Facturi

5 apr. 2017
Vizualizari: 1990

După prezentarea Raportul său privind evaluarea activității Parchetului General și a DNA, mulți jurnaliști și oameni politici s-au grăbit să-l critice pe ministrul justiției, Tudorel Toader.

Alții au considerat că ministrul a procedat corect oferind Guvernului posibilitatea să-și pună în practică programul său electoral, fără nicio presiune din partea străzii.

De altfel, ministrul justiției are chiar dumnealui un program, cu mai multe obiective, care trebuiesc atinse în scurt timp pentru a evita sancțiuni din partea UE. Să ne amintim aici de modificarea codurilor, rezolvarea problemelor din penitenciare, MCV, etc.

Prea puțini au reținut însă că ministrul Toader își propune să monitorizeze activitatea procurorilor și să realizeze un audit extern.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că auditul extern pe care vrea să îl facă la Parchetul instanței supreme, DNA și DIICOT nu va viza soluțiile date de procurori în dosare, ci vechimea cauzelor și succesiunea lor, precizând că în orice evaluare se urmărește ce s-a făcut, dar și ce nu s-a făcut, respectiv atât acțiunile, cât și omisiunile”, scrie News.ro.

Ministrul justiției a precizat că se va urmări mai ales inacțiunea procurorilor în instrumentarea unor dosare.

„Am în vedere o radiografie exactă a activităților desfășurate. Vor fi elemente de diferențiere, pentru că, atunci când vorbești de analiza activității, când evaluezi pe cineva, poți să evaluezi pentru ce a făcut, dar poți să evaluezi și pentru ce nu a făcut. Adică ai acțiuni și omisiuni în sensul unei inacțiuni legale sau obligații legale. (…) Nu am decis încă cine va face acest audit”, a mai spus ministrul Toader, notează News.ro.

Întrebat de ziariști care este baza legală a acestui audit la Parchetul General, la Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, ministrul a invocat Constituția.

„Este un articol 132 în Constituție care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției. Trebuie să vedeți care sunt parametrii, formele, limitele, atribuțiile acestei autorități. Sigur, cu respectarea independenței, autonomiei, că nu te duci să întrebi de ce s-a luat soluția asta sau de ce soluția cealaltă”, a mai spus Tudorel Toader, scrie News.ro.

News.ro amintește și declarația ministrului justiției de la Antena 3: „Ai număr de dosare, CEDO, și noi vorbim mereu de termen rezonabil în soluționarea unei cauze. Să vezi de la sesizare până la soluționare, să vezi rechizitorii, nu cumva unele să fie luate peste rând și altele să stea în așteptare, spre o dulce prescripție. Poți vedea numărul de inculpați, numărul de arestați, poți vedea numărul de cetățeni de-ai noștri care au stat în pușcărie pe nedrept”.

Agerpres scrie astăzi despre avizul negativ al ministrului justiției pe modificările aduse în Parlament proiectului de lege privind conflictul de interese.

„Noi am dat un aviz negativ la proiectul de lege, pentru că proiectul de lege despre care am vorbit astăzi se referă și la modificarea articolului 301 și articolului 308 privind conflictul de interese. De la noi, sub semnătura mea, a plecat o avizare negativă, de nesusținere a proiectului de lege, pentru că venim cu proiectul nostru prin care le punem în acord. Este adevărat că noi rămânem aici în limita deciziilor CCR, dânșii, legiuitorul, au deplină libertate să modifice mai mult decât limitele deciziilor CCR. Legiuitorul are bariera Constituției”, a afirmat ministrul justiției, în cadrul unei conferințe de presă, arată Agerpres.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate a unor prevederi ale articolului 27 din legea pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, care prevăd că apărătorii nu mai pot profesa dacă au fost condamnați penal. (…) În schimb, Curtea Constituțională a admis, tot marți, excepția de neconstituționalitate cu privire la articolul 14 litera a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, constatând că sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” este neconstituțională”, mai scrie Agerpres.

Mediafax anunță noi pași în dosarul Colectiv.

„Judecătoria Sectorului 4 a respins, miercuri, solicitarea introducerii în procesul Colectiv a statului român ca parte responsabilă pentru plata daunelor, cauza fiind trimisă la Tribunalul București pentru reunirea cu dosarul în care este cercetat Cristian Popescu Piedone. Decizia nu este definitivă”.

Ceea ce zilele trecute părea a fi doar un simplu zvon, pare să se confirme.

Este posibil ca Donald Trump să viziteze România.

„A trecut foarte mult timp de când un președinte american a venit ultima oară aici și ar fi o mare realizare dacă acest lucru s-ar întâmpla. Mi-ar plăcea foarte mult să îl încurajez pe noul președinte să viziteze România. Nu știu dacă acest lucru se va întâmpla, dar țin degetele încrucișate pentru asta”, a declarat ambasadorul Klemm, notează Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Ambasadorul SUA a precizat că autoritățile române au lansat o invitație oficială către Donald Trump, însă decizia finală aparține șefului de la Casa Albă. Premierul Sorin Grindeanu a declarat marți că nu are date privind o posibilă vizită în România a președintelui SUA, Donald Trump, și că nu poate nici confirma, nici infirma o astfel de informaței”, mai scrie Agerpres.

Actualitatea externă este deschisă cu o declarație a președintelui Vladimir Putin după atacul terorist de la metroului din Sankt-Petersburg.

„Fiecare membru al Comunității Statelor Independente reprezintă practic o potențială țintă a unor atacuri teroriste, a declarat miercuri președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni la Moscova cu șefii serviciilor de securitate din CSI, relatează agenția de presă RIA Novosti pe pagina sa electronică”, notează DC News.

Amintim că luni, la Sankt-Petersburg, a avut loc un atac terorist soldat cu cel puțin 14 morți și 50 de răniți, conform celui mai recent bilanț. Presupusul autor al atacului ar fi Akbarjon Djalilov, de 22 de ani, care locuia în Rusia din 2011 și avea cetățenie rusă, născut în Kârgâzstan – fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Pentru final, am păstrat o declarație a eurodeputatului britanic Nigel Farage, fost lider al formațiunii eurofobe britanice UKIP, care a fost apostrofat miercuri în Parlamentul European, după ce a comparat Uniunea Europeană cu „mafia”, pentru ca ulterior să-și retragă termenul, dar numai pentru a-l înlocui cu cel de „gangsteri”, după cum relatează DPA, citată de Cotidianul.

„Cu astfel de cereri vă arătați răzbunători și răi”, a declarat Farage în timpul unei dezbateri cu privire la Brexit, făcând referire la informațiile că Uniunea Europeană ar putea cere Marii Britanii o sumă de până la 60 de miliarde de euro pentru a reglementa aspectul contribuțiilor asumate de Londra”, scrie Cotidianul.

„Vă comportați ca o mafie. Credeți că vă suntem ostatici. Nu suntem, suntem liberi să plecăm”, a continuat Farage, atrăgând proteste sonore din parte altor membri ai Parlamentului”, mai notează DPA, citată de Cotidianul.

Seară frumoasă!

Facturi was last modified: aprilie 5th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: