Modificare Cod de procedură fiscală

15 iun. 2017
Vizualizari: 1229

O.U.G. nr. 42/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală (intrare în vigoare: 13 iunie 2017, cu excepțiile menționate în text)

Modificările aduse Codului de procedură fiscală prin această ordonanță de urgență se referă la schimbul automat obligatoriu de informații fiscale cu privire la grupurile de întreprinderi multinaționale (Country-by-Country Reporting), conform prevederilor Directivei (UE) 2016/881 care modifică Directiva 2011/16/UE în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal.

Astfel, prin această ordonanță de urgență se instituie obligația depunerii unui raport pentru fiecare țară în parte de către o societate-mamă finală a unui grup de întreprinderi multinaționale care își are rezidența fiscală în România ori de către altă entitate raportoare (se introduce art. 2913 în Legea nr. 207/2015) și a cărui venit consolidat total depășește 750 milioane euro (echivalent lei).

Raportul va conține informații referitoare la:
suma veniturilor,
profit/pierderi anterioare impozitării veniturilor,
impozit pe venit plătit,
impozit pe venit acumulat,
capital declarat,
profit nedistribuit,
număr salariați,
imobilizări corporale,
 identificarea fiecărei unități constitutive din grupul de întreprinderi multinaționale.

Informațiile din aceste rapoarte pot fi folosite și pentru evaluarea riscurilor de nivel înalt aferente prețurilor de transfer și celor aferente erodării bazei impozabile și transferului profiturilor, inclusiv a riscului de neconformare de către membrii grupului la normele privind prețurile de transfer, dar și pentru analize economice și statistice.

Schimbul automat de informații se va face în baza unui formular-tip al cărui model și conținut va fi aprobat prin OPANAF, iar informațiile vor fi furnizate exclusiv prin rețeaua CCN.

Normele de raportare aprobate prin această ordonanță de urgență includ definiții ale unor noțiuni (ex. grup de întreprinderi multinaționale, grup de întreprinderi multinaționale exclus, entitate constitutivă, entitate raportoare, societate-mamă finală, societate-mamă surogat, an fiscal de raportare, acord privind stabilirea autorității competente, acord internațional, situații financiare consolidate, eșec sistemic) și cerințele generale de raportare.

Constituie contravenții:

(i) depunerea cu întârziere a rapoartelor de țară ori transmiterea de informații incorecte sau incomplete (amendă între 30.000 – 50.000 lei),
(ii) nedepunerea raportului pentru fiecare țară în parte de către entitățile raportoare (amendă între 70.000 – 100.000 lei).

Prevederile privind cuantumul amenzilor intră în vigoare la data de 23 iunie 2017, celelalte prevederi intrând în vigoare la data publicării ordonanței de urgență (13 iunie 2017).

Modificare Cod de procedură fiscală was last modified: iunie 15th, 2017 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: