Creşte deficitul României

28 oct. 2020
Vizualizari: 441

România înregistrează un nou record de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus: 5.343 de cazuri.

„Un record se înregistrează și în terapia intensivă: sunt internate 861 de persoane. Până miercuri, 28 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 222.559 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 159.855 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.343 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 777 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până miercuri, 6.681 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat”, scrie Cotidianul.

Începând de săptămâna viitoare se modifică fluxul informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin actualizarea platformei informatice de colectare a datelor, a anunțat, miercuri, Ministerul Sănătății.

„Actualizarea fluxului informațional va reduce timpii de răspuns în cazul direcțiilor de sănătate publică și va îmbunătăți colaborarea dintre acestea și persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice. Persoanele care au fost testate vor afla în timp real rezultatul testelor, de asemenea deciziile emise de DSP vor fi transmise automat din sistemul informatic, nemaifiind necesară contactarea DSP-ului. De asemenea, se va facilita colaborarea cu medicii de familie. Măsurile sunt luate pe baza experienței acumulate în cele 8 luni de gestionare a pandemiei, dar și în conformitate cu noile prevederi legislative”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, relatează Agerpres.

Tot Cotidianul mai scrie că persoanele care au avut SARS-CoV-2 nu mai trebuie retestate RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu unele excepții, conform noilor reguli.

„Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat ordinul pentru completarea măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Conform documentului, pacientul pozitiv SARS COV 2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea are totuși loc, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă”, relatează Cotidianul.

„Pentru triajul simptomaticilor, în UPU/CPU, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar și în siguranță, aceste zone s-a creat cadrul legal pentru utilizarea testelor de detecție a antigenelor SARS-CoV-2. Concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid; pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, aceștia vor fi lăsași la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR”, mai arată Cotidianul.

Pandemia a determinat o creștere a deficitului bugetar al României, care a ajuns la o valoare de 67 miliarde lei.

„Deficitul bugetar al României pe primele nouă luni din 2020 a ajuns la echivalentul a 6,36% din PIB (Produsul Intern Brut), de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. 37,12 miliarde lei, respectiv 3,51% din PIB, reprezintă suma facilităților fiscale, a investițiilor și cheltuielilor făcute de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, potrivit datelor Ministerului de Finanțe”, notează România Liberă.

Autoritățile din România nu intenționează, în acest moment, să ia alte măsuri restrictive în contextul pandemiei, a declarat, marți seară, premierul Ludovic Orban.

„Este o preocupare constantă a mea, ca premier, tratarea serioasă a fiecărui element din lupta contra pandemiei. Chiar și astăzi am vorbit cu domnul ministru Tătaru, de două ori, de asemenea, am comunicat cu alți reprezentanți ai autorităților din România pe temele luptei anti-COVID și, evident, cu Președintele suntem într-un dialog permanent”, a răspuns premierul Orban, arată Cotidianul.

Reporterul a insistat, spunând că a văzut o declarație a vicepremierului Raluca Turcan, care anunța noi restricții, în zona mall-urilor, și noi măsuri pe care le va lua Guvernul.

„Nu cunosc aceste declarații. Noi luăm decizii. Când avem de anunțat, deciziile le anunțăm public. (…) Poate s-a referit la cinematografe din mall-uri sau restaurantele din mall-uri, care sunt afectate de restricțiile care sunt impuse când se depășește indicele de 3 la mie, nu cunosc exact conținutul declarației. La ora actuală nu intenționăm să luăm alte măsuri restrictive, ci intenționăm să aplicăm legislația – hotărârea de guvern privind starea de alertă, ordinele comune, practic, să implementăm măsurile dispuse pentru depășirea fiecărui prag stabilit”, a mai spus premierul, mai scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Crește deficitul României was last modified: octombrie 28th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: