Raportul GRECO, îngrijorări şi recomandări

12 apr. 2018
Vizualizari: 818

Deschidem Revista din această seară cu Raportul Grupului Statelor Împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO), document publicat miercuri și care a declanșat o serie de reacții din partea oficialilor români.

GRECO a elaborat acest raport în baza unei decizii luate la sesiunea plenară din decembrie 2017 privind efectuarea unei evaluări urgente extraordinare a reformelor sistemului judiciar din România, ținând cont de faptul că ele ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupție.

Potrivit Agerpres, „Grupul statelor împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) se declară, profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor și al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar și ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adoptate recent de Parlamentul României, ca și de proiectele de amendamente la legislația penală, relevă un comunicat de presă al Consiliului Europei”.

„«GRECO cere României, în special, să renunțe la crearea noii secții speciale de procurori pentru investigarea delictelor din sistemul judiciar. De asemenea, raportul ia notă de controversatul proces, inițiat în februarie 2018, de destituire a șefului biroului specializat al procuraturii anticorupție (DNA) și își reiterează apelul de luare a unor măsuri de protecție suplimentare legate de procedurile de numire și de revocare a procurorilor – șefi de către puterea executivă. (…) De asemenea, GRECO reia recomandarea ca procedura de numire și revocare pentru majoritatea funcțiilor de procurori, altele decât cea de procuror-șef, în conformitate cu art. 54 al Legii nr. 303/2004, să includă un proces care să fie atât transparent, cât și bazat pe criterii obiective, și ca CSM-ului să i se acorde un rol mai puternic în această procedură», se arată în raportul citat”, mai notează Agerpres.

După publicarea Raportului GRECO, Ministerul Public a reacționat printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

„«Ca urmare a solicitărilor primite din partea reprezentanților mass-media de a prezenta un punct de vedere în legătură cu Raportul GRECO, dat publicității în cursul zilei de astăzi, Biroul de informare și relații publice face următoarele precizări: Raportul Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) confirmă avertismentele repetate ale Ministerului Public în legătură cu vulnerabilitățile care ar rezulta pentru sistemul judiciar și pentru ordinea de drept din România în cazul adoptării de către Parlament a preconizatelor modificări aduse legilor justiției», se arată într-un comunicat al Parchetului General remis miercuri Agerpres”.

Vicepreședintele ALDE, Steluța Cătăniciu, susține că prin modul în care a fost redactat raportul GRECO se „aduce o gravă atingere suveranității României”.

„Pentru GRECO nu contează abuzurile comise de procurori, dosarele fabricate, încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor acestei țări, nu contează protocoalele care au cutremurat România și care nu se mai întâlnesc în nicio altă parte a Europei. Despre toate ilegalitățile întâmplate în ultimul timp, nu am găsit măcar un rând în raportul care este, din păcate, nu doar rupt de realitate, însă, prin modul în care e redactat, aduce o gravă atingere suveranității României. Raportul poate fi un prilej să tragem un semnal de alarmă: politicienii să nu mai folosească rapoarte, precum cel al GRECO, drept scuză pentru a gira statul paralel și acțiunile abuzive ale instituțiilor de forță împotriva drepturilor și libertăților cetățenilor. Conflictul intern și externalizarea acestuia sunt lucruri care nu fac decât să șubrezească poziția României pe plan extern”, susține vicepreședintele Cătăniciu, într-un comunicat remis Mediafax.

La începutul lunii februarie – mai precis, într-o declarație din 6 februarie, – președintele PSD, Liviu Dragnea, vorbea despre viitoarea Lege a prevenției, care urma să ofere companiilor o mai mare libertate, ducând la dezvoltarea mediului de afaceri. Între timp, legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, revine marți, pe Facebook, cu un comentariu pe marginea noii legi, reluat de către Agerpres: „Legea Prevenirii (Prevenției) a fost adoptată de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial. Din acest moment, inspectorii instituțiilor statului cu atribuții în control nu vor mai putea aplica amenzi în mod automat pentru o serie de aproximativ 400 de contravenții din 71 de acte normative ce intră sub cupola Legii Prevenirii, ci vor fi obligați să aplice un plan de conformare cu o durată maximă de 90 zile, timp în care contribuabilii vor putea pune lucrurile în ordine, așa cum prevede legea”.

Fostul secretar de stat din cabinetul Cioloș, Gabriel Biriș, comentează efectele noii Legi a prevenției, oferind Agenției Naționale de Presă Agerpres declarația zilei. 

„Legea prevenției e precum aghiazma, te ajută dacă crezi în ea. Dă bine să vorbim despre Legea prevenției, dă bine să și bem aghiazmă, dacă chiar credem în ea. Ca orice lege, ca să producă efecte pozitive, trebuie să existe și voință să producă efecte pozitive. Am dubii că voința din spatele Legii prevenției nu este una exclusiv de marketing politic”, a spus avocatul Gabriel Biriș, într-o conferință organizată de către Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), scrie azi Agerpres.

Cotidianul scrie despre modificarea legislației cu privire la asistații sociali, referindu-se și la un raport recent al BNR-ului, care consemnează date statistice în legătură cu această categorie socială.

„Un raport (asupra inflației), prezentat în noiembrie 2017 de Banca Națională, arată că aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă și nici nu desfășoară o activitate pe cont propriu. Același document indică faptul că doar 10% din populația inactivă ar fi disponibilă să muncească, dar nu caută o slujbă. Dintre cei care nu lucrează, 46% au doar studii gimnaziale și 50% au studii liceale și postliceale sau o școală profesională, pe ambele categorii oferta fiind deja excedentară, mai arată raportul BNR. De asemenea, o treime din populația inactivă este reprezentată de persoane în vârstă, mai dificil de (re)integrat, iar dintre tineri, numai 80% sunt la școală, ceilalți nefiind implicați în nicio activitate școlară sau lucrativă”, arată Cotidianul.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că România trebuie să înceteze încurajarea nemuncii și anunță schimbări legislative în legătură cu asistații social.

„Politica va fi schimbată, România trebuie să înceteze cu încurajarea nemuncii. Va fi schimbată chiar dacă va părea, poate, mai dură. Acesta este și apanajul unui partid de stânga, pentru că oamenii vor fi foarte mulțumiți – că sunt de stânga sau că sunt de dreapta – să vadă că Guvernul va încuraja munca, nu nemunca. (…) Nu e corect față de cei care lucrează și își țin familiile cu un efort substanțial… Deci, o schimbare trebuie să fie, obligatoriu. Vor fi schimbări și în zona de șomaj, și în zona de asistați social, și nu numai acolo”, a spus ministrul Eugen Teodorovici, scrie Cotidianul.

În finalul Revistei, oferim foștilor clienți Bancpost cu credite în franci elvețieni o informație transmisă de Banca Transilvania (n.n. – care a achiziționat Bancpost de la grupul grecesc Eurobank).

„BT a început analiza informațiilor referitoare la cei aproximativ 3.000 de clienți ai Bancpost cu credite în franci elvețieni, în contextul în care a devenit proprietar al Bancpost (99,15%) în aprilie a.c. Varianta de conversie va ține cont inclusiv de evoluția cursului francului elvețian din ultimii ani, având în vedere aprecierea leului față de acesta cu aproximativ 7% în mai 2015 – martie 2018”, a transmis Banca Transilvania, scrie Ziarul Financiar.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Raportul GRECO, îngrijorări și recomandări was last modified: aprilie 12th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: