În sănătate, costuri mari, beneficii puţine

17 iul. 2017
Vizualizari: 849

Deschidem Revista de seară cu un anunț care privește desecretizarea arhivei SIPA.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat sâmbătă că instanța de judecată a respins acțiunea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, având ca obiect anularea H.G. referitoare la arhiva SIPA”, scrie Agerpres.

Agerpres mai arată că: „Pe 14 iunie, UNJR a deschis un proces la Curtea de Apel București (CAB) împotriva Ministerului Justiției, care avea însă ca obiect suspendarea H.G. nr. 410/2017 privind arhiva SIPA”.

Despre acțiunea UNJR, Agerpres scrie: „UNJR invoca faptul că Guvernul a adoptat „în secret” H.G., fără avizul CSM, iar desecretizarea arhivei SIPA naște „suspiciunea că serviciile de informații și politicienii doresc să intre legal în posesia conținutului acestei arhive cu scopul de a șantaja magistrați”.

Fosta șefa a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare. Astăzi News.ro scrie despre acest caz.

„Instanța supremă și-a motivat decizia de condamnare la o pedeapsa de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru fosta șefa a DIICOT, Alina Bica, acuzată de favorizarea infractorului după ce a cerut subordonaților să claseze un dosar penal care îl viza pe omul de afaceri Horia Simu și arată că aceasta a „adus înfăptuirea justiției într-o stare de pericol”, notează News.ro.

O analiză Deloitte România, publicată azi, vorbește despre starea sistemului de asigurări sociale din România.

„România are al șaptelea cel mai mare cost al contribuțiilor de asigurări sociale din 27 de țări ale Spațiului Economic European (SEE), în contextul în care plafonarea bazei de calcul a fost eliminată din 1 februarie 2017, România impunând contribuții comparabile cu Germania și Belgia, fără a oferi și beneficii comparabile asiguraților, potrivit unei analize publicate luni de firma de audit și consultanță Deloitte România”, scrie Cotidianul.

Cotidianul mai arată că: „Până în 31 ianuarie, contribuția de asigurări sociale era plafonată la cinci salarii medii pe economie, acest plafon fiind eliminat de la 1 februarie. România se afla pe locul 18 în clasamentul Deloitte, în ianuarie 2017, și a urcat pe locul 7 după eliminarea plafonului. (…) Cele mai mari costuri ale contribuțiilor de asigurări, de peste 45%, sunt în Franța, Ungaria, Belgia, Grecia și Italia. La polul opus se poziționează Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda și Irlanda, potrivit Deloitte”.

Carențele sistemului de sănătate românesc sunt vizibile oriunde în țară. Guvernul dorește să înceapă construcția a 4 spitale regionale din fonduri proprii.

După vizita sa în Israel, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că vom avea și investiții israeliene în sănătate.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, după vizita efectuată în Israel, că investitorii israelieni sunt interesați să vină în România și să investească în domeniul apărării, dar și în cel medical, inclusiv pentru realizarea celor 8 spitale regionale”, scrie azi News.ro.

Adevărul scrie astăzi despre un proiect meritoriu care plasează în centrul atenției copiii din familiile sărace.

„Peste 600 de copii din comunități defavorizate din București și alte 20 de județe din România, vor beneficia de educație preșcolară, în cadrul celor 30 de grădinițe estivale deschise, din această săptămână, conform unui comunicat al Organizației Salvați Copiii. În prezent, puțin peste jumătate (51%) dintre copiii români frecventează grădinița, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia, potrivit datelor Eurostat – EU-SILC” notează Adevărul.

Pe piața de capital din România are loc o tranzacție extrem de importantă.

„Societatea Energetică „Electrica” a încheiat vineri un Memorandum de Înțelegere cu Fondul Proprietatea în vederea achiziționării participațiilor pe care Fondul le deține în filialele Electrica, respectiv SDEE Distribuție Muntenia Nord, SDEE Distribuție Transilvania Sud, SDEE Distribuție Transilvania și Electrica Furnizare. Valoarea agregată a tranzacției este, conform unui comunicat remis Bursei de Valori București, în cuantum de 752.031.841 lei”, scrie Agerpres.

„Acțiunile vor fi dobândite de Electrica împreună cu toate drepturile atașate acestora în conformitate cu legislația aplicabilă, incluzând dreptul de a primi dividende, cu excepția dividendelor aferente anului financiar încheiat la 31 decembrie 2016, care rămân a fi încasate de Fond, astfel cum a fost deja aprobat în Adunările Generale ale Acționarilor Filialelor din data de 17 mai 2017”, se menționează în comunicatul citat de Agerpres.

Ultima știre a zilei vine din Germania, acolo unde Angela Merkel se pregătește de un nou mandate.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Angela Merkel a declarat într-un interviu transmis duminică de televiziunea germană că intenționează să continue în poziția de cancelar al Germaniei și în următorii patru ani, în contextul apropierii alegerilor parlamentare de la 24 septembrie”, potrivit DPA, citată de Agerpres. Evident, electoratul german va decide.

Seară frumoasă!

În sănătate, costuri mari, beneficii puține was last modified: iulie 17th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: