Măsura şomajului tehnic ar putea fi prelungită

30 apr. 2020
Vizualizari: 953

Ne apropiem de 1 mai și facem bilanțul luptei cu epidemia de COVID-19.

„În România au fost confirmate, până acum, 11.978 de infecții cu coronavirus. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale. În total, în România au murit 695 de persoane infectate cu coronavirus. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie”, scrie Digi 24.

Șeful Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat, miercuri seară, că numărul real de cazuri de coronavirus în România nu este cunoscut, întrucât multe persoane au trecut prin boală fără să aibă simptome sau au avut simptome atipice.

„Alexandru Rafila crede că au fost de zece ori mai multe cazuri de infectare, însă, chiar și cu 120.000 de cazuri, raportate la populația României, procentul este mic. Medicul afirmă că s-a observat o diferență clară între evoluția pandemiei în țările din Europa de Est față de Europa de Vest, dar nu există nicio explicație deocamdată, relatează News.ro.

„Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate și, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populația României, 120.000 o să vedeți că este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred că în România am avut o circulație extrem de intensă a virusului, am avut în unele locuri ca Suceava. Nu poți să compari Suceava nici măcar cu București, pentru că am avut la Suceava 3.000 de cazuri, marea majoritate în orașul Suceava – cel puțn 2.000 de cazuri, un oraș cu 120.000 de locuitori. Am avut la un moment 1.000 în București, unde avem 2 milioane de locuitori. Diferențele sunt foarte, foarte mari. Înseamnă că acolo a circulat foarte mult virusul și acolo trebuie să iau niște măsuri”, a mai declarat medicul Alexandru Rafila, scrie News.ro.

Presa scrie astăzi despre o declarație a reputatului specialist în boli infecțioase din Statele Unite, Dr. Anthony Fauci, care a anunțat că medicamentul antiviral experimental Remdesivir, al companiei de biotehnologie Gilead Sciences, poate deveni tratamentul standard pentru COVID-19.

„Rezultatele preliminarii ale unui studiu clinic guvernamental au arătat că pacienții tratați cu Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31% față de cei care au primit placebo, rezultatele fiind salutate de Fauci ca fiind «extrem de importante». Gilead a anunțat miercuri că Remdesivir a ajutat la îmbunătățirea șanselor de vindecare ale pacienților bolnavi de COVID-19, studiul gestionat de autoritățile guvernamentale oferind date suplimentare care sugerează că medicamentul este mai eficace dacă este administrat la începutul infecției”, scrie News.ro.

Washington Post aduce în atenția cititorilor săi din lumea întreagă declarația unui medic american care spune că accidentele vasculare cerebrale pot fi provocate de noul coronavirus, inclusiv în rândul tinerilor.

„Thomas Oxley, un doctor neurolog de la Spitalul Mount Sinai Beth Israel din Manhattan, spune că a fost chemat de urgență pentru a opera un pacient de 44 de ani, ce suferise un accident vascular cerebral, dar a făcut o descoperire care l-a șocat. Bolnavul nu luase niciodată medicamente și nici nu suferea de vreo afecțiune cronică și începuse, brusc, să aibă probleme în a vorbi și a-și  mișca normal partea dreaptă a corpului. În urma analizelor, s-a descoperit că pacientul avea un cheag de sânge destul de mare pe partea stângă a creierului, dar și că acesta era infectat cu noul coronavirus”, scrie Washington Post, citat de Fanatik.ro.

Guvernul anunță că va prelungi măsura plății șomajului tehnic de către stat cu o perioadă de două săptămâni sau de o lună, după încetarea stării de urgență.

„Foarte probabil vom prelungi măsura șomajului tehnic. Nu ne-am hotărât dacă pentru două săptămâni, până la începutul lui iunie, sau pentru încă o lună, dar cu siguranță o vom prelungi, și zilele acestea, până la sfârșitul săptămânii, o să luăm o decizie, funcție și de setul de decizii primare care trebuie luate, și anume care sunt sectoarele despre care, conform evoluției pandemiei și a deciziilor autorităților, estimăm că nu se va putea relua activitatea imediat. Pe acestea vrem să continuăm să le sprijinim, pentru că nu au activitate și noi le cerem să rămână închise”, a afirmat ministrul Violeta Alexandru, scrie Agerpres.

„Ministrul Muncii a explicat că măsura plății șomajului tehnic de către stat va fi înlocuită cu acoperirea de Guvern a unei părți din costurile salariale ale angajaților reveniți la muncă, măsură care va avea însă în vedere un cuantum mai mic decât cel oferit prin șomajul tehnic”, mai notează Agerpres.

În finalul Revistei scriem despre înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță.

„Înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță pot fi realizate online, după un calendar stabilit de Ministerul Educației și Cercetării”, se arată într-o notă publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, notează Agerpres.

„Potrivit sursei citate, evaluarea psihosomatică a copiilor va fi înlocuită cu o declarație pe proprie răspundere a părinților/tutorilor legali și o fișă completată de grădinița pe care au frecventat-o.
Totodată, examenul de titularizare și pentru definitivare în învățământ, precum și examenele de obținere a gradelor didactice se vor organiza după un calendar comunicat de MEC”
, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Măsura șomajului tehnic ar putea fi prelungită was last modified: aprilie 30th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: