Fostul preşedinte Traian Băsescu cere refacerea raportului MCV de către experţi independenţi

15 ian. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 152

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Eliminarea pensiilor speciale revine în atenția publicului și consemnăm azi două declarații ale liderilor PSD și USR, pe această temă. PSD a hotărât să convoace în ultima săptămână din luna ianuarie o sesiune parlamentară extraordinară, pentru eliminarea pensiilor speciale.

Astăzi am hotărât ca PSD să convoace o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în ultima săptămână din luna ianuarie, și credem cu certitudine că din acest moment nu mai există un motiv din partea Guvernului PNL să nu pună în aplicare legea promovată de PSD și promulgată astăzi de președintele României de dublare a alocațiilor copiilor, a declarat președintele Marcel Ciolacu, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Brașov: Conferința GDPR în profesiile liberale, instituții și companii

Vom excepta pensiile de serviciu ale militarilor, pe care este exclus să le considerăm pensii speciale, a menționat Ciolacu, mai notează Agerpres.

De cealaltă parte a baricadei politice, președintele USR, Dan Barna, cere dezbaterea în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului a proiectului USR pentru eliminarea pensiilor speciale.

Avem promisiunea deocamdată de astăzi că vor convoca sesiune extraordinară și vor pune subiectul pensiilor speciale ca subiect al acestei sesiuni extraordinare. Trec peste ipocrizie că în trei ani de zile și jumătate puteau să rezolve lucrurile acestea și nu au făcut decât să le agraveze, e clar că acum este o glumă politică ce vor ei să facă, un exercițiu de comunicare, dar chiar și așa, dacă vom ajunge ca în ultima săptămână din ianuarie (…) să se adopte legea privind eliminarea pensiilor speciale, îi cer domnului Ciolacu și celor de la PSD să pună în dezbatere proiectul USR. Sunt două proiecte de lege: cel prin care sunt eliminate pensiile demnitarilor și cel prin care sunt plafonate pensiile magistraților și militarilor. Și spun asta pentru că raport are celălalt proiect, al celor de la PNL, care elimină și pensiile magistraților și pensiile militarilor și care va face de fapt proiectul neconstituțional. De asta spun că este de fapt o joacă și o bătaie de joc față de cetățeni. Ei știu precis că dacă acel proiect va fi adoptat, va fi foarte simplu contestat la CCR, se va respinge și, de fapt, nu se va elimina nicio pensie și nu va fi decât încă o prosteală la adresa cetățenilor, a spus Dan Barna la Digi 24, notează Agerpres.

Situația Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ar putea fi reglementată în curând, printr-un proiect de lege, care ar putea fi lansat în dezbatere publică până la data de 1 februarie.

Următorul pas ar fi să creionăm un proiect de lege pe care să-l transmitem în dezbatere publică și ulterior CSM. Sigur că e o perioadă dificilă cu aceste interviuri (pentru numirea șefilor marilor parchete – n.r.) care absorb cam 8-10 ore pe zi din agenda ministrului și a unuia dintre secretarii de stat, dar ne vom descurca și în aceste condiții ca în perioada următoare să lansăm în dezbatere un proiect. Am discutat cu specialiști din minister diverse opțiuni tehnice cu privire la acest proiect, studiem, nu este simplu, chiar dacă este vorba până la urmă de câteva articole care reglementează Secția specială, dar efectele intervenției sunt de asemenea delicate și trebuie să le cântărim, cu atenție – legat de dosarele care s-au generat, de competențele care sunt în joc, de garanțiile pe care trebuie să le oferim celor care se tem că s-ar putea întâmpla abuzuri în viitor, dar și de necesitatea de a avea un aparat care cu adevărat se poate ocupa de infracționalitate, de corupție, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, scrie Agerpres.

Fostul președinte Traian Băsescu a cerut Comisiei Europene reevaluarea progreselor României în domeniul Justiției și refacerea raportului MCV de către experți independenți.

MCV a fost introdus pentru România în 2007. În faza inițială, a avut patru obiective. Ultimul raport, cel pentru anul trecut, are nu mai puțin de 18 recomandări, marcând un salt înapoi de vreo 13 ani. Este adevărat, raportul a fost redactat în perioada campaniei electorale, când prietenul meu Frans Timmermans și-a exercitat calitățile de critic pe justiția din România. Pentru a avea un raport corect, solicit Comisiei o refacere a raportului pentru România, prin experți independenți, nesubordonați comisarului Timmermans”, a declarat Băsescu în plenul Parlamentului European, notează News.ro.

Presa mai arată că PSD a trimis o scrisoare partenerilor externi ai României, în care este prezentat punctul de vedere al partidului cu privire la intenția Guvernului Orban de a iniția o schimbare a legilor electorale cu câteva luni înainte de alegeri.

Am luat decizia să trimitem o scrisoare din partea PSD atât la președintele Comisiei Europene, grupul social-democrat, cât și la președintele Parlamentului European și la toți europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curții Constituționale și a unei recomandări a Comisiei de la Veneția, care spune că nu ai dreptul într-un stat democratic și european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României așa-ceva și sperăm să nu se întâmple nici de această dată. Mai mult, am un istoric, fiindcă și ipocrizia politică trebuie să înceteze: s-au făcut alegeri în România în două tururi, PSD este de acord cu alegeri în două tururi. Pentru următorul ciclu electoral, în anul 2024, dacă mandatul primarilor va rămâne la patru ani și nu va fi majorat la cinci ani, acestea sunt disputele”, a declarat președintele Marcel Ciolacu după ședința Comitetului Executiv Național al PSD, notează Agerpres.

ICCJ a amânat, pentru 21 ianuarie, decizia cu privire la recursul în casație formulat de Liviu Dragnea în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.

„Vreau să mă refer la un neadevăr, și anume că eu le-am cunoscut pe Anisia și Botorogeanu, ca multe alte neadevăruri folosite de acest parchet. Nu am inițiat acest recurs doar pentru că aș fi nevinovat, pentru a ieși cu orice preț din închisoare. Am făcut acest demers, sunt complet nevinovat, stau de 8 luni nevinovat în Penitenciar. Nu mi s-a părut normal să plătesc pentru o faptă pe care nu am comis-o. Rămâne la dispoziția dumneavoastră dacă voi sta nevinovat sau dacă admiteți casația. (…) Cred cu tărie în nevinovăția mea”, a spus fostul lider PSD, Liviu Dragnea, în fața instanței supreme, relatează Cotidianul.

Potrivit Cotidianul, avocata Flavia Teodosiu, apărătorul lui Liviu Dragnea, a mai adăugat: „Noi vă solicităm admiterea recursului în casație. Inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală.”

Seară frumoasă!

Fostul președinte Traian Băsescu cere refacerea raportului MCV de către experți independenți was last modified: ianuarie 15th, 2020 by Claudiu Pamuc
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter