A murit Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

20 mai 2020
Vizualizari: 616

Deschidem Revista din această seară cu un anunț trist pentru credincioșii ortodocși din România: „Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a trecut la cele veșnice astăzi, 20 mai 2020, la ora 00:50, în urma unui al doilea atac de cord. Înaltpreasfinția Sa se afla internat din data de 20 aprilie a.c. la Spitalul «Matei Balș» din București, din cauza infectării cu noul coronavirus. Ierarhul avea 90 de ani, fiind cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, notează Dexologia.

„Arhiepiscopul Sucevei, în vârstă de 90 de ani, a fost infectat în urmă cu o lună cu coronavirus și a fost internat la Institutul «Matei Balș» din București. ÎPS Pimen a fost confirmat cu COVID-19 pe 20 aprilie. În aceeași zi, a fost transferat de urgență cu un elicopter la Institutul «Matei Balș» din București, unde a fost internat la terapie intensivă. Starea sa a fost de la început critică, din cauza vârstei înaintate. La «Matei Balș», Arhiepiscopul Sucevei a primit un tratament revoluționar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de cytokine”, menționează Libertatea.

Epidemia din această primăvară a adus nu numai moarte și tragedii în viața multor români, dar și șomaj.

Numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgență a ajuns, marți, la un nou maxim de 384.826, potrivit cifrelor centralizate de Inspecția Muncii și publicate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

„Din cele 384.826 de contracte încetate anunțate marți, 68.759 de contracte erau din Comerțul cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, 67.726 erau din Industria prelucrătoare, iar 56.200 de contracte erau din Construcții. Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă suspendate de la instituirea stării de urgență și până marți era de 598.640, în creștere cu 19.851 de contracte față de cifra anunțată luni. Dintre acestea, 162.481 de contracte de muncă suspendate erau din Industria prelucrătoare, 97.709 erau din Comerțul cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, iar 99.220 erau din Hoteluri și restaurant”, notează Agerpres.

Așa cum anunțam zilele trecute, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a deplasat în Germania pentru a discuta cu omologii săi despre situația muncitorilor români sezonieri. Vizita sa în Germania este prezentată pe larg de News.ro.

„Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și omologul german, Hubertus Heil, au discutat despre situația muncitorilor români care lucrează sezonier în Germania și au semnat o declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale”, arată News.ro.

 „Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. (…) Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. (…) Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, arătând că „a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspect”, scrie News.ro.

„Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă”, a declarat ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil , mai scrie News.ro.

Luni după-amiază, Violeta Alexandru a discutat și cu ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klöckner.

„Cei doi demnitari au arătat că încălcările recente ale legislației și condițiile intolerabile în care au ajuns să lucreze unii sezonieri români în anumite unități de prelucrare a cărnii sunt complet inacceptabile. Violeta Alexandru a arătat că este important ca sezonierilor români care lucrează în Germania să le fie garantate drepturile sociale și sprijinul, de exemplu în cazul închiderii întreprinderilor sau îmbolnăvirii. Ea a afirmat că verificarea regulată a condițiilor de muncă și de viață este indispensabilă și a propus înființarea unui grup tehnic de lucru”, relatează News.ro.

În Parlament, ALDE, Pro România și UDMR au depus proiectul de lege care prevede anularea amenzilor aplicate în baza Ordonanțelor militare.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că „este o lege care va permite justiției să funcționeze și să nu fie îngropată în peste 300.000 de dosare”, scrie News.ro.

„Am promis, ne-am ținut de cuvânt! Am depus, alături de Pro România și UDMR, proiectul de lege care prevede anularea amenzilor date de către autorități în baza ordonanțelor militare.(…) 1) Nu propunem anularea amenzilor pentru cei care au fugit din izolare sau din carantină sau cei care au produs tulburări ale ordinii și liniștii publice; 2) Nu este un proiect care să ne facă pe cei care am respectat legea să ne simțim nedreptățiți; 3) Nu urmărim să descurajăm poliția să-și facă datoria”, a scris, marți, pe Facebook, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, notează News.ro.

Și tot despre activitatea parlamentară scrie și Agerpres.

„Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, marți, că în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală se va aplica pedeapsa cu amendă dacă prejudiciul nu depășește 100.000 euro și este recuperat integral. De asemenea, comisia a stabilit să nu se mai pedepsească fapta de evaziune fiscală dacă este plătit prejudiciul plus 20% din totalul acestuia până la la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”, arată Agerpres.

„Comisia juridică a reexaminat legea privind modificarea și completarea art.10 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a deciziei CCR de neconstituționalitate. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din data de 19 decembrie 2018. Un număr de 93 de deputați PNL, PMP și USR au sesizat CCR, care a decis să accepte obiecțiile de neconstituționalitate. Raportul Comisiei juridice urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

A murit Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților was last modified: mai 20th, 2020 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: