi delegația parlamentară olandeză, care vizitează Budapesta pentru a investiga situația statului de drept în această țară, a declarat marți Tamas Menczer, secretar de stat pentru comunicare și reprezentare internațională, conform MTI”, scrie Cotidianul.

„Potrivit lui Menczer, Olanda nu este un organism de supraveghere a Ungariei, iar politicienii olandezi nu au dreptul de a efectua o investigație în Ungaria”, mai scrie Cotidianul, citând MTI.

Seară frumoasă!

Schimbări în conducerile structurilor vamale was last modified: februarie 11th, 2019 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: