Gâlceavă în Opoziţie

5 nov. 2018
Vizualizari: 831

Deschidem Revista din această seară cu noi informații legate de reținerea în Costa Rica a fostului ministru, Elena Udrea, și a fostului procuror-șef DIICOT, Alina Bica.

„Cererea Elenei Udrea de eliberare din închisoare a fost respinsă de un judecător al Tribunalului Penal din Pavas, un district din San José, în Costa Rica, a relatat vineri site-ul Ameliarueda.com”, notează Agerpres.

„Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, se află în arest preventiv pentru două luni, după reținerea ei de către Biroul Național al Interpolului din Costa Rica, la 3 octombrie, alături de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica. La mijlocul lunii octombrie, Elena Udrea și Alina Bica au înaintat o cerere de eliberare. Solicitarea Alinei Bica nu fusese încă judecată la momentul apariției articolului”, mai arată Agerpres.

Și tot Agerpres scrie astăzi despre un nou dosar al DIICOT, în care este cercetat și omul de afaceri Cristian Borcea.

„DIICOT a stabilit vineri că omul de afaceri Cristian Borcea trebuie să plătească o cauțiune de 2 milioane de lei, el fiind pus sub acuzare într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, în care sunt implicați și foști directori de la Rompetrol. Fostul finanțator al Clubului Dinamo, Cristian Borcea, a fost adus vineri seara la sediul DIICOT, unde a fost audiat mai multe ore, după care procurorii au decis ca el să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar pe cauțiune”, scrie Agerpres.

Presa scrie azi că procurorul general Augustin Lazăr a contestat vineri, în instanță, raportul de evaluare întocmit de către Tudorel Toader, raport care stă la baza procedurii de revocare.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba, Cosmin Muntean, a declarat pentru News.ro  „procurorul general Augustin Lazăr a depus vineri, la instanță, o cerere de suspendare a procedurii de revocare, inițiate de ministrul justiției”. 

„Instanța urmează să stabilească primul termen în acest proces. De asemenea, procurorul general a depus și la Ministerul Justiției o plângere prealabilă, prin care cere oprirea procedurii de revocare”, mai arată News.ro. 

După ce Parchetul General a publicat sâmbătă, criteriile, condițiile și documentele solicitate de către Ministerul Justiției pentru desfășurarea procedurii care a stat la baza numirii, în anul 2016, a lui Augustin Lazăr în funcția de procurorul general, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a cerut, pe Facebook, demisia ministrului Tudorel Toader.

„«Cer public demisia ministrului Tudorel Toader. Parchetul General a publicat scrisoarea trimisă pe 17 februarie 2016, de ministrul justiției către parchete, pentru declanșarea procedurii de selecție a procurorului general. E clar în scrisoare ce trebuia să cuprindă dosarul de candidat trimis la MJ: CV și scrisoare de intenție. Toader a spus că din dosar lipsea calificativul la ultima evaluare și că exista o ordonanță de clasare. Și a afirmat că, pentru aceste motive, procedura ar fi fost nelegală. Am așteptat 10 zile, l-am invitat public pe ministrul Toader să își clarifice acuzațiile. A tăcut. Scrisoarea care clarifică se afla la Ministerul Justiției în tot acest timp. Toader a preferat să o ignore și să mintă o națiune întreagă. Invit acum, că am clarificat procedura de numire, să revenim la identificarea temeiului legal al revocării procurorului general. Nu contează numele, nici persoana. Contează instituțiile», a scris Raluca Prună într-o postare pe Facebook”, scrie Agerpres.

Dacă la PSD săptămâna debutează cu un Comitet Executiv, care ar putea aduce și excluderi din partid, în sânul Opoziției apar noi divergențe. Președintele fondator al Mișcării România Împreună, Dacian Cioloș, spune că PNL se regăsește în zona clasei politice vechi și refuză cu obstinație să se reformeze.

„«Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăsește în această zonă a clasei politice vechi și refuză cu obstinație să se reformeze și să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societății românești. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei așteaptă să cadă PSD natural și ei să le ia locul. Experiențele din 1996 cu CDR și din 2004 cu Alianța DA ne-au arătat că nu funcționează acest model», a scris duminică Cioloș, pe Facebook”, notează Agerpres.

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a dat replica fostului premier, la B1TV.

„Președintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că «atacul» fostului premier, Dacian Cioloș, la adresa partidului este «foarte ciudat», acesta făcând de fapt un serviciu PSD-ului. El spune că Dacian Cioloș «a trăit foarte bine în perioada guvernării PSD», de aceea nu se luptă cu această formațiune. […] «Noi am avut o înțelegere, pe care domnul Cioloș nu și-a respectat-o, trebuia să facă anumite lucruri pe care nu le-a făcut. De exemplu, să curețe administrația de PSD. Nu numai că n-a curățat administrația de PSD, dar a conviețuit foarte bine având ca principal colaborator, pus strategic, un reprezentat al PSD, în persoana domnului Dâncu», susține Orban”, scrie Adevărul, citând intervențiile liderului PNL, Ludovic Orban, de la B1TV.

În finalul Revistei, scriem despre un proiect de lege care ar putea micșora numărul asistaților sociali din România.

„Asistații social din România, care refuză să lucreze cu ziua, riscă să-și piardă banii primiți de la stat. Cel puțin așa prevede un proiect de lege înregistrat la Senat, de șase deputați ai Partidului Național Liberal (PNL). Între altele, proiectul de act normativ prevede înființarea unui registru național al zilierilor, în care cei care beneficiază de ajutor social sunt obligați să se înscrie la cel mult zece zile de la obținerea ajutorului social. […] Concret, în scopul verificării forței de muncă locale, primarii sunt cei care au obligația de a întocmi registrul zilierilor, alcătuit pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale sau alți beneficiari”, scrie Adevărul.

 Seară frumoasă!

Gâlceavă în Opoziție was last modified: noiembrie 5th, 2018 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: