Scandal de corupţie în Austria

20 mai 2019
Vizualizari: 1475

Dacă în ultimii ani ne-am obișnuit să auzim despre cazurile de corupție din România, iată că presa scrie acum despre un caz de corupție din Austria.

Șeful extremei dreapta austriece și vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat vineri pentru că a promis unei așa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmații apărute în presă care au provocat un val de indignare în țară”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„După dezvăluirile făcute de mediile germane Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel, principalele partide de opoziție au cerut demisia numărului doi al guvenului condus de Sebastian Kurz, liderul partidului conservator care, de la sfârșitul lui 2017, guvernează împreună cu extrema dreapta. Potrivit informațiilor, însoțite de înregistrări video, publicate online vineri seară, Strache a participat, în lunile dinaintea alegerilor care l-au condus la putere, la ceea ce el credea a fi o întâlnire cu nepoata unui oligarh rus. Șeful Partidului Libertății din Austria (FPOe) a fost filmat în timp ce discuta cu această interlocutoare care i-a dat de înțeles că ar putea investi bani în Austria pentru a susține formațiunea sa politică. Discuția s-a concentrat în special asupra preluării unui procent important din acțiunile puternicului tabloid austriac Kronen Zeitung, cel mai mare din țară, pentru a-l transforma într-un organ de presă pro-FPOe”, notează Agerpres.

Președintele austriac a recomandat duminică organizarea de alegeri anticipate la începutul lunii septembrie, declarând că vrea să restabilească încrederea în Guvern după înregistrarea video care a condus la demisia vicecancelarului Strache, relatează Reuters.

„Acest nou început ar trebui să aibă loc rapid, la fel de repede cât permit prevederile Constituției federale, așa că pledez pentru alegeri… în septembrie, dacă este posibil la începutul lunii septembrie”, a spus președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, scrie Mediafax.

„Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății, și-a anunțat sâmbătă demisia din funcție după apariția unei înregistrări compromițătoare publicate în mass-media germană, în care acesta oferea contracte guvernamentale în schimbul susținerii politice.(…) Strache a descris videoclipul ca o «asasinare politică cu țintă», insistând că singura infracțiune care a avut loc a fost înregistrarea ilegală a unei petreceri private”, mai scrie Mediafax.

Presa aduce azi în atenția publicului și un interviu oferit Radio Europa Liberă de fostul procuror șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, recunoaște, într-un interviu pentru Europa Liberă că a făcut și greșeli în activitatea de la DNA, însă protocolul secret cu SRI nu a fost una dintre ele. Kovesi explică și care a fost utilitatea acestui protocol: instituțiile publice trebuie să acționeze la fel ca infractorii – rapid și eficient”, notează News.ro.

Ziariști scriu azi și despre  faptul că un deținut de la Aiud l-a amenințat pe președintele Iohannis.

„Un deținut de la Penitenciarul Aiud l-a amenințat cu moartea, printr-o scrisoare, pe președintele Klaus Iohannis, care a refuzat să-l grațieze. Bărbatul a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor. Administrația Prezidențială a depus o plângere pe numele bărbatului”, notează News.ro.

Azi la Curtea Constituțională a avut loc o nouă ședință.

„Curtea Constituțională a României a respins, luni, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ de modificare și completare a Legii administrației publice locale nr. 215/2001”, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„Iohannis afirmă că actul normativ a fost adoptat cu nesocotirea prevederilor art. 61 și ale art. 75 din Constituție, fiind încălcată competența primei Camere sesizate – Camera Deputaților, care nu a dezbătut textul și soluțiile adoptate de Senat. (…) Una dintre critici a vizat reglementarea momentului de la care se calculează termenele prevăzute pentru dizolvarea de drept a consiliului local/ județean”, scrie Agerpres despre sesizarea formulată de președintele țării.

„Curtea Constituțională a amânat pentru 5 iunie sesizarea privind conflictul dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție, obiecție făcută de vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache”, notează Mediafax.

„Patru dintre cei 9 judecători ai Curții Constituționale au solicitat amânarea pronunțării pentru aprofundare și documentare în legătură cu sesizarea”, au declarat surse juridice pentru Mediafax.

„Potrivit regulamentului, dacă trei dintre magistrații CCR cer amânarea, atunci aceasta este aprobată. Este pentru a patra oară când judecătorii Curții amână pronunțarea în cazul conflictului Parlament-ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate”, mai arată Mediafax.

Seară frumoasă!

Scandal de corupție în Austria was last modified: mai 20th, 2019 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: