Cu bune şi rele

26 apr. 2017
Vizualizari: 1340

În debutul Revistei din această seară vă anunț un eveniment important pe care aveți ocazia să-l urmăriți pe www.universuljuridic.ro și anume, Festivitatea de deschidere a Hexagonului Facultăților de drept, care are loc la Chișinău, cu începere de la ora 18:00 și pe care Universul Juridic o va transmite în direct. De asemenea, tot pe site-ul Universul Juridic puteți urmări de la ora 17:00, emisiunea Legal Point, care îl are ca invitat azi pe cunoscutul avocat Gheorghe Piperea. Acesta va discuta cu realizatorul Cornel Dărvășan despre un subiect fierbinte – impozitul pe gospodărie.

Actualitatea românească este deschisă de o știre Mediafax: „Ministerul Justiției solicită, până pe 26 mai, de la instanța supremă, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General o situație privind dificultățile în aplicarea codurilor, instituția apreciind că „se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementărilor conținute de noile coduri”.

„Având în vedere dificultățile semnalate în procesul de aplicare a noilor coduri, în special a Codului penal și a Codului de procedură penală, Ministerul Justiției apreciază că se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementărilor conținute de noile coduri. În acest scop, Ministerul demarează un proces de analiză cu privire la această problematică, atât în materie penală și procesual-penală, cât și în materie civilă și procesual-civilă. În realizarea evaluării vor fi implicate, pe lângă comisiile de elaborare a noilor coduri și a legilor de punere în aplicare a acestora, instituțiile din cadrul autorității judecătorești și asociațiile magistraților, dar și celelalte profesii juridice cu atribuții în înfăptuirea actului de justiție ori conexe actului de justiție, instituții de învățământ superior și Institutul de Cercetări Juridice «Acad.Andrei Rădulescu» al Academiei Române, precum și reprezentanți ai societății civile”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției, postat miercuri pe site-ul instituției, citat de Mediafax.

În acest context, Ministerul Justiției intenționează organizarea a două dezbateri, la sediul său.

Agerpres scrie că: „Pachetul de legi referitoare la justiție va fi trimis marțea viitoare la CSM, pentru ca acest organism să-l mai parcurgă încă o dată, iar în ziua în care își dă avizul va fi trimis la Guvern și la Parlament, a anunțat ministrul Tudorel Toader în ședința Comisiei juridice a Senatului”.

În Parlament, Comisia juridică din Camera Deputaților a dat raportul final favorabil pentru legea privind executarea pedepselor pentru deținuți.

TVR oferă detalii legate de acest raport: „Au fost mai multe modificări față de forma adoptată inițial în Senat și față de legea aflată în vigoare. Se vor acorda 6 zile, față de 3, cât era vorba inițial pentru fiecare 30 de zile petrecute într-un spațiu necorespunzător din penitenciar. Penitenciarele vor avea la dispoziție două luni pentru a verifica care sunt condițiile de detenție și patru luni pentru a vedea care este situația fiecărui deținut. Pentru fiecare trei zile de muncă remunerate, vor fi considerate patru zile executate din pedeapsă. Pentru munca neremunerată, la două zile de muncă vor fi considerate trei executate. Pentru munca de noapte, la o zi de muncă vor fi considerate două executate”.

Rămânând în spațiul politic amintim o știre Agerpres cu privire la acțiunile în instanță ale fostului președinte UNPR, Gabriel Oprea.

„Fostul vicepremier Gabriel Oprea a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a articolului din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu”, scrie Agerpres.

Și tot Agerpres notează că ÎCCJ a aprobat cererea: „Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis cererea formulată de fostul vicepremier Gabriel Oprea și au decis sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate a articolului din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu”.

Din Serbia ne vin noi informații despre fostul parlamentar Sebastian Ghiță.

„Mandatul de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiță a fost prelungit de magistrații din Serbia cu 40 de zile. Decizia vine ca urmare a solicitării Ministerului român de Justiție, care a cerut extinderea termenului pentru a avea timp să întocmească dosarul necesar extrădării omului de afaceri”, anunță TVR.

Agerpres scrie azi despre soarta recursul declarat de Rodica Baștea pentru imobilul revendicat, din Sibiu. „Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a respins, miercuri, ca nefondat recursul declarat de Rodica Baștea în procesul deschis de locatarii a două apartamente din imobilul de pe strada Bălcescu nr. 29 din Sibiu, ce s-a aflat în proprietatea familiilor Iohannis și Baștea, pentru a redeveni proprietari ai locuințelor respective pe care le cumpăraseră în anii ’90 de la statul român în calitate de chiriași”.

Libertatea ne sesizează azi un pericol care ar putea veni din Ucraina, de la Cernobîl: „Experții avertizează că și după atâta timp zona încă este sensibilă și pericolul nu a trecut, în orice moment putând izbucni o nouă catastrofă. Un expert în dosarul Cernobîl, doctorul Timothy Mousseau, care a studiat ani la rând situația din nordul Ucrainei, spune că un trăsnet din senin sau un simplu băț de chibrit aprins pot declanșa incendii de pădure și să conducă la formarea unor nori de substanțe radioactive ce pot împânzi cerul Europei, reprezentând un pericol la fel de mare ca cel din 1986”.

În final, vă supun atenției un nou succes al unui medic român despre care scrie Adevărul: „O româncă, profesoară la Universitatea Purdue din Indiana – Statele Unite ale Americii, a creat un dispozitiv care salvează de la intervenții medicale chinuitoare persoane cu dizabilități, printr-o tehnologie care înlocuiește implanturile ortopedice din oțel și titan. Lia Stanciu și echipa sa de cercetare au elaborat o tehnologie care înlocuiește implanturile ortopedice din oțel și titan. Românca lucrează din 2009 la acest proiect, al cărui scop este ca dispozitivul dizolvabil să fie absorbit de os, astfel încât să nu mai existe materiale străine în țesutul afectat.

Seară frumoasă!

Cu bune și rele was last modified: aprilie 26th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: