CCR declară neconstituționale amenzile date cetăţenilor pentru încălcarea stării de urgență

7 mai 2020
Vizualizari: 907

Știrea momentului vine de la Curtea Constituțională a României (CCR), care a decis miercuri că „prevederile art. 28 din O.U.G. nr. 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricțiilor în perioada stării de urgență, sunt lipsite de claritate, precizie și previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârșire constituie contravenții este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a polițiștilor”.

„CCR susține, într-un comunicat de presă, că dreptul contravențional, asemenea dreptului penal, are un caracter subsidiar, intervenind doar acolo unde alte mijloace juridice nu sunt suficiente pentru protejarea anumitor valori sociale.(…) Pe de altă parte, judecătorii constituționali consideră că lipsa de claritate a prevederilor O.U.G. nr. 1/1999 face ca polițiștii să aplice în mod arbitrar amenzile.(…) Mai mult, consideră judecătorii CCR, prevederile art. 28 din O.U.G. nr. 1/1999 stabilesc în mod nediferențiat pentru toate aceste fapte, independent de natura sau gravitatea lor, aceeași sancțiune contravențională principală”, scrie Agerpres.

„În concluzie, Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigențele de claritate, precizie și previzibilitate și sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituție, precum și principiul restrângerii proporționale a exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale, prevăzut de art. 53 alin. (2) din Constituție”, se arată în decizia CCR, mai notează Agerpres.

„Tot miercuri, CCR a decis că O.U.G. nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său. În esență, CCR declară că restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale nu se poate face prin ordonanțe de urgență, ci printr-o lege organică adoptată în Parlament.(…) În opinia CCR, O.U.G. nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 1/1999 a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin. (6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică)”, mai scrie Agerpres.

Pro Tv oferă explicații suplimentare în legătură cu amenzile la care se referă decizia CCR.

„Atenție, neconstituționale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie până acum, prin ordonanța de urgență a guvernului. Cele date de la instituirea stării de urgență, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 și 5.000 de lei, rămân valabile. Amenzile plătite deja nu mai pot fi contestate.  Pentru anularea amenzilor neplătite și primite după data de 1 aprilie, trebuie deschis proces în instanță. Asta după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Amenzile pot fi contestate în instanță într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgență, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai”, arată Știrile ProTV.

„Statul a dat, până acum, 310.000 de amenzi în valoare totală de 120 de milioane de euro. Deci, media este de 2.000 de lei per amendă. Poliția poate da în continuare amenzi, până pe 15 mai, dar numai cu sume cuprinse între 100 și 5.000 de lei”, mai arată Știrile ProTV.

Reacțiile la decizia CCR nu au întârziat să apară și ALDE anunță că a elaborat împreună cu PSD și Pro România un proiect de lege care să anuleze în mod automat amenzile aplicate cetățenilor pe timpul stării de urgență.

„ALDE a elaborat împreună cu PSD și Pro România un proiect de lege care să anuleze în mod automat amenzile aplicate cetățenilor pe timpul stării de urgență și care au fost declarate neconstituționale de către CCR. Sunt peste 300.000 de amenzi și anularea lor depinde de o decizie a instanței”, anunță partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, scrie News.ro.

„Formațiunea pune la dispoziție și un model de contestație pentru amenzile despre care afirmă că au fost aplicate de Guvernul Orban «în mod total neconstituțional, așa cum a arătat CCR»”, mai arată News.ro.

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că decizia CCR îl șochează, aceasta fiind în favoarea minorității cetățenilor care nu respectă legea.

„Vom căuta o cale legală care să permită autoritățior să lupte împotriva celor care nu respectă regulile și îi pun în pericol pe ceilalți cetățeni”, a afirmat prim-ministrul Ludovic Orban, relatează News.ro.

Și tot premierul Ludovic Orban anunță că Guvernul va continua să plătească șomaj tehnic, după data de 1 iunie, doar acelor operatori economici care activează în domeniile în care vor mai exista restricții impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„Se va continua plata șomajului tehnic până la data de 1 iunie. După 1 iunie se poate continua plata șomajului tehnic numai pentru acele domenii economice în care vor continua să existe restricții. Pentru toate domeniile în care se ridică restricțiile și care vor putea să repornească vom trece de pe plata șomajului tehnic pe măsuri active pentru readucere în activitate a celor care au beneficiat de șomajul tehnic pe perioada strii de urgență și stării de alertă”, a afirmat Ludovic Orban miercuri, scrie News.ro.

În finalul Revistei, am păstrat o veste care ar putea să-i bucure pe cei care vor să meargă în vacanță.

 „Puteți să mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau de județ. Așadar, nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limita în zonele metropolitane și în consecință nu va exista o limită teritorială administrativă în cadrul căreia să vă puteți sau să nu vă puteți deplasa”, a spus ministrul Marcel Vela, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

CCR declară neconstituționale amenzile date cetățenilor pentru încălcarea stării de urgență was last modified: mai 7th, 2020 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: