Ce se întâmplă cu salariaţii descoperiţi cu febră la locul de muncă, după 15 mai?

12 mai 2020
Vizualizari: 737

Deschidem Revista din această seară cu o nouă Ordonanță militară, nr. 11, prin care se anunță ridicarea carantinei în orașul Țăndărei, anunțată de ministrul Vela luni.

„Am emis Ordonanța numărul 11, care reglează unele probleme legate de Ordonanțele Militare anterioare. Astfel rămân suspendate zborurile spre Spania până pe data de 14 mai. O altă decizie aprobată astăzi este ridicarea carantinei în orașul Țăndărei”, a declarat ministrul Marcel Vela, scrie astăzi Adevărul.

„Marcel Vela a mai anunțat că prin această Ordonanță Militară se exceptează de la măsurile de carantinare sau izolare personalul navigant, fluvial și maritim din porturi sau țări catalogate drept zone roșii sau galbene, dacă nu prezintă simptome Covid-19”, notează Adevărul.

Textul complet al Ordonanței poate fi citit pe portalul Universul Juridic.

Tot luni seară, premierul Orban a făcut o serie de anunțuri în legătură cu modul în care companiile și instituțiile publice din România vor fi nevoite să efectueze triajul la locul de muncă, după 15 mai.
Premierul a declarat, într-o emisiune la Digi 24 TV, că salariații care au febră și eventual alte simptome vor fi supuși testului pentru depistarea noului coronavirus.

„Vor fi niște reguli legate de triaj la locul de muncă, în care se va lua temperatura, în măsura în care companiile, instituțiile publice se vor dota cu termometre. De asemenea, vom stabili ce se va întâmpla cu persoanele care au peste 37 de grade. Cel mai probabil, ele nu vor putea să intre la locul de muncă și vom genera, în funcție și de analiza altor simptome, necesitatea diagnosticării prin testare”, a afirmat premierul Orban, scrie Agerpres.

Presa mai scrie despre faptul că fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, îi cere Președintelui Iohannis să prelungescă starea de urgență.

„Starea de urgență expiră în 15 mai, însă Iohannis a anunțat deja că această stare va fi înlocuită cu starea de alertă, un cadru legal pentru ca Guvernul să poată în continuare controla populația prin diferite măsuri punitive. În lipsa stării de alertă, contestată deja la CCR de către Avocatul Poporului, românii s-ar afla într-o situație ciudată, în care timp de câteva zile ar putea face orice vor fără a fi trași la răspundere. În aceste condiții, Zegrean crede că e important ca Președintele Iohannis să prelungească starea de urgență, până când în Guvern se vor lămuri mai multe aspecte legale care să permită declararea stării de alertă fără ca aceasta să contravină Constituției, cum se întâmplă în prezent”, relatează Fanatik.ro.

„Așa cere Constituția. Asta trebuia știut de mult, e articol despre care am tot vorbit, articolul 53 din Constituție, drepturile fundamentale pot fi limitate prin lege, nu prin ordonanțe de urgență. Legea care există e deficitară și Guvernul a înțeles asta după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională. E vorba de 21/2004, o ordonanță care nu întrunește toate argumentele din constituție. Așa scrie în Constituție, articolul 78, legea intră în vigoare în 3 zile de la intrarea ei în Monitorul Oficial. Avem o Constituție foarte bună, apreciată de toți cei care o citesc, dar nu trebuia să așteptăm să vină pandemia ca să facem legislația, a declarat fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, la Digi 24, notează Fanatik.ro.

Agerpres scrie că „patru asociații ale magistraților condamnă atacurile recente îndreptate împotriva Curții Constituționale și susțin că acuzațiile de partizanat politic aduse judecătorilor CCR sunt «ridicole și demagogice», de vreme ce decizia privind neconstituționalitatea amenzilor aplicate în stare de urgență a fost luată în unanimitate”.

„Asociația Magistraților din România (AMT), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) condamnă atacurile la adresa Curții Constituționale prin care se subminează statul de drept și democrația în România. Atacurile recente îndreptate împotriva Curții Constituționale, de o gravitate ieșită din comun, venite din partea unor lideri politici, jurnaliști, comentatori ori reprezentanți ai unor ONG-uri, demonstrează că, la 30 de ani după căderea dictaturii comuniste, reflexele autocratice persistă încă în societatea românească, încălcările Constituției fiind scuzate în numele securității și al «interesului poporului». Această justificare a fost mereu folosită de autocrați în timpurile întunecate ale istoriei pentru a acapara tot mai multă putere”, susțin asociațiile magistraților într-un comunicat remis presei luni, notează Agerpres.

Institutul Național de Statistică a făcut publice cifrele deceselor pe lunile februarie și martie.

„Față de luna februarie, în martie au murit cu 892 de români mai mulți, lucru care intră însă în normalul sezonalității. În 9 dintre cei 10 ani expuși în statistica online a raportului luna martie cunoscând mai multe decese decât februarie. Efectul COVID-19 este imposibil de decelat în cifrele avansate de INSP, având în vedere că institutul nu a raportat datele pe județe sau focare și că informațiile se opresc la martie. Într-un recent articol al Recorder, care a centralizat informațiile pe luna aprilie, se regăsesc tendințe în județele sever afectate. Revenind la informațiile statistice naționale furnizate azi de INSP, din ianuarie și până în martie 2020 au murit, în fiecare lună, cei mai puțini oameni față de aceleași luni ale anilor 2018 și 2019”, scrie Libertatea.


Seară frumoasă!

Ce se întâmplă cu salariații descoperiți cu febră la locul de muncă, după 15 mai? was last modified: mai 12th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: