UE dă în judecată România pentru poluare

27 iun. 2018
Vizualizari: 728

Presa scrie și astăzi despre modificările aduse de Parlament Codurilor penal și de procedură penală.

„Ministrul de Justiție spune că parlamentarii trebuie să răspundă pentru modul cum arată acum proiectul de schimbare a codurilor penale. «A plecat proiectul de lege făcut de noi, la Justiție, de punere de acord a Codului penal cu directiva privind confiscarea extinsă și a Codului de procedură penală cu directiva privind prezumția de nevinovăție. Ulterior, în Comisia specială de la Parlament, proiectul nostru a fost modificat». Tudorel Toader spune că, în aceste condiții, Parlamentul trebuie să răspundă pentru modificări. «Evident că dânșii vă vor răspunde cu privire la acele schimbări, nu eu! Este opera și competența dânșilor», a spus Tudorel Toader”, scrie Cotidianul.

Intrarea în vigoare a noilor coduri ar putea duce la închiderea unor dosare, declară șeful DIICOT.

„Daniel Horodniceanu a vorbit, marți, despre «închiderea intempestivă» a peste 4.700 de dosare, ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care, dacă, după un an, nu a fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise. Aceste dosare ar intra sub incidența art. 305 al noului Cod penal, care la alin. (11) prevede: «În termen de maximum un an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă, organul de urmărire penală este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru a dispune această măsură, fie la clasarea cauzei»”, scrie News.ro.

Secția pentru procurori din cadrul CSM a decis, marți, în unanimitate, că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, nu a încălcat codul deontologic al magistraților, când i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale „inculpați de rang înalt”.

Cotidianul scrie că: „Inspecția Judiciară l-a acuzat pe procurorul general, Augustin Lazăr, de încălcarea codului deontologic al magistraților, după ce i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale «inculpați de rang înalt». Surse judiciare au declarat că Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că solicitarea Inspecției Judiciare este neîntemeiată”.

„Plângerea penală depusă de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, este în lucru, fiind așteptate informațiile solicitate de la SRI, având în vedere că plângerea face referire la înaltă trădare, a declarat, marți, procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu”, mai notează azi News.ro.

ÎCCJ s-a pronunțat ieri în dosarele Alinei Bica.

„Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, marți, achitarea Alinei Bica în dosarul în care a fost judecată alături de omul de afaceri Horia Simu și de fostul șef al ANAF, Șerban Pop, și în care, în primă instanță, primise o condamnare de trei ani și jumătate de închisoare cu executare. În dosarul în care a fost judecată alături de fostul ministru Adriean Videanu, fosta șefă a DIICOT a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare, fiind menținută astfel decizia din primă instanță”, scrie News.ro.

„Cătălin Ioniță a cerut MAI încetarea împuternicirii în funcția de inspector general al Poliției Române, din considerente personale, anunță Ministerul de Interne. Noul șef al Poliției Române este Ioan Buda, fostul șef al Poliției de Frontieră”, anunță Mediafax.

Banca Națională, prin reprezentantul său, se declară interesată de o creditare sănătoasă, echilibrată pe componente și sustenabilă.

„«Pentru că au fost suficient de multe interpretări în presă, în media, despre intențiile noastre trebuie să o spun de la început foarte clar, aici în fața dumneavoastră, că nu avem niciun gând să descurajăm creditarea. Dimpotrivă, vrem să o încurajăm. Căutăm și noi căi și așteptăm și de la dumneavoastră dezbateri pentru încurajarea creditării. Dar, într-adevăr, ne interesează o creditare sănătoasă, echilibrată pe componente, sustenabilă și insist pe acest cuvânt, chiar dacă el este păsăresc, sustenabilă. De ce? Pentru că și o parte din dezintermediere, din scăderea creditării la care am asistat în ultimii doi ani, chiar trei ani, provine din faptul că unele credite nu au fost sustenabile. Deci, s-au dus în direcții care nu aveau cum să continue. Discuțiile acum, și închei acest prim mesaj, sunt următoarele: cum să echilibrăm pe componente creditarea pentru ca ea să dureze, să contribuie ani buni de acum înainte la creșterea economică. Practic să preia, să devină unul din motoarele principale ale creșterii economice», a declarat Mugur Isărescu la «Summer Banking Academy»”, notează Agerpres.

Și în România, viitorul motoarelor diesel pare unul incert. Este posibil ca autoritățile române să ia exemplul landurilor din Germania, care încearcă să limiteze accesul autovehiculelor cu motoare diesel în marile orașe.

„România primește o lovitură din partea Uniunii Europene, fiind dată în judecată alături de Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Ungaria, pentru că nu ar fi respectat limitele de poluare impuse de structura europeană, inclusiv pentru motoarele diesel”, scrie Bloomberg, citat de Bussines Magazin.

Seară frumoasă!

UE dă în judecată România pentru poluare was last modified: iunie 27th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: