CE cere României rambursarea imediată şi integrală a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziţionate din UE

25 ian. 2019
Vizualizari: 553

Nerestituirea la timp de către statul român a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din state UE poate aduce sancțiuni României din din partea Curții Europene de Justiție (CJUE).

„Comisia Europeană (CE) a decis joi să trimită României un aviz motivat, pentru că nu asigură rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din alte state membre, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Curtea de Justiție a UE a considerat că aceste taxe încalcă normele UE (art. 110 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene – TFUE). Normele românești privind restituirea taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității, apreciază Executivul comunitar, arată Știrile PRO TV”, conform Adevărul.

Într-un alt caz – cel al indexării alocațiilor pentru copiii cetățenilor români care muncesc în Austria -, Comisia Europeană ar putea sancționa Austria. Legea austriacă privind ajustarea alocațiilor acordate copiilor lucrătorilor străini, care nu trăiesc împreună cu părinții lor în Austria, a intrat în vigoare la 1 ianuarie și afectează alocațiile acestora.

„Comisia Europeană a înștiințat joi Austria că a declanșat procedura care poate conduce la sancționare din cauza legii privind alocațiile copiilor imigranților comunitari, printre care și români”, scrie Cotidianul.

„«Piața comună europeană este bazată pe corectitudine și tratament egal. Nu există angajați de rang secund în UE. Atunci când angajații străini contribuie la sistemul de securitate în același mod ca și cei locali, trebuie să primească aceleași beneficii, inclusiv atunci când copiii locuiesc în străinătate. Nu există copii de rang secund în UE», a declarat Marianne Thyssen, comisarul UE pentru Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, aptitudini și mobilitatea muncii”, mai arată Cotidianul.

Presa scrie azi că CCR s-a pronunțat asupra unei sesizări a președintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor.

„Deputații și senatorii nu au dreptul să intermedieze relația dintre cetățeni și autorități și nici relația dintre aleșii locali și autoritățile publice centrale, întrucât aceste activități reprezintă, în realitate, fie o formă nepermisă de control parlamentar, fie o arogare de drepturi care denaturează mandatul parlamentar, precizează Curtea Constituțională în motivarea deciziei prin care a admis parțial sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor”, notează Agerpres.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că a demarat „Operațiunea Iceberg”, reprezentând o acțiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii.

„Operațiunea «Iceberg» se va desfășura pe întreaga durată a anului 2019 și presupune intensificarea controalelor și eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul menținerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfășoară activități în România”, se arată într-un comunicat ANAF, citat de Cotidianul.

„Astfel, principalele direcții de acțiune ale ANAF, în perioada următoare, sunt combaterea fenomenului externalizării profitului și verificarea manierei în care companiile mari gestionează relațiile economice între companii din grupul din care fac parte. În plus, Fiscul vrea să destructureze lanțurile tranzacționale, organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin identificarea fraudelor fiscale cu implicații semnificative asupra bugetului statului”, mai scrie Cotidianul.

Presa de azi anunță că fostul deputat Sebastian Ghiță a primit azil politic în Serbia, după ce au fost audiați mai mulți martori, printre care Vlad și Andreea Cosma.

„«Vlad și Andreea Cosma au fost audiați în Serbia. Nu aș fi obținut acest statut de azil politic dacă judecătorii de aici nu ar fi fost convinși de ce am pățit eu în România, când au văzut că niște procurori au instigat la falsificarea unor documente. E greu de înțeles pentru orice judecător cum dosarele durează câțiva ani și nu se găsește nicio probă directă», a declarat Ghiță, potrivit Romaniatv.net”, citată de News.ro.

„Fostul deputat a subliniat că nici nu a sperat la acest statut și că autoritățile din Serbia s-au «îngrozit» când au văzut că procurorii au încurajat falsificarea probelor, referindu-se la Lucian Onea și Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești”, mai scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o decizie CSM care o vizează pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi.

„CSM a amânat, pentru 20 martie, decizia cu privire la acțiunile disciplinare în cazul Laurei Codruța Kovesi. Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii era așteptată să se pronunțe miercuri cu privire la două acțiuni disciplinare ale Inspecției Judiciare, vizând-o pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi”, relatează News.ro.

Seară frumoasă!

CE cere României rambursarea imediată și integrală a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din UE was last modified: ianuarie 25th, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: