Negocieri pentru noul Guvern

2 mart. 2020
Vizualizari: 691

Premierul desemnat, Florin Cîțu, și echipa de negociere a PNL au început luni discuțiile pentru formarea unei majorități în Parlament, după ce vineri au depus la Parlament lista de miniștri și programul de guvernare al Cabinetului. Agerpres a remarcat că programul de guvernare al Guvernului Cîțu este asemănător cu cel al Cabinetului Orban II.

„Potrivit programului de guvernare al Executivului condus de Florin Cîțu, la capitolul transporturi a fost introdusă ca direcție de acțiune realizarea de pași concreți pentru restructurarea CFR Marfă și TAROM, arătându-se că aceasta va permite pe termen scurt continuarea activității, iar pe termen lung rentabilizarea celor două companii. (…) De asemenea, la capitolul transport se prevede că pentru întreg portofoliul de proiecte transferat de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în urma modificării legislației privind parteneriatul-public-privat, se vor iniția demersurile pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice actualizate în vederea analizării viabilității proiectelor și determinării valorilor estimate execuției proiectelor. (…) La capitolul sănătate se prevede că Guvernul, prin Ministerul Sănătății și celelalte ministere și instituții implicate, va integra, îmbunătăți și extinde capacitatea de prevenție și reacție la crize și evenimente de sănătate publică prin măsuri specifice. (…) La capitolul muncă și protecție socială a fost introdusă o nouă măsură principală care prevede intensificarea campaniilor de informare/conștientizare la nivelul comunităților, precum și asigurarea formării profesionale pentru toate categoriile de specialiști cu atribuții în domeniile egalității de șanse între bărbați și femei și prevenirii și combaterii violenței domestice (în principal: polițiști, asistenți sociali, procurori, judecători, avocați, etc)”, notează Agerpres.

Negocierile nu par a fi ușoare pentru noul Executiv. Liderul USR, Dan Barna, a declarat că partidul pe care îl conduce nu dă „un cec în alb” nimănui, referindu-se la acordarea votului în Parlament cabinetului Cîțu.

„Trecerea guvernului Cîțu de votul parlamentului depinde numai de abilitățile de negociere ale premierului desemnat”, a afirmat președintele Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna, arată Evenimentul Zilei.

„USR nu dă un cec în alb nimănui. Vom vedea cum se vor prezenta miniștrii la audieri și în funcție de aceasta și de negocierile care poate vor exista, pentru că până în momentul de față  nu a fost niciun telefon, niciun mesaj de la premierul desemnat sau de la PNL, ceea ce ridică un semn de întrebare despre cât de serioasă este această propunere. Dar, dincolo de asta, vom vedea audierile din parlament, vom vedea ce se va întâmpla și vom decide poziția USR față de votul guvernului”, a arătat Dan Barna, notează Evenimentul Zilei.

Alegerile anticipate cerute de PNL și de USR par un obiectiv tot mai îndepărtat.

„Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 12 martie sesizarea formulată de Avocatul Poporului în legătură cu OUG 26/2020 privind alegerile anticipate”, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„Avocatul Poporului a sesizat, la finalul săptămânii trecute, Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile OUG 26/2020 privind modificarea legislației alegerilor parlamentare și unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit Avocatului Poporului, ordonanța «încalcă o serie de prevederi constituționale și nu respectă recomandările Comisiei de la Veneția în materie electorală»”, mai notează Agerpres.

Raportul de țară al României pentru 2020 întocmit de Comisia Europeană arată că, în continuare, corupția rămâne o problemă majoră pentru România.

„Corupția continuă să fie o problemă majoră pentru mediul de afaceri din România. În timp ce guvernul susține în prezent măsurile de prevenire și sancționare a corupției, România întâmpină dificultăți importante în reluarea progreselor în lupta împotriva corupției, în urma daunelor produse în anii trecuți prin intermediul amendamentelor legislative și a presiunilor continue asupra instituțiilor judiciare”, arată raportul amintit, notează News.ro.

„Reforma din administrația publică stagnează, dar au avut loc unele progrese în execuția strategiei naționale de achiziții publice. În privința procesului decizional și a calității și utilizării eficiente a evaluărilor impactului reglementărilor progresele au fost puține. (…) Comisia Europeană semnalează totodată că implementarea guvernanței corporative în companiile de stat nu a arătat un progres semnificativ. În 2018 a avut loc o înrăutățire a performanțelor financiare și operaționale ale companiilor de stat, precum și în prima jumătate a anului 2019”, mai scrie News.ro.

Și pentru că scriem despre corupție, menționăm o ultimă informație venită de la DNA la sfârșitul săptămânii trecute.

„Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea a fost reținută de DNA, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată pentru că ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect «proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente», încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială”, relatează News.ro.

Coronavirusul ar putea modifica și calendarul alegerilor locale. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, propune amânarea alegerilor locale până la stingerea crizei provocate de coronavirus.

„Eu vă spun altceva, nu numai că alegerile anticipate sunt, în condițiile acestea, un fel de nebunie și de capriciu care trebuie, bineînțeles, reprimate; mai mult de atât eu vă spun că trebuie să ne gândim serios dacă nu cumva alegerile locale ar trebui amânate până după stingerea epidemiei de coronavirus ca să fim responsabili până la capăt. Pentru că, în toate țările vedeți ce se întâmplă, măsurile care se iau sunt de a anula întâlnirile publice unde se adună sute, mii de persoane tocmai pentru a frâna diseminarea virusului, iar noi ne gândim la alegeri anticipate unde să aducem, eventual, și pe românii din străinătate din zonele din Italia, să îi aducem și pe ei în secțiile de vot, nu neapărat de acasă, ci din străinătate, unde riscurile sunt, în momentul de față, foarte ridicate, probabil mai ridicate decât cele din România. Este propunerea pe care o fac, o propunere care cred că este responsabilă și care ar trebui să fie tratată cu maximă responsabilitate de cei care azi conduc guvernul, chiar și interimar, chiar și de președinte, care văd că împinge în direcția opusă în așa fel încât în loc să minimizăm riscurile și posibilitatea de diseminare a virusului, facem exact lucrurile pe dos”, a declarat Tăriceanu la România TV, arată News.ro.

Seară frumoasă!

Negocieri pentru noul Guvern was last modified: martie 2nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: