Ziua Europeană a Justiției Civile

25 oct. 2017
Vizualizari: 970

Astăzi, România sărbătorește Ziua Europeană a Justiției Civile. Decizia de a marca în fiecare an Ziua Justiției Civile, în întreaga Europă, a fost luată pe data de 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană, obiectivul principal fiind acela de a sublinia faptul că justiția este, în primul rând, un serviciu aflat în slujba cetățenilor, prin intermediul căruia le sunt apărate drepturile și libertățile fundamentale în cadrul procedurilor judiciare.

Evenimentul a fost marcat de Parchetul General.

Procurorul general Augustin Lăzăr a vorbit în cadrul acestui eveniment de prioritățile justiției: „Există câteva priorități care sunt avute în vedere în activitatea procurorilor. Una dintre ele este bine-cunoscută: combaterea corupției este o chestiune mai veche, care trebuie continuată cu fermitate, pentru ca noi să ne aflăm la standardele celorlalte state europene, ca și structuri specializate de combatere, ca și fermitate și apoi, sperăm, ca și frecvența întâlnirii acestei corupții”, conform Agerpres.

România sărbătorește azi Ziua Armatei. Cu acest prilej, premierul Tudose a adresat armatei un mesaj, subliniind importanța armatei.

„Alocarea a 2% din PIB pentru Apărare este o realitate, care a deschis noi oportunități pentru țara noastră. În primul rând, am parcurs etape importante pentru revitalizarea industriei de apărare. Am semnat deja protocoale de colaborare între Guvern și marile companii de armament, care vin să investească în România cu tot cu transfer tehnologic. În al doilea rând, venim în sprijinul armatei, prin asigurarea de echipamente militare de ultimă generație. Guvernul României a fost, este și va fi un partener necondiționat al Armatei Române. Astăzi, 25 octombrie, când sărbătorim Ziua Armatei, doresc să-mi exprim recunoștința și prețuirea pentru militarii români, care prin jertfă, curaj și devotament asigură securitatea cetățenilor și integritatea teritorială”, scrie premierul Tudose în mesajul său, notează Agerpres.

Tot astăzi, Casa Regală sărbătorește ziua Majestății Sale, Regelui Mihai I, care împlinește 96 de ani. TVR scrie despre un concert caritabil organizat cu acest prilej: „În onoarea sa, unii dintre cei mai talentați elevi sau studenți, care au șansa nesperată să cânte în orchestra Fundației Principesa Margareta vor susține un concert aniversar al Regelui Mihai. Este un concert caritabil, care are loc o singură dată pe an. Li se vor alătura nume mari ale muzicii românești, cu cariere internaționale impresionante”.

Ministrul justiției, Tudorel Toader a prezentat azi, în Parlament, pachetul de modificare a legilor justiției.

„Coaliția PSD-ALDE a decis ca acesta să nu mai fie promovat ca proiect de lege al Guvernului, ci ca inițiativă a legislativului. (…) Modificările sunt îndelung așteptate, în special de majoritatea PSD-ALDE, asta în condițiile în care, de aproape o lună, avem în funcțiune o comisie care trebuie să pună în acord legislația din Codul Civil și Codul Penal cu o serie de decizii ale Curții Constituționale”, notează TVR.

News.ro scrie azi despre acțiunea în instanță a Asociației „Alianța pentru Combaterea Abuzurilor”, îndreptată împotriva Ministerului Justiției.

„«Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a dat în judecată Ministerul Justiției pentru a-l obliga să supună consultării/dezbaterii publice, controversatul proiect de modificare al legilor justiției, versiunea «Tudorel Toader» (mai precis, proiectul de lege în forma trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii spre avizare prin adresa Ministerului Justiției cu nr. 88929/2017 din 30.08.2017). Cele două cereri de chemare în judecată, respectiv acțiunea de fond și cererea de ordonanță președințială au fost introduse la Curtea de Apel Brașov, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, la data de 25 septembrie 2017, și au fost comunicate Ministerului Justiției care a și formulat deja o întâmpinare», anunță asociația într-un comunicat”, arată News.ro.

Și tot News.ro scrie despre abuzul în serviciu, care ar putea fi reglementat printr-o lege separată.

„Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Mariana Moț, a anunțat miercuri comisia specială a Parlamentului, care se ocupă de punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curții Constituționale (CCR) că ministerul lucrează la un proiect legislativ separat privind abuzul în serviciu și neglijența în serviciu”, scrie News.ro.

Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA își continuă audierile.

Agerpres scrie azi: „Fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, a declarat miercuri că îl interesează pe unde circulă prin România mapa sa profesională, care include informații referitoare la viața sa. Afirmația a fost făcută cu ocazia audierii acestuia în Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA. «Această comisie va fi (…) un loc interesant să lămurim și acest aspect. Pe mine mă interesează pe unde circulă, prin România, hârtiile privind viața mea. Nu cred că în România magistrații au acționat altfel decât în condițiile legii. Habar nu am unde e arhiva SIPA și ce se întâmplă în arhiva SIPA, pentru că un ministru nu are ce să caute în arhiva unui departament», a spus Cristian Diaconescu la Parlament. El a precizat că magistratul Corneliu Turianu este singurul care a acuzat acte de șantaj, în urma sustragerii mapei sale profesionale”.

Seară frumoasă!

Ziua Europeană a Justiției Civile was last modified: octombrie 25th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: