Înregistrare în scopuri de TVA

24 feb. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 481

Ordinul președintelui ANAF nr. 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (M. Of. 182/ 23 februarie 2021)

Intrare în vigoare: 23 februarie 2021

1. Procedura aprobată prin acest ordin are în vedere înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile cu sediul activității economice în România (p) care realizează:

a) operațiuni taxabile;

b) operațiuni scutite de TVA cu drept de deducere; și/sau

c) operațiuni rezultate din activități economice pentru care locul prestării/livrării este considerat a fi în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România.

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

2. Înregistrarea în scopuri de TVA se solicită conform:

a) Art. 316 alin. (1) lit. a) Cod fiscal, respectiv înainte de realizarea operațiunilor menționate mai sus:

(i) dacă se declară realizarea unei cifre de afaceri care depășește plafonul de scutire, cu privire la regimul special de scutire pentru întreprinderile mici; sau

(ii) dacă se declară o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar se optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.

Înregistrarea în scopuri de TVA este valabilă de la data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.

În vederea înregistrării, persoana impozabilă depune la organul fiscal competent:

– Cererea de înregistrare în scopuri de TVA (formular 098) pentru persoanele supuse înmatriculării la Registrul comerțului; sau

– Declarația de înregistrare fiscală (privind vectorul fiscal – 010, 020, 040 sau 070, după caz), în cazul persoanelor care nu sunt supuse înmatriculării la Registrul comerțului.

b) Art. 316 alin. (1) lit. b) și c) Cod fiscal, dacă în cursul unui an calendaristic cifra de afaceri depășește plafonul de scutire sau dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, dar se optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.

Înregistrarea în scopuri de TVA este valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea.

Persoana impozabilă va depune Declarația de mențiuni (privind vectorul fiscal – 010, 020, 040 sau 070, după caz), având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secțiunea „Taxa pe Valoarea Adăugată”.

3. Acest ordin abrogă OPANAF nr. 521/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și pentru aprobarea modelului și conținutului unui formular.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Înregistrare în scopuri de TVA was last modified: februarie 24th, 2021 by Emilian Duca

Vă recomandăm:

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter