Încotro?

12 apr. 2017
Vizualizari: 2279

Trăim într-o lume, în care evenimentele se succed cu o viteză amețitoare. Aproape că nimic, din ce aflăm azi, nu mai anunță ce ar fi mâine.

Întâmplările o iau înaintea oamenilor, „raționalul” și „iraționalul” stau la aceeași masă, oameni mor zilnic în războaie și atentate fără vreun rost. Pentru ce? Pentru cine?

Mize mărunte schimbă sau curmă destinele unor oameni. Copiii mari se joacă de-a hoții și vardiștii, cu arme a căror putere de distrugere e greu de imaginat.

Pe harta lumii noi rămânem un mic colț de rai, uitat de lume. Trăim într-un alt secol, într-o altă lume. Poate doar asta ne mai salvează!

Charles, Prinț de Wales s-a îndrăgostit de România.

Și-a căutat originile în istoria României. Și le-a găsit în neamul lui Vlad Țepeș. Familia sa este înrudită și cu Casa regală a României. Prințul Charles se simte bine în România.

E o bucățică de rai în viața la țară din satele de prin Ardeal și simte asta din plin, ori de câte ori vine aici.

Nu seamănă deloc Transilvania, cu Anglia hiperindustrializată, plină de emigranți, aglomerată și rece.

Aici oamenii își duc viața într-o tihnă de-a dreptul milenară, câmpul, florile, izvoarele emană o bucurie și o liniște, ce doar cei ce vin de departe o pot înțelege. Pentru restul, e doar ceva din firescul vieții.

„Charles, Prinț de Wales, ar fi primit propunerea de a deveni Prinț de Transilvania după ce un primar din România i-ar fi oferit moștenitorului Coroanei Britanice posibilitatea de a intra în posesia acestui titlu onorific, conform presei britanice”, scrie Agerpres.

„Într-o scrisoare adresată moștenitorului Coroanei Regale britanice, primarul Mircea Hava i-ar fi oferit acestuia invitația de a primi titlul onorific de Prinț de Transilvania. «Știm cât de mult iubiți Transilvania. A devenit a doua dumneavoastră casă și ați fost cel mai valoros ambasador al regiunii. Mai mult, ați afirmat că vă trageți rădăcinile din legendarul nostru Prinț Vlad. Pentru că iubiți Transilvania așa de mult, ne-am spus: Ce-ar fi dacă, în loc să fiți Prințul de Wales, ați deveni cunoscut drept Prințul de Wales ȘI al Transilvaniei?», ar scrie în mesajul care ar fi ajuns la Prințul Charles, potrivit presei britanice”, mai notează Agerpres. De altfel, Prințul de Wales (care a efectuat în luna martie o vizită oficială de trei zile în țara noastră) a fost decorat cu „Steaua României” în Grad de Mare Cruce de către șeful statului, Klaus Iohannis, pentru activitatea pe care o desfășoară în România.

România se dăruiește celor ce o iubesc.

Colțul de rai, România stă departe de războaie, de emigranți, de atentate. Suspendată în alt timp.

Lumea e tot mai împărțită. Mai însingurată. Mai tristă. Mai cenușie.

Bunăoară, „Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că nivelul de încredere între Moscova și Washington s-a deteriorat după învestirea republicanului Donald Trump la Casa Albă”, transmite Reuters, citată de News.ro.

„Întrebat despre presupusul atac chimic asupra civililor din Idlib, președintele rus a precizat că toate armele chimice au fost predate de către regimul de la Damasc. Putin a înaintat două explicații pentru incidentul din localitatea Khan Sheikhoun: fie avioanele guvernamentale au lovit o fabrică pentru arme chimice a rebelilor sau incidentul a fost orchestrat pentru a discredita regimul președintelui Bashar al-Assad”, scrie News.ro.

„Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat țările membre ale NATO că manifestă obediență oarbă față de Statele Unite, «fără a analiza ceea ce se întâmplă», prin faptul că au susținut recentul atac american asupra unei baze militare siriene”, informează EFE, citată de Agerpres.

Între Rusia și SUA s-a deschis o prăpastie. Nu comunică.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, i-a spus miercuri omologului său rus că vrea să profite de discuțiile de la Moscova pentru a înțelege de ce există «dezacorduri profunde» între Statele Unite și Rusia”, transmite Reuters, citată de News.ro.

Situația din Siria pare fără ieșire. Pacea în Siria ar putea opri exodul și poate stopa și atentatele din Europa.

Cotidianul face o radiografie a ultimelor evenimente din Siria și caută exemple similare în istoria recentă a planetei: „Președintele sirian Bashar al-Assad riscă să cunoască aceeași soartă ca dictatorul libian Muammar Gaddafi, care a fost ucis, dacă nu renunță la putere, a fost avertismentul liderului șiit irakian Moqtada Sadr, potrivit AFP.(…) Sâmbătă, Moqtada Sadr l-a îndemnat pe Bashar al-Assad să demisioneze și a condamnat cu aceeași ocazie presupusul atac chimic asupra civililor atribuit forțelor siriene, devenind unul dintre rarii conducători șiiți care contestă deschis legitimitatea președintelui sirian”.

SUA și Rusia pot readuce pacea în Siria. Cele două puteri pot stopa ascensiunea Statului Islamic, care împrăștie moarte în toată lumea.

Dar pacea din Siria nu se poate fi decât rodul dialogului dintre cele două mari puteri ale lumii. Ce va urma?

Ne-am obișnuit să trăim într-o lume a monologurilor.

„Orașul german Freiberg a trimis o factură biroului cancelarului Angela Merkel pentru costurile pe care le-au avut autoritățile locale legate de refugiați anul trecut, potrivit unui purtător de cuvânt al landului Saxonia din estul țării”, relatează DPA, citată de Agerpres.

O factură, o simplă factură, dar și monologul unui primar dintr-o Germanie îngrozită de numărul mare de emigranți și de manifestările violente ale unora dintre ei. Ale unora care îi stigmatizează pe toți cei care și-au căutat în Germania a doua casă.

„Marine Le Pen, liderul partidului extremist Frontul Național și candidat la alegerile prezidențiale franceze, a anunțat că va suspenda imediat aplicarea acordului Schengen și va organiza un referendum privind apartenența Franței la UE, în cazul în care va câștiga scrutinul prezidențial”, scrie Mediafax.

Monologul unu lider politic francez care face surfing pe valul nemulțumirii francezilor, oripilați de crimele emigranților, și cere părăsirea Europei de către Franța.

În monologurile politicienilor, referendumul pare a fi calea de a scapa de emigranți, de a ieși din calea atentatelor, de a scăpa poporul de sărăcie … de a părăsi o Europă unită, (visul neîmplinit, încă.

La Chișinău, peste Prut, potrivit publicației Independent.md, citată de Agerpres, „Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat marți devizul de cheltuieli, estimat la aproximativ 75 de milioane de lei (moldovenești) – necesar pentru organizarea și desfășurarea referendumului consultativ inițiat de președintele Republicii Moldova Igor Dodon”.

Nu, despre bani ce ar trebui cheltuiți, vorbim, ci despre un referendum.

Un referendum cerut de președintele Dodon, un referendum despre a cărui istorie scrie Independent.md: „Igor Dodon a semnat la 28 martie un decret cu privire la organizarea unui referendum consultativ la data respectivă. Cetățenii Republicii Moldova sunt invitați să răspundă la patru întrebări: 1) abrogarea legii prin care miliardul dispărut din sistemul bancar este transformat în datorie a cetățenilor; 2) învestirea președintelui cu atribuții sporite pentru dizolvarea parlamentului; 3) reducerea numărului deputaților de la 101 la 71; 4) înlocuirea «Istoriei românilor» cu «Istoria Moldovei» în școli. Dacă electoratul va răspunde cu «da» la a doua întrebare, atunci vor urma alegeri anticipate, a declarat recent președintele Igor Dodon, care a ținut să avertizeze guvernul și parlamentul că nu pot bloca organizarea referendumului în mod legal”.

„Partidul Liberal, componentă a coaliției de guvernare, consideră că decretul președintelui Dodon privind organizarea unui referendum național este unul neconstituțional și l-au contestat la Curtea Constituțională”, notează Agerpres.

Un referendum despre alți bani dispăruți, despre istoria unui popor, despre alegerea unui drum.

Și News.ro scrie despre situația din Republica Moldova citând străine și locale: „Președintele Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, a susținut că Republica Moldova rămâne fermă pe calea democrației și a reformelor, în ciuda impedimentelor din interior și exterior, într-un editorial pentru publicația americană Daily Caller. De asemenea, acesta a acuzat Moscova de hărțuirea deputaților moldoveni tocmai pentru a împiedica autoritățile să ancheteze fraudele financiare din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău”.

O lume dezlănțuită e la doi pași de noi.

Privim cu nepăsare din colțul nostru de rai, numit România, pierdut în alte timpuri, în altă lume…

Paște fericit, România!

Încotro? was last modified: aprilie 12th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: