România trece de pragul a 16.000 de îmbolnăviri cu COVID-19

13 mai 2020
Vizualizari: 573

Potrivit datelor oficiale, România a depășit pragul de 16.000 de îmbolnăviri și de 1.000 de decese ale unor pacienți diagnosticați cu COVID-19.

„Un număr de 224 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 16.002 de îmbolnăviri”, a anunțat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică, scrie Agerpres.

„Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.961 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă sunt internați 228 de pacienți. Până acum, 1.016 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat”, mai arată Agerpres, citând Grupul de Comunicare Strategică.

Presa scrie astăzi despre faptul că Antibiotice Iași, firmă deținută de Ministerul Sănătății, va demara producția de hidroxichlorochină, medicamentul antiviral utilizat în tratamentul malariei, bolilor autoimune, lupus eritematos, poliartrită reumatoidă, artrită juvenilă, și care s-a dovedit, în urma mai multor studii clinice, a fi un medicament eficient pentru bolnavii, în stare gravă, infectați cu virusul SARS-CoV-2.

„Pentru a răspunde solicitărilor sistemului medical, Antibiotice a contactat toți furnizorii de hidroxichlorochină, la nivel mondial, prin rețeaua proprie de parteneri de afaceri, în vederea fabricației produsului finit pe capacitățile proprii. După derularea unor negocieri solicitante, cu sprijinul autorităților competente, Antibiotice a reușit contractarea substanței active Hidroxiclorochină, care va ajunge în companie într-un timp record, la sfârșitul lunii aprilie. După parcurgerea etapei de formulare, va demara procesul de producție a acestui medicament așteptat pe piață”, scrie Cotidianul.

Curtea Constituțională a analizat, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la „starea de alertă”.

„Judecătorii Curții Constituționale au decis că dispozițiile art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind starea de alertă sunt constituționale, în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale, care pot fi limitate doar prin lege. Cu alte cuvinte, orice afectare a drepturilor și libertăților poate fi făcută exclusiv prin lege adoptată de Parlament”, notează Cotidianul.

„În motivarea soluției pronunțate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgență, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului”, arată CCR într-un comunicat, mai scrie Cotidianul.

Presa anunță că moțiunea simplă depusă de PSD la Camera Deputaților împotriva Ministrului Finanțelor a fost adoptată miercuri, fiind a doua moțiune care îl vizează și care trece de Parlament.

„«Moțiunea simplă intitulată «Virusul Cîțu» a infectat economia națională», în care PSD afirmă că Florin Cîțu s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie, a fost adoptată de deputați cu 166 de voturi «pentru», 94 «împotrivă» și 28 de abțineri.(…) În decembrie 2019, o altă moțiune simplă care îl viza pe Cîțu, intitulată «Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE» a fost adoptată de Senat, făaă însă a avea nicio consecință”, notează News.ro.

Cu cât ne apropiem de 15 mai, viața politică din România reintră în preocupările publicului. Un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, la comanda Comitetului Național al Românilor-Americani Republicani din Statele Unite ale Americii, prin interviuri realizate la telefon (75%) și online (25%), pe un eșantion de 1.545 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României, în perioada 1-7 mai, relevă faptul că PNL se menține în topul preferințelor românilor și după starea de urgență.

„Un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, în perioada 1-7 mai, relevă că la alegerile locale 32,5% dintre respondenți intenționează să voteze cu candidatul PNL, 25,3% cu candidatul PSD, iar 19,8% cu candidatul USR-PLUS. De asemenea, 5,9% vor opta pentru candidatul UDMR, 5,3% pentru cel al PMP, 5,2% Pro România, 1,7% ALDE, 1% Partidul Verde și 3% vor alege candidatul altui partid. 27,8% dintre respondenți au declarat că nu vor vota sau ca sunt nehotărâți”, scrie Agerpres.

„În ce privește alegerile parlamentare, 33% dintre respondenți intenționează să voteze cu PNL, 22,5% cu PSD, 22% cu USR PLUS, 6,5% cu PMP, 5,3% cu UDMR, 5,1% cu Pro România, 1,4% cu ALDE, 0,9% cu Partidul Verde, 3,4% cu alt partid. De asemenea, 25,8% vor absenta de la alegeri sau sunt nehotărâți în privința votului”, mai arată Agerpres.


Seară frumoasă!

România trece de pragul a 16.000 de îmbolnăviri cu COVID-19 was last modified: mai 13th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: