Preşedintele Iohannis: „Independența Justiției nu este negociabilă!”

26 feb. 2019
Vizualizari: 698

Ieri la Guvern, premierul Dăncilă a invitat magistrații la dialog pe tema recentei ordonanțe pentru modificarea acesteia în concordanță cu observațiile acestora.

„Președintele CSM, Lia Savonea, afirmă că, în urma discuției de la Guvern, s-a agreat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii privitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului consultativ și menținerea unor solicitări formulate de Consiliu, precum și măsura abrogării modificărilor aduse dispozițiilor art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor referitoare la posibilitatea numirii judecătorilor în funcții de conducere la unitățile de parchet”, scrie News.ro.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader spune că o ordonanță de modificare a O.U.G. nr. 7/2019 va fi adoptată săptămâna viitoare.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, luni, după discuțiile de la Guvern cu reprezentanții unor asociații de magistrați, că va fi abrogat articolul din O.U.G. nr. 7/2019 prin care judecătorii puteau fi numiți șefi de mari parchete și revine și avizul la Secția de procurori a CSM. Toader a precizat că noua ordonanță va fi trimisă vineri la CSM, iar săptămâna viitoare va fi adoptată. În rest, ministrul Justiției a spus că au fost clarificate celelalte prevederi ale O.U.G. nr. 7/2019”, mai arată News.ro.

„Asociația Procurorilor din România, condusă de procurorul Elena Iordache, consideră că modificările aduse de O.U.G. nr. 7/2019 răspund solicitărilor magistraților. De asemenea, APR îndeamnă la calm și la echilibru, la negocieri pentru eventuale modificări a O.U.G. nr. 7/2019 și la încetarea acțiunilor de protest, se arată într-un comunicat de presă al asociației”, mai scrie despre întâlnirea de la Guvern, Evenimentul Zilei.

Întâlnirea de ieri de la Guvern nu pare să fi înlăturat toate neajunsurile ordonanței.

„Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a explicat, luni seara, la Antena 3, că O.U.G. nr. 7/2019 a interzis colegiilor de conducere a instanțelor să mai stabilească orice regulă, iar legea nu prevede tragerea la sorți a completurilor. Ea a spus că, dacă nu se va interveni urgent prin lege, completurile de 5 judecători vor avea din nou o problemă. Tarcea a precizat și că O.U.G. nr. 7/2019 este «picătura care a umplut paharul», mai arată azi Adevărul.

Cotidianul scrie despre mesajul publicat pe contul său de Facebook de președintele Klaus Iohannis, după ce ministrul Justiției, împreună cu premierul Viorica Dăncilă au participat la negocierile cu magistrații.

„Independența Justiției nu este negociabilă! Guvernul PSD pune încă o dată în pericol statul de drept prin adoptarea O.U.G. nr. 7/2019. Solicit Guvernului abrogarea de îndată a Ordonanței care afectează separația puterilor în stat și obligațiile asumate de către România ca stat membru UE. Nu pot fi ignorate protestele fără precedent ale magistraților față de controlul politic din justiție și nici nemulțumirile manifestate public de cetățeni, care sunt dovezi clare că democrația din România este matură și reacționează în fața conduitelor abuzive ale guvernării PSD”, a declarat președintele Iohannis, arată Cotidianul.

Întrebat, în cadrul unui interviu la RFI, cine are competență în dosarul Tel Drum, DNA sau Secția specială, procurorul general, Augustin Lazăr, spunea, vineri: „A fost declanșat un conflict pozitiv de competență, care este în curs de analiză în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte. Probabil săptămâna viitoare vom avea o soluție, cine are competența să instrumenteze acest dosar”, arată News.ro.

Între timp, subiectul a fost intens mediatizat și a au apărut și interpretări în defavoarea cererii DNA.

„Procurorii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) spun că afirmațiile referitoare la «insistența preluării de la DNA a unor dosare mediatizate pentru a fi soluționate de secție, cu încălcarea competenței și în favoarea unor oameni politici», și cele potrivit cărora astfel s-a declanșat un conflict pozitiv de competență cu această structură specializată de parchet «constituie susțineri fără fundament, făcute cu rea-credință, în încercarea repetată de discreditare» a secției și a procurorilor acesteia”, arată News.ro.

În timp ce procurorii caută o soluție pentru reyolvarea conflictului de competență apărut, parlamentarii USR fac un prim pas spre desființares Secției speciale de investigare a magistraților.

„Proiectul USR pentru desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și punerea în acord a legilor justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, termenul fiind depășit. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, for decizional”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Președintele Iohannis: „Independența Justiției nu este negociabilă!” was last modified: februarie 26th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: