România, la un pas de intrarea în zona Schengen

23 oct. 2018
Vizualizari: 1031

Cea mai importantă știre a acestei zile vine de la Comisia Europeană.

„Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că sprijină aderarea României la zona Schengen. Acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme decât credeam”, notează revista Capital.

„Jean-Claude Juncker a reamintit că, atunci când a devenit președintele Comisiei Europene și a venit în fața Parlamentului European, în 15 iulie 2014, a spus că România trebuie să facă parte din zona de liberă circulație și și-ar fi dorit să fi putut să obțină acest lucru înainte de finalul mandatului actualei comisii, 31 octombrie 2019. «Însă doresc să atrag atenția, și este o observație care nu se îndreaptă neapărat către președinte, ci către Guvernul și Parlamentul României, acest lucru nu trebuie pus în pericol prin distanțarea față de principiile statului de drept. Dorința mea din inimă ar fi ca, în România, să se ajungă la un consens național privind lupta împotriva corupției pentru că altfel va fi greu să se ajungă la un acord privind aderarea la spațiul Schengen», a avertizat Juncker”, mai arată revista Capital

Și Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European, și-a afirmat susținerea pentru aderarea României la Zona Euro.

„«Susținem pe deplin procesul de lărgire al zonei Schengen. Sprijinim și cele spuse de Jean-Claude Juncker astăzi, privind faptul că ar trebui să deschidem aeroporturile până la alegerile europene din 2019», a spus Weber”, mai scrie Capital.

De altfel, și președintele Klaus Iohannis a participat astăzi, în plenul Parlamentului European, la dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, în cadrul căreia a susținut o alocuțiune privind viziunea României în legătură cu acest subiect.

„Președintele Klaus Iohannis a afirmat că pledează ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate, iar cheia centrală trebuie să rămână unitatea. Președintele a spus că în niciun caz nu se pot repune în discuție principiile fundamentale pe care proiectul european a fost clădit. El a subliniat că o Europă cu mai multe viteze sau o Europă a cercurilor concentrice nu pot reprezenta soluții. Klaus Iohannis a subliniat că românii sunt conectați la valorile democratice și și-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie, că tânăra generație crede în Europa și ea hrănește optimismul”, relatează News.ro.

Secția de investigare a infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și-a început azi activitatea.

„Potrivit unor surse judiciare, Adina Florea a fost propusă pentru funcția de procuror-șef adjunct al acestei secții. Propunerea a fost făcută de procurorul-șef al Secției de investigare a magistraților, Florena Esther Sterschi, care a trimis o solicitare în acest sens către CSM. Alături de Florena Esther Sterschi și Adina Florea, în cadrul Secției mai lucrează alți trei procurori – Codruța Simona Chindea, Sorin Iașinovschi și Magdalena Olteanu”, relatează Agerpres.

Amintim că procurorul Adina Florea este și propunerea ministrului justiției, Tudorel Toader, la șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat azi că Secția de investigare a magistraților va prelua de la alte parchete aproximativ 1.400 de dosare.

„«Astfel cum prevăd dispozițiile art. 88 alin. (1) coroborate cu dispozițiile art. III din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, azi, 23 octombrie 2018, a devenit operațională Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Secția are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și judecătorii și procurorii militari, Secția păstrându-și competența de urmărire penală și în situația în care, alături de judecători și procurori, sunt cercetate și alte persoane», se arată într-un comunicat al Parchetului General”, mai notează Agerpres.

Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Marieta Safta, a fost eliberată din funcție la cerere, decretul în acest sens fiind publicat luni, în Monitorul Oficial.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, anunța în 15 octombrie, când a fost adoptată O.U.G. privind legile justiției, că unul dintre secretarii de stat în Ministerul Justiției și-a dat demisia. «Noi avem la Ministerul Justiției doi secretari de stat, două doamne secretar de stat care sunt detașate. Pentru a elimina orice suspiciune, una dintre ele și-a dat demisia în această dimineață», a subliniat Toader”, amintește News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o descoperire excepțională făcută de arheologii bulgari în apropierea coastei Mării Negre.

„O corabie grecească, datând din urmă cu aproximativ 2.400 de ani, a fost descoperită conservată perfect în Marea Neagră, în apropiere de coasta bulgară, iar specialiștii cred că este cea mai veche epavă intactă găsită vreodată, potrivit The Guardian. Cu o lungime de 23 de metri, corabia a fost descoperită în Marea Neagră de o echipă de specialiști anglo-bulgari și a devenit oficial cea mai veche epavă intactă găsită vreodată. […] Corabia este intactă din punct de vedere al structurii, dar și al mărfurilor pe care le transporta”, relatează Mediafax.

Seară frumoasă!

România, la un pas de intrarea în zona Schengen was last modified: octombrie 23rd, 2018 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: