285 de medici și asistenți din România infectaţi cu COVID-19

30 mart. 2020
Vizualizari: 1026

Duminică seară, Guvernul a anunțat noi măsuri în lupta cu noul coronavirus, emițând a patra Ordonanță militară. Printre măsurile anunțate se află și plafonarea prețurilor la energie și salubritate, dar și faptul că persoanele peste 65 de ani se vor putea deplasa pentru tratament și în afara intervalului orar 11-13.

Textul integral al Ordonanței, publicată în Monitorul Oficial nr. 257 din 29 martie 2020, poate fi citit pe portalul Universul Juridic.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține, într-o postare pe Facebook, citată de Cotidianul, „că prețurile la unele produse au crescut fără un motiv vizibil și propune plafonarea prețurilor sau a adaosurilor comerciale, iar comercianții să fie verificați de ANAF, Consiliul Concurenței și ANPC”.

„Ieri am fost la supermarket! Da, între 11.00 și 13.00!Am constatat lucruri bune și lucruri rele. Dintre cele bune mi-a atras atenția faptul că vânzătorii și personalul care lucrează în interior aveau echipamente de protecție. Apoi am remarcat că cele mai multe produse de bază erau pe rafturi în cantități suficiente. Apoi m-a impresionat că oamenii nu mai umpleau coșuri așa cum o făceau în urmă cu 2-3 săptămâni.Pe partea cealaltă nu am putut să nu remarc că la unele produse prețurile au crescut simțitor fără un motiv vizibil. Am auzit unele explicații: că materia primă s-a scumpit, că transportul, că forța de muncă etc”, mai nota liderul ALDE pe pagina sa de Facebook, scrie Cotidianul.

Odată cu emiterea primei Ordonanțe militare, mii de români au primit amenzi pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor. Adevărul scrie astăzi despre soarta contestărilor în instanță a acestor amenzi.

„Amenzile pe care autoritățile le emit în perioada stării de urgență pot fi contestate în instanță, însă aceste procese se vor judeca abia după ce trece epidemia, deoarece instanțele nu judecă alte dosare decât cele considerate a fi urgențe. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat publicității pe 25 martie lista cauzelor care se judecă în instanțe pe perioada stării de urgență, însă contestarea proceselor verbale de contravenție, adică a amenzilor, nu se află printre aceste cauze. În același timp, autoritățile au aplicat deja mii și mii de amenzi, pentru încălcarea măsurilor impuse de Ordonanțele militare, dar și pentru alte fapte contravenționale”, scrie Adevărul.

Libertatea scrie azi despre numărul medicilor și asistenților din România infectați cu COVID-19 de la declanșarea pandemiei.

„Conform Grupului de Comunicare Strategică, de la debutul virusului în țara noastră, au fost infectați 91 de medici, 90 de asistenți medicali, 26 de infirmiere, opt îngrijitoare și 70 de persoane din cadrul personalului auxiliar: Suceava: 181 (43 de medici, 70 de asistente, 20 de infirmiere, șapte îngrijitoare, 41 de persoane din cadrul personalui auxiliar) București: 45 (14 medici, 11 asistente, cinci infirmiere, 15 persoane din cadrul personalului auxiliar) Arad: 16 (cinci medici, trei asistente, opt persoane din cadrul personalului auxiliar) Hunedoara: 15 (13 medici, o îngrijitoare, o persoană din cadrul personalului auxiliar) Neamț: 7 (doi medici, trei asistenți, o infirmieră, o persoană din cadrul personalului auxiliar) Covasna: 6 (cinci medici, un asistent) Galați: 4 (trei medici, o persoană din cadrul personalului auxiliar) Iași: 3 (doi medici, un asistent) Timiș: 2 (un medic, o persoană din cadrul personalului auxiliar) Vrancea: 2 (medici) Cluj: 2 (personal auxiliar) Botoșani: 1 (medic) Constanța: 1 (asistent)”, relatează Libertatea.

Tot presa de astăzi semnalează și situația specială de la ATI – Spitalul Orăștie, acolo unde cadrele medicale au decis să demisioneze în bloc din cauza lipsei echipamentelor și a aparaturii medicale.

„Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului municipal din Orăștie a intrat în blocaj, după ce un medic, șase asistente și cinci infirmiere și-au înaintat demisiile, către managerul unității medicale «Din informațiile mele, este vorba de un medic, 6 asistente și 5 infirmiere de la secția ATI care și-au întaintat demisiile către conducerea spitalului. Motivele invocate sunt faptul că nu dispun de echipamentele și aparatura medicală necesare pentru primirea pacienților cu coronavirus», a declarat, pentru adevarul.ro, primarul Ovidiu Bălan”, relatează Adevărul.

Presa notează și o declarație a managerului Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, potrivit căruia noul coronavirus se ascunde în praf și mizerie. Medicul ne îndeamnă la calm și ne roagă să nu ieșim din case nici cu ocazia sărbătorilor pascale.

„Cea mai mare nevoie o reprezintă nevoia de calm și de liniște. E o bătălie foarte complicată, mai ales că acest virus parșiv se ascunde în praf și mizerie. Am rugat autoritățile locale să spele bine străzile, parcurile pentru că acolo se ascunde virusul. Daca vom înțelege să stăm și în casă de Paști, atunci acea estimare, precum că după Sărbătorile Pascale am putea avea o problemă mare, ar putea fi ștearsă cu buretele. Dacă nu înțelegem acest lucru, acest scenariu va fi probabil la vedere. Din păcate, deja Institutul (Matei Balș – n.red.) este plin și luăm în calcul sistemul de backup și anume relocarea pacienților ușori și asimptomatici în hoteluri”, a spus Streinu-Cercel la Antena 3, scrie Click Sănătate.

„Potrivit medicului, persoanele de 40 – 60 de ani sunt cele care vor avea posibile probleme din cauza noului coronavirus”, mai notează Click Sănătate.

Testarea bucureștenilor în vârstă, în legătură cu posibila lor infectare cu COVID-19, se pare că va fi amânată.

„Nelu Tătaru a anunțat că azi va pune capăt conflictului dintre Guvern și Primăria Capitalei în privința testării populației prin refuzul de a semna pentru efectuarea studiului de testare în București. Motivul este faptul că, oricum, România are întârzieri la testare și capacitatea ar fi și mai mult depășită dacă s-ar da în prelucrare cele 10.000 de teste”, relatează Adevărul.

Sorin Ovidiu Vîntu va fi eliberat din Penitenciarul Rahova, după ce Tribunalul Municipiului București (TMB) a admis solicitarea sa.

„Omul de afaceri se afla în spatele gratiilor pentru a executa o pedeapsă de 10 ani de închisoare. În prezent, este judecat pentru că i-ar fi dat mită lui Bogdan Olteanu. În 8 ianuarie, Judecătoria Sectorului 5 a decis să respingă propunerea de eliberare condiționată în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, «ca neîntemeiată». Ulterior, omul de afaceri a făcut contestație la Tribunalul Capitalei, instanță superioadă care i-a admis, vineri, cererea. Decizia este definitivă, motiv pentru care Vîntu va părăsi penitenciarul”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
285 de medici și asistenți din România infectați cu COVID-19 was last modified: martie 30th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: