România, sub zodia moţiunii

3 feb. 2020
Vizualizari: 588

Deschidem Revista din această seară cu cea mai importantă știre a acestei zile: plenul Parlamentului s-a reunit astăzi pentru prezentarea moțiunii de cenzură depuse de PSD, după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Presa notează că moțiunea are 208 semnături ale PSD și UDMR.

Președintele interimar al partidului PSD, Marcel Ciolacu, spune că  va veni cu o propunere de premier din afara partidului, dacă va trece moțiunea de cenzură.

„Îmi pare rău că președintele României s-a antepronunțat și a spus că o să vină cu aceeași propunere (de premier – n.r.) în persoana domnului Orban. Am avut o discuție foarte aplicată împreună cu colegii mei din țară și din Parlament și totuși se pare că vom veni cu o propunere de prim-ministru din afara partidului. Și nu este domnul ambasador în Statele Unite”, a precizat președintele PSD, scrie Agerpres.

„Birourile permanente reunite urmează să stabilească data dezbaterii și votului asupra moțiunii”, mai notează Agerpres.

O eventuală cădere a guvernului Orban înseamnă pentru PNL încă un pas spre alegerile anticipate cerute de dreapta politică. De altfel, un ultim sondaj realizat de IMAS, în perioada 13-31 ianuarie 2020, la comanda Europa FM, plasează PNL într-o poziție dominantă pe scena politică, fapt ce i-ar avantaja în cazul unor alegeri anticipate.

„PNL ar obține aproape 50% în cazul în care ar avea loc anticipate, arată o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa FM. La mare distanță se află PSD, care cu greu ar obține 20%. 47,4% dintre cei chestionați au răspuns că, dacă ar avea loc alegeri anticipate, PNL ar fi opțiunea lor, potrivit unui sondaj al IMAS, la cererea Europa FM. E cea mai mare intenție de vot pe care a atins-o PNL în ultimii șase ani. În ușoară revenire este și PSD, care, după ce în decembrie avea o intenție de vot de 18,5%, în ianuarie are o intenție de vot de 20,6%. O ușoară creștere a cunoscut și USR, de la 11,5% până la 12,4%. PMP, ALDE și Pro România nu ar prinde Parlamentul”, scrie Adevărul.

Ministerul Justiției (MJ) a anunțat luni rezultatele selecției pentru propunerile de numire în mai multe funcții de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA și DIICOT.

„Pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, îl propune pe procurorul general interimar, Bogdan Licu. Totodată, Mădălina Scarlat este propusă pentru funcția de adjunct al procurorului-șef al DNA. Pentru funcția de adjunct al procurorului general a fost propusă Maria Magdalena Militaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, iar pentru funcția de șef al Secției de urmărire penală și criminalistică de la PICCJ – Adriana Denisa Cristodor. Procurorul Cătălin Ranco Pițu este propunerea pentru funcția de șef al Secției parchetelor militare de la PICCJ, în timp ce pentru funcția de adjunct al procurorului-șef de la DIICOT a fost propusă Oana Daniela Pâțu”, scrie Agerpres.

Universul Juridic scrie azi despre ședința Secției pentru procurori din  CSM, programată marți, 4 februarie a.c.

Pe ordinea de zi a ședinței, prezentată de Universul Juridic, se află și propunerea de numire a domnului procuror Vartic Marius Cătălin în funcția de procuror-șef al Serviciului de reprezentare la Înalta Curte de Casație și Justiție din cadrul Secției judiciare penale a Direcției Naționale Anticorupție.

Ziare.com consemnează și o declarație a ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, care spune că prim-miniștrii și miniștrii de Finanțe din ultimii trei ani vor trebui să explice în Parlament situația actuală a economiei.

Eu nu cred că PSD vrea să ascundă ceva, cred că PSD vrea să fie transparent. Venim, punem totul pe masă. Vom arăta cifrele. Trebuie să venim și să discutăm pentru că acum știm ce am preluat în România, iar cei care sunt responsabili pentru ce am preluat i-am menționat astăzi în postare: Viorel Ștefan, Sorin Grindeanu, Tudose, Teodorovici, Viorica Dăncilă, Ionuț Mișa. Ei sunt cei care au gestionat economia în ultimii trei ani de zile. Ei trebuie să ne spună, să vină să ne explice de ce arată economia astăzi așa cum am prezentat-o noi”, a declarat ministrul Cîțu, într-o declarație de presă susținută la Palatul Parlamentului, notează Ziare.com.

Ministrul Cîțu spune că Inspecția economico-financiară a început să efectueze controale acolo unde există „elemente suspecte” în ceea ce privește gestionarea banilor publici.

„Acolo unde vedem elemente suspecte, deja am trimis Inspecția economic-financiar. Continuăm. Suntem în discuții și cu Curtea de Conturi. Acum avem imaginea completă a dezastrului și veți vedea că vor urma și aceste măsuri. (…) Analiza este gata, am prezentat și în aceste zile cifrele, deja am trimis acolo unde sunt indicii Inspecția economico-financiară și vom continua”, a precizat ministrul Cîțu, relatează Ziare.com.

„Florin Cîțu a scris duminică pe Facebook că Sorin Grindeanu, Viorel Ștefan, Mihai Tudose, Ionuț Mișa, Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici vor trebui chemați în comisiile parlamentare, pentru a explica situația economică actuală a României”, mai scrie Ziare.com.

 

Seară frumoasă!

România, sub zodia moțiunii was last modified: februarie 3rd, 2020 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: